fbpx

ŐSZI KREATÍV ÖTLETEK GYEREKEKNEK | MINIMAG MÓKA

őszi dekorációk gyerekkel

„Itt van az ősz, itt van újra

S szép, mint mindig, én nekem…”

Neked mi jut eszedbe az őszről?

Nekem a Színek. Illatok. Falevelek. Gesztenye. Sütőtök. Hosszú séták. Forró tea. Szilvás sütemény.

Az ősz a legszínesebb évszakunk. Ilyenkor mutatkozik meg az ezerarcú természet. Számtalan program vár minket a szüreti felvonulásokon keresztül a dió- és tökfesztiválokig.

Tökéletes alkalom a szabadtéri kalandokra. Melyik gyerek ne szeretne a színes, ropogós avarban ugrándozni vagy a pocsolyákban lépkedni, tököt faragni, terméseket gyűjteni?

 

Emlékszem gyerekkoromban, a kertben talicskával toltuk egymást a tesómmal, majd beleborítottuk a másikat az összegereblyézett levélkupacba. Irtó jó móka volt. Vagy csak feldobáltuk a faleveleket és élveztük, ahogy aláhullanak.

ősz levelek gyerekek

 Egyébként ez a legideálisabb időszak (hiszen nincs már túl meleg, de még túl hideg sem), hogy kimozduljunk a családdal és hosszú sétákat tegyünk az erdőben vagy a közeli parkban. A színes falevelek, a gesztenye, a makk, a toboz és a többi termés, mintha mind az kiabálná, hogy: „vigyél hazaaaaa!”

Persze ilyenkor a csemetéknél beindul a gyűjtögető üzemmód és összes zsebüket, majd a miénket is megtöltik a természet kincseivel.

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, mi mindig vittünk magunkkal egy kis hátizsákot vagy szatyrot erre a célra és több kiló terméssel tértünk haza.

Otthon aztán mindent kiborogattunk az asztalra, majd szortíroztuk, vázába, tálakba, üvegekbe töltöttük azokat és egy forró tea vagy kakaó mellett csodáltuk a színek és formák sokaságát.

Ez a romantikus része az őszi napoknak...

De hogyan is kössük le a hétkapura unatkozó, lakásban ordítva rohangáló gyerekinket, amikor már hamar sötétedik vagy egész nap esik az eső és beszorulunk a lakásba velük?

Na ilyenkor kell bevetni a kreativitásunkat és a begyűjtött termésekből alkotni valamit.

Régen a gesztenye bábuk voltak a favoritok, amik persze tök cukik tudnak lenni, de most már rengeteg új ötletet meríthetünk az internet világából is.

Én is készítettem néhány dolgot segítségképpen. Kisgyerekkel közösen, nagyobbak már egyedül is meg fogják tudni csinálni.

1. Mandala

őszimandaka

Könnyen elkészíthető, akár a legkisebbekkel is. Csuda jó elfoglaltság.

A terméseket tetszőlegesen elhelyezve alkossatok egy kör alakú szimbólumot. A gyerekek fantáziájából gyönyörű, változatos és egyedi képek fognak születni.

Kellékek: levelek, ágak, termések

2. Erdei manók

őszi manó

Az erdei manók varázslatos világát idézhetjük meg ezekkel a cuki figurákkal. Nincs más dolgotok, mint rajzolni egy manó fejet és testet, majd a falevelekből megalkotni a ruhájukat, szárnyukat, hajukat, sapkájukat, vagy ki mit szeretne.

Ha van otthon egy felesleges képkeret, akkor abba is beletehetitek az elkészült alkotásokat.

Kellékek: papír, ceruza, ragasztó, falevelek és termések, képkeret

 

3. Vízi világ

A halak, rákok, polipok és egyéb tengeri élőlények mindig is a gyerekek kedvencei közé tartoztak. Kis fantáziával érdekes vízi világot alkothattok a levelekből, faágakból, termésekből. Bogyókból készíthettek szemet az állatoknak.

Kellékek: papír, ragasztó, levelek, ágak, termések

4. Manó bábu

őszi manó levelekből

A manókból sosem lehet elég. Ez az egyszerű, de mutatós manú bábu mindenkit elvarázsol. Jól mutat egy kaspóba beültetve is. Egy hurkapálcára felhúzzátok a színes faleveleket, fagolyóból készítetek fejet, amit a pálcika végére ragasztotok, filc anyagból pedig sapkát és már kész is.

Kellékek: hurkapálca, fagolyó, ragasztó, filctoll, filc anyag, falevelek, kaspó

5. Koszorú

őszi levél koszorú
őszi levél koszorú

Ezt akár a felnőttek is készíthetik saját szórakoztatásukra. Csak egy kartonból kivágott kör alakú sablonra lesz szükség, ragasztóra, falevelekre és termésekre és persze a fantáziátokra. Egy masnival dekorálva csodálatos ajtódísz lehet.

Kellékek: kartonpapír, ragasztó, levelek, termések, szalag.

Szerző: Weiner Kriszta

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)