Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

5 KREATÍV FELHASZNÁLÁS KISGYERMEK FELLÉPŐ TORNYOKHOZ

kisgyerek fellépő torony myminiversum

A FELLÉPŐ torony messze túlmutat a konyhán. Ismerkedj meg azzal az öt lehetőséggel, amellyel a fellépő tornyok elősegíthetik a gyerekek függetlenséget!

 

Amint szemed fénye járni kezd, azon tűnődhetsz -sok millió más dolog mellett-, hogy beszerezz -e egy fellépő tornyot. Valószínűleg nagyszerű dolgokat hallottál róluk, de azért lássuk be, ezek a tornyok a nagyobb befektetések közé tartoznak, és nem is kis helyet foglalnak el a szobából. 

A fellépő torony használatának különféle módjai vannak, a konyhán belül és kívül. Mielőtt azonban a konkrét felhasználásokhoz kezdenénk, itt van egy kicsit több információ a tanulótornyokkal kapcsolatos gyakori kérdésekről:

MIÉRT VÁLASSZ EGY KISGYERMEK FELLÉPŐ TORNYOT A LÉPCSŐS FELLÉPŐ HELYETT?

A fellépő tornyok sokkal biztonságosabbak, mint a lépcsős fellépők, vagy akár egy sima szék, amit e célra használnál. Egy elég magas fellépő ahhoz, hogy gyermeked a pult magasságába hozd, jóval több felügyeletet igényel, mint egy fellépő tanulótorony. Ezzel tehát kevesebb önállóságot biztosítasz gyermekednek, mivel valószínűleg a közelben maradsz, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem esik le.

MONTESSORI A TANULÓTORONY?

Lehet, hogy először hallasz a fellépő tornyokról Montessori kontextusában, de valóban Montessori ez a torony?

Igen és nem:). A Montessori óvodákban, bölcsődékben nem találsz kisgyermek tornyokat, de ez azért van, mert ezek jellemzően egyedi bútorokkal vannak felszerelve, amelyek mindent a gyermek szintjére hoznak. A mosdók, polcok, tükrök stb. kényelmes magasságban vannak a gyermek számára.

Még a legelkötelezettebb Montessori szülő sem tudja otthon megismételni ezeket a bútorokat, ezért van az, hogy a fellépő tornyok annyira népszerűek a Montessori otthonokban. Lehetővé teszik, hogy a gyerekek önállóan érjék el a dolgokat, ahogyan az egy Montessori oviban van.

Akár Montessori szülőnek tartod magad, akár nem, a fellépő torony valóban gazdagíthatja az otthoni környezetet, lehetővé téve a kicsinek, hogy részt vegyenek különféle feladatokban és tevékenységekben.

 

A MINIMAG KEDVENC FELLÉPŐ TORNYA

LEEA tanulótorony minimag
LEEA tanulótorony

A LEEA fellépő tornyot a MyMiniversumnál találtuk meg, és messze menően az egyik legsokoldalúbb torony, amivel valaha találkoztunk. 

Nemcsak fellépő, hanem etetőszék, foglalkoztató asztal, csúszda, rajzoló tábla és sok minden más lehet, amit csak a helyzet megkíván tőle. A magassága állítható, így együtt nő a gyerkőccel ( ilyet egy toronynál se láttunk még).

Leea fellépő torony

5 MÓDSZER A FELLÉPŐ TORONY HASZNÁLATÁRA

#1 Főzés

LEEA tanulótorony

A főzés valószínűleg a leggyakoribb tevékenység, amikor a fellépő tornyok használatba kerülnek. Még a legkisebbek is segíthetnek olyan dolgokban, mint a saláta vagy a fűszernövények tépkedése, a szószok vagy pácok keverése és az előre kimért összetevők beöntése.

De, ha nem is vesznek aktívan részt a főzésben, akkor is figyelnek rád. Nemcsak új szavakat tanulnak meg, amikor elmeséled, hogy mit csinálsz a konyhában; az ételkészítés figyelése elősegíti a kíváncsiságot és a különféle ételek iránti érdeklődést is felkelti.

Ahogy a gyerekek nagyobbak lesznek a fellépő tornyot is használhatjátok az önálló rágcsa készítéshez, például vajat kenhetnek a kekszekre, vagy epret vagy sárgarépát apríthatnak gyermekbiztos aprítóval.

#2 Munka a mosogatónál

Sok szülő számára meglepetés, de a kisgyerekek valójában szeretnek segíteni a felnőtteknek:). Különösen szeretnek mosogatni. Használjuk ki ezt, később esélyünk se lesz rávenni őket.

Vidd a fellépő tornyot a mosogatóhoz, és mutasd be, hogyan kell mosni és szárítani az edényeket (leginkább a törhetetlen fajtájúakat). Oké, simán lehet, hogy nem lesznek tökéletesen tiszták, de gyermeked értékes érzékszervi élményre és büszkeségre tesz szert, mivel hozzájárult a családi feladatokhoz.

#3 Takarítás

A fellépő torony a mosogatáson kívül lehetővé teszi a kisgyermekek számára, hogy mindenféle, a ház körüli takarítással kapcsolatos feladatban segítsenek, különösen az ablakmosásban!

Adj a keze ügyébe egy sprickolót kis vízzel, tisztító kendőt, vagy papírt, és mutasd meg gyermekednek az ablakmosás rejtelmeit.

A gyerekek a tanulótoronnyal ruhákat is elhelyezhetnek a szekrényükben, és törölgethetik a konyhapultokat.

#4 Önálló játék

Előfordulhat, hogy a gyerkőc nem akar segíteni a vacsora készítésben, elvégre nekünk sincs kedvünk mindig főzni. Vagy talán olyan ételt készítene, amit rajta kívül senki se szeret. Ebben az esetben a tanulótorony hatalmas segítség lesz, hiszen gyermeked továbbra is a közeledben maradhat anélkül, hogy rácsimpaszkodna a lábadra, amíg főzni próbálsz.

Olyan tevékenységeket is lehetővé tesz, mint a rajzolás, a gyurmázás, vagy a könyvek nézegetése, amelyekhez eddig te is kellettél, most már önállóan is meg fogja tudni csinálni a pultnál.

A fellépő torony ideális az idősebb testvérek számára is, akik szeretnének egy Lego – alkotáson vagy akvarell remekművön dolgozni, távol a fiatalabbaktól.

#5 Mozgás

LEEA tanulótorony

Esős napokon vagy olyan időszakokban, amikor nem tudtok kimenni futkározni, a fellépő torony kiválóan alkalmas a durva motoros készségek gyakorlására.

A fentebb említett LEEA fellépő toronyot, ráadásul könnyedén át lehet alakítani mászókává, csúszdával együtt. De az extra kiegészítőkkel lehet rajzoló tábla, hoki asztal, mágneses tábla, foglalkoztató tábla, LEGO asztal.

Válassz ki egy kirakót, és tedd a keretét a fellépő torony előtti pultra, majd helyezd a kirakó darabokat a szobájába. Kérd meg, hogy hozzon ki egy-egy darabot és tegye be a keretbe. Ez a tevékenység nem csak a mozgást ösztönzi, hanem kiválóan alkalmas a fókusz fejlesztésére is, miközben gyerkőc azon dolgozik, hogy emlékezzen arra, hogy melyik darabot kell beszereznie még. Ugyanezt kockákkal, figurákkal is ki lehet próbálni

Ezt egyébként a Montessoriban távoli játéknak hívják.

fellépő leea torony
LEEA tanulótorony

További cikkei

Kategóriák

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet