fbpx

Fedezd fel velünk a Fővárosi Állatkertet | Budapest gyerekszemmel

a Fővárosi Állat – és Növénykert

A Minimag legújabb sorozatában Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója, gyakorlott idegenvezetőként különleges sétákat mutat nekünk, miközben Budapest titkait is felfedezhetjük, mindezt gyerekszemmel, szórakoztatva.

Az előző részket itt találjátok.

Az őszi szünetben új helyeket is felfedeztünk a lányokkal, de a legizgalmasabb mégis a Lili’s Budapest legújabb túrájának a premierje volt. Múlt héten indult el a Lili’s Liget, ahol a Városliget legnyüzsgőbb részét fedezzük fel. A túra egyik állomása az Állatkert főbejárata. Az anyaggyűjtés során rengeteg érdekes történetet találtam, így ma a Fővárosi Állat – és Növénykertről mesélek Nektek!

a Fővárosi Állat – és Növénykert
Forrás: Bagosi Zoltán (www.zoobudapest.com)
Lion

Az első pillanatok

A pesti (akkor még nem volt szó Budapestről) Állatkert gondolata a nyugat-európai állatkertek megnyitásának idejében merült fel, de az 1848-as szabadságharc és annak leverése nem kedvezett az ötlet megvalósításához.

Idővel leporolták a terveket és már csak egy megfelelő helyszínre, elegendő pénzre és a bécsi udvar áldására volt szükség. Szerencsére minden összejött és 1866. augusztus 9-én megnyitotta kapuit az Állatkert. 11 épülettel, a ma is ismert főbejárattal és sétautakkal, száznál több állatfaj 300-600 egyedével várta a látogatókat a kert.

Napjaink tipikus állatkerti állatai, mint a zsiráf, elefánt, tigris, oroszlán még nem élt a parkban, de voltak farkasok, kenguruk, sakálok, majmok, papagájok és barnamedve is. Viszonyításképpen napjainkban 8000 egyed él a kertben.

a Fővárosi Állat – és Növénykert
Forrás: www.zoobudapest.com

Az állatokat vagy ajándékba kapta vagy állatkereskedőkön keresztül vásárolta a park. A megnyitás előtt több állat is érkezett Bécsből, köztük egy zöld papagáj is. Budáról Pestre való szállítás közben a papagáj ketrece megsérült és elrepült, utoljára egy háztetőn látták.

A korabeli újságokban megjelent, hogy az Állatkert igazgatósága roppant hálás lenne, ha az állat megtalálója visszavinné őt.

Legendás állatok

Az azóta eltelt 155 évben, néhány állatkerti állat legendává vált. Mint Jónás, Budapest első vízilova, akit két elefánt áráért vásárolt a kert Berlinből.

Sziámot, az ázsiai elefántbikát Ferenc József ajándékozta Budapestnek (ő Thaiföld uralkodójától kapta). Sziám nagyon okos állat volt, megtanulta az ormányával elvenni a pénzérméket és a látogatóktól megszerzett pénzt almára vagy répára váltotta be a gondozójánál. A címleteket is megtudta különböztetni, a „Mátyás királyos” százkoronást nem fogadta el, mert azért semmit sem kapott.

Berry, a bernáthegyi húzta a két világháború között a Zoo csemegés kocsit, ami akkoriban sárgarépa volt.

Tecának, a keskenyszájú orrszarvúnak nem volt társa, így egy kameruni kecske lett a legjobb barátja.

a Fővárosi Állat – és Növénykert
Forrás: www.zoobudapest.com

Ujjé a Ligetben nagyszerű

Akkoriban sem csak az állatok megnézése volt az egyetlen szórakozási lehetőség a park területén. Telente korcsolyapálya üzemelt, ami akkora bevételt hozott az első szezon alatt, amiből akár két királytigrist is lehetett volna vásárolni.

Emellett nemcsak lovon, de tevén és elefánton is lehetett „lovagolni”. Sőt itt üzemelt az Ős-Budavár, ami egy török kori mutatónegyed volt, török bazárral, kávéházzal, zöldvendéglővel és pezsgőpavilonnal.

a Fővárosi Állat – és Növénykert
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

A lányok kedvenc története pedig a pápaszemes pingvinek története lett, akik egyik reggel úgy döntöttek, hogy elhagyják az Állatkert területét és a főbejárat előtti troli megállóban várakoztak. Ki tudja, talán épp a következő trolira?! Hamar lefülelték őket a munkába igyekvő dolgozók és visszakísérték őket a kifutójukba.

A szerző

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)