fbpx

Stresszes a gyereked? | Jelek és stratégiák

stresszes a gyereked? jelek és stratégiák
Minden gyerek és tinédzser időnként stresszesnek érzi magát. A stressz normális válasz a változásokra és kihívásokra. És az élet tele van ilyen kihívásokkal– már gyermekkorban is. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a stresszre, mint egy rossz dologra, amelyet rossz események okoznak. De a közelgő jó események (például szallagavató, ünnepek az iskolában, egy utazás vagy új tantárgyak) szintén okozhatnak stresszt. Egyes események izgalmasak és motiválóak lehetnek, míg mások fokozott stresszhez, rossz egészségi állapothoz és szorongásos érzésekhez vezethetnek. A gyerekek, különösen a tinédzserek, valószínűleg nem kérik szüleiket, hogy segítsenek nekik a stressz kezelésében. Néha észre sem veszik, hogy stresszesnek érzik magukat.

A gyerekek és tizenévesek akkor érzik a stresszt, amikor valamire fel kell készülniük, alkalmazkodniuk kell, vagy védekezniük kell. Feszültséget éreznek, amikor valami számukra fontos dolog forog kockán. A változás gyakran stresszt vált ki – még akkor is, ha jobbra fordul.

A túlzott terhelés, nyomás és felelősség érzése, az iskolai teljesítményre való fokozott hangsúly, a családi konfliktusok és változások, a baráti kapcsolatok nehézségei mind stresszt okozhatnak a gyerekekben. Az internet, a közösségi média és az online jelenlétük is hozzájárulhat a stressz szintjük növekedéséhez.

Ha segítesz gyermekednek a stressz kezelésében, az kiegyensúlyozottabb és egészségesebb élethez vezethet.

A stressz jelei gyermekeknél

stresszes a gyereked? jelek és stratégiák

A gyerekek nem miniatűr felnőttek, és másképpen fejezhetik ki a stresszt, mint ahogyan azt gondolnád, vagy várnád.

Íme néhány jel, amelyek arra utalnak, hogy gyermeked stresszes lehet, vagy szüksége van a támogatásodra:

Érzelmi kitörések vagy fokozott ingerlékenység

stresszes a gyereked? jelek és stratégiák

A stressz erősebb dühhöz és ingerlékenységhez vezet. Gyermekednek olyan érzelmi kitörései lehetnek, amelyek nem egyeztethetők össze korábbi viselkedésével.

Alvási nehézségek

Lefekvéskor jönnek elő az aggodalmak és félelmek. A stresszes gyerekek nehezen tudnak elaludni vagy rémálmaik lehetnek.

Elzárkózás másoktól

A stresszes gyerekek több időt szeretnének egyedül tölteni, és nem szívesen kommunikálnak barátaikkal vagy családjukkal.

Küzdelem az iskolával

stresszes a gyereked? jelek és stratégiák

Gyermeked iskolai teljesítményében bekövetkezett jelentős változások a stressz jelei lehetnek. A stressz megnehezíti a gyerekek számára az összpontosítást az iskolában eltöltött időre, vagy a házi feladat elvégzésére. Az érzelmi kitörések és a harag az iskolában problémákat okozhat a barátokkal és az osztálytársakkal.

Gyakori fej- vagy gyomorfájdalmak

Amikor a gyerekek stresszesek vagy szoronganak, testük kortizol hormont bocsát ki. Ez hasi görcsöket és fejfájást válthat ki.

Fokozott dac

stresszes a gyereked? jelek és stratégiák

A stresszes gyerekek dühösnek vagy túlterheltnek érezhetik magukat. Keresik a módját, hogy kikerüljenek abból a helyzetből, amely kényelmetlenül érzi magát. Ez kihívó és makacs, dacos viselkedéshez vezethet.

Ne feledd, hogy a gyerekek stresszre utaló jelei az életkortól, a személyiségtől és a megküzdési készségektől függően változhatnak. A legfontosabb, hogy figyelj a drasztikus vagy hirtelen változásokra a korábbi viselkedéséhez képest.

Megküzdés a stresszel, avagy a stratégiák​

Bár minden stresszt nem lehet megszüntetni, megakadályozhatod, hogy a túlzott stressz befolyásolja gyermeked életét:

Rutinok kialakítása és betartása

A sok változás mellett a gyerekek életében kell lenniük olyan dolgoknak, maik kiszámíthatóak, amelyek az idő nagy részében ugyanazok. Ezért olyan fontosak a rutinok.

Ha a családod korábban nem volt rutinorientált, akkor most itt az ideje a napi rutinok megvalósítására, hogy szerkezetet és támogatást nyújthass a gyermeked számára. Kezdhetsz egy új lefekvési szokást kialakítani, vagy törekedhetsz arra, hogy hetente néhány estén együtt vacsorázzatok, hogy biztosíthasd a közös együttlétet gyermekednek.

Beszélgetések

stresszes a gyereked? jelek és stratégiák

A gyerekek általában nehezen kezdenek el egy nehéz vagy kényelmetlen beszélgetést. Találjatok időt arra, hogy beszélgessetek, időt, amikor együtt csináltok valamit.

Ez magában foglalhatja az étkezést is. Hívd meg , hogy csatlakozzon hozzád a konyhába. Legyen időd leülni az asztalhoz és együtt étkezni vele. Ha vezetsz valahova, az is jó idő lehet egy beszélgetésre. A gyerekek hajlamosak több információt megosztani, ha nem kell egyenesen rád nézniük, vagy nem kell nyomást érezniük, hogy beszéljenek érzéseikről vagy élményeikről.

Választási lehetőségek

A gyerekeknek kevés választási lehetőségük van. Add meg a gyermekednek, hogy választási lehetősége legyen, ha szükséges. Ebbe beletartozhat, hogy mit együnk vacsorára, mit nézzünk a tévében, milyen játékot játsszunk és így tovább.

Humor

stresszes a gyereked? jelek és stratégiák

Egy jóízű nevetés nem csak a hangulatot javítja, hanem aktiválja és enyhíti a szervezet stresszválaszát is. Találd meg a módját, hogyan nevethettek együtt a gyerekeddel, ilen például, ha vígjátékokat néztek együtt, képregényeket vagy vicceket olvastok,  segítsetek egymásnak megtalálni a humort a mindennapi életben.

Játék a családdal

Legyél fizikailag aktív gyermekeddel, és találj módot arra, hogyan családi játékok legyenek. Tegyél be zenét és táncoljatok a nappaliban, menjetek el biciklizni délután, vagy játszatok társast együtt. Ezek a tevékenységek csökkenthetik a stressz hatását nemcsak a gyerkőcnél, hanem nálad is.

Az egészséges táplálkozás és alvási szokások ösztönzése

A fáradt vagy éhes gyerekek ritkán boldogok. Ügyelj arra, hogy gyermeked étrendje vegyesen tartalmazzon gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjéket, hogy jóllakott és koncentrált legyen.

Az alváshiány túlzott reakciókat vagy érzelmi kitöréseket válthat ki, ezért alakíts ki egy lefekvés előtti rutint, hogy gyermeked minden éjszaka eleget aludjon. Ösztönözd a helyes alvási szokásokat: kapcsold ki a TV-t, kapcsold ki a telefonokat és tedd el a kütyüket.

Hagyj időt a napi tevékenységről a lefekvésre való átállásra. A szervezet természetesen termel melatonint, de a szervezetnek tudnia kell, hogy éjszaka van.

A mély légzés közös gyakorlása

A mély légzés nagyszerű módja a stressz csökkentésének. Segíts a légzés gyakorlásában: vegyél mély lélegzetet öt másodpercig, tartsd bent két másodpercig, majd fújd ki öt másodpercig. Ha gyermeked szorong, próbálja ki ezt az egyszerű gyakorlatot, hogy kiszabadítsa elméjét az aggodalomból .

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)