fbpx

Mesék kezdő olvasóknak

HOGYAN VÁLASSZAK KEZDŐ OLVASÓ KÖNYVET MINIMAG
Amikor egy kis gyerek eljut ahhoz a szinthez, hogy képes önállóan olvasni ( gyerekként változó), és könyvet szeretnél neki vásárolni, akkor van néhány alapvető dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

HOGYAN VÁLASSZAK KEZDŐ OLVASÓ KÖNYVET? LISTA SZÜLŐKNEK

Keress olyan könnyen olvasható könyveket, amelyek általában kevesebb, mint 50 oldalasak. Találd meg az érdeklődési körének megfelelő könyvet: vonzó történet, az oldalakon nagyobb arányban található illusztráció, mint szöveg,és a betűk mérete nagyobb az átlag betűméretnél. A sorok ritkábbak, szellősebbek legyenek, hogy minél könnyebben áttekinthetőek legyenek.

Megfelelő olvasási szint: a kezdő olvasóknak szánt könyveken jelölve van egy szint. Egyeztess a gyermeked tanítójával, hogy milyen szinten tart az olvasásban, és ehhez képest illeszd egymáshoz a megfelelő szinteket. . Az 1. szintű könyv általában 5-7 éves korig szól, a 2. szintű könyv pedig általában a 6–8 éves korosztály számára készült, és így tovább.

Megfelelő szókincs: A választott könyvbe érdemes belelapozni: mennyire gyakori a szóismétlés? Keress olyan könyveket, amelyek szórakoztatóak és nagy frekvenciájú szavakat vagy látványszavakat tartalmaznak – ezek olyan gyakran használt szavak, amelyeket gyermekednek meg kell tanulnia felismerni.

MINIMAG KÖNYVAJÁNLÓ KEZDŐ OLVASÓKNAK

A kalózok és a vajas keksz - Nagybetűs szint - Most én olvasok! – Kiss Judit Ágnes
A kalózok és a vajas keksz - Nagybetűs szint - Most én olvasok! – Kiss Judit Ágnes

A Most én olvasok! sorozatot néhány éve ezelőtt indította a Pagony Kiadó, azért, hogy az olvasóvá nevelést támogassa. Pedagógusok segítségével olyan kortárs mesék íródtak, amik hamar a gyerekek kedvencei lettek. A szintek egymásra épülnek a nagybetűktől kezdve egészen a többszörösen összetett, hosszú mondatokig, sőt angol-magyar meséket is találunk a kínálatban.

A kalózok és a vajas keksz az első előtti, a NAGYBETŰS szint. A mese során egy kalózcsalád életébe pillanthatunk bele, akik igazán boldogan élnek, egészen addig, amíg….és itt jön majd a drámai fordulat, a konfliktus, majd a csattanó. Szimonidesz Hajnalka illusztrációi  nagyon szórakoztatóak, tökéletesen kiegészítik a történetet.

A nagybetűs szint után következik az 1. szint, amit Igaz Dóra meséjével teljesített a fiam, csak úgy, mint a 2. szintet.

Igaz Dóra Az első bé hörcsöge és  Ültetés az első bében történetei lazán összefüggnek ( ugyanarról az osztályról szólnak) egymással, de önállóan is megállják a helyüket. A szöveg mennyisége fokozatosan emelkedik, a 2. szintben már fél oldalas szövegeket találunk. A mesék nemcsak az iskolai életet hozzák közelebb a gyerekekhez, hanem a barátság fogalmát is.

PATKÁNY A TÁSKÁBAN és MACSKA ÉS A KALAND – BETŰZGETŐ KÖNYVEK

A Cerkabella kiadó Betűzgető könyvek sorozatában 4 könyv jelent meg, Marosi Krisztina mesés illusztrációival. A történetek nagy, nyomtatott betűkkel íródtak, így kifejezetten ajánljuk az első osztályos gyerekeknek.

A könyvekben 2 rövid történetet találtok, patkány és macska kalandjairól, sőt mindketten cameo szerepelnek egymás könyveiben is.

FÓKUSZBAN

Mindenki lehet más

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)