Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A koronavírus áldozatai a gyerekek – de valóban azok lennének?

MI A POZÍTIV HOZADÉKA A KORONAVÍRUSNAK?

Az újabb kormányzati intézkedések alapján folytatódik a középiskolai digitális oktatás, az éttermek, szórakoztató helyek továbbra is zárva vannak, és mi sajnáljuk magunkat, és a gyerekeinket, miközben egymást riogatjuk, hogyan fogja ezt a generációt érinteni az elmúlt időszak.

Vajon a távoktatás okoz-e, és ha igen mekkora lemaradást?
A gyerekek mentálisan rendben lesznek?

Annyira összpontosítunk a negatívumokra, hogy szinte el se tudjuk ezt másképp képzelni, mint abszolút rossznak.

De mi történne, ha megváltoztatjuk a gondolkodásunkat, és átírjuk a narratívát?
Mi van, ha ez a gyermeknemzedék egyáltalán nem marad le…
… mi van, ha valóban előbbre kerülnek mindezek hatására?

A POZÍTIV HOZADÉKA A KORONAVÍRUSNAK

MI A POZÍTIV HOZADÉKA A KORONAVÍRUSNAK?

Az éttermek bezárásával ismét előtérbe került a közös családi vacsora, ez az új norma.
Ezek a családi vacsorák nagyszerűek a gyerekek számára (is), a szókincs és a szociális készségek fejlesztésétől kezdve az egészséges étkezési szokások kialakításáig

Arról nem beszélve, hogy megtanulunk közösen sütni-főzni

házi lekvár készítés

Életem vedd elő azt a lekvárt, amit KÖZÖSEN TETTÜNK EL

Újra fellángolt az „elhanyagolt konyhai /házi művészetek” kora, mint például a kertészkedés ( életemben ennyi időt nem töltöttem, töltöttünk a kertben, a befőttek, és a savanyúságok korszaka is felerősödött.
A gyerekek megtanulják, honnan származnak az ételeik, hogyan lehet saját zöldségeket termeszteni, és ez fokozza az önállóságot. Az idő múlásával egyre inkább elveszett készségek és a modern technológia átkerül egy új generációba, és megőrződik az elkövetkező generációk számára.

"A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..

A ZOOM, Skype, FaceTime, stb korát éljük, soha még ilyen közel nem hozta semmi az egymástól távol élő rokonokat.
A távolság ellenére a gyerekek minden eddiginél jobban megismerik unokatestvéreiket, nagynéniket, nagybátyjaikat és nagyszüleiket. A családtagok, akiket évek óta nem láttak, ma már ismerős arcok.

online beszélgetés a rokonokkal

Hova menjünk ma? Kirándulni..

A családok sokkal több időt töltenek a szabadban, mint korábban.
Igen, a  mozik és a színházak, játszóházak zárva vannak. De a természet még mindig NYITVA!

A szabadban való tartózkodás jót tesz az elmének, a testnek és a léleknek, és a gyerekek sokáig élvezni fogják ezeket az előnyöket, jóval azután is, hogy a dolgok normalizálódnak.

Testvérek egymás között

Mivel jelentősen  kevesebb a  lehetőség a barátok meglátogatására,  több időt töltenek otthon a gyerekeink, ezáltal  egymással is. Igen veszekszenek, ölik egymást, stb, de higgyétek el, ez az időszak megerősíti a köztük lévő kötelékeket.

Pénz, pénz, pénz...

Nem tudom másnál, hogy működik, de nálunk a gyerekeim mindig kérnek valamit – játékot, füzetet, rágót, … és így tovább.

Ez a bezárás sok családot (a miénket is) arra kényszerített, hogy rendkívüli módon tudatában legyen kiadásainknak, és ez jó dolog! Nemcsak nekünk, de gyermekeink is: megismerhetik a pénzt, tudatos vásárlókká válhatnak, miközben figyelnek minket. 

Teljesen rendben van, ha nemet mondunk a gyerekeknek, megmagyarázzuk, hogy miért az a nem és azt is megtanítjuk nekik, hogy néha nem mindig akkor kapjuk meg pontosan, amit szeretnénk, amikor szeretnénk.

Felnőttként jobb, tudatosabb pénzbeli szokásaik lesznek, amiket most alapoztunk, alapozunk meg.

Korlátok nélküli tanulás

A digitális oktatás arra késztetett bennünket, hogy kreatívabbá váljunk a gyerekek tanításában. Mi például sütemény sütésen keresztül próbáltuk megmutatni a mérés fontosságát, mértékegységeket. 

Vagy kipróbáltunk olyan oktatási eszközöket, amiket enélkül lehet, hogy nem, mnt például ez a Matekdoboz, ami azóta is a nagy kedvencünk. 

ISZONYÚ NEHÉZ VOLT a digitális oktatás, sokszor kibírhatatlan terheket rótt mindannyiunkra.

DE a gyermekeink lehetőséget kapnak/kaptak arra, hogy nem hagyományos módon tanuljanak. Semmiképpen sem elvesztegetett idő,  amit az otthon tanulás keretében töltöttek. 

online gyerek torna

Kreativitás előretörése

A gyerekek kreatívabbá válnak azzal, amijük van.
Kinek kell játszótér, ha van kartondoboza ?! És elnézve a statisztikákat, egy valami biztos: manapság mindannyian sokkal több csomagot kaptunk, mint valaha! A gyerekeknek nem mindig a legújabb játékok kellenek a szórakozáshoz. Néha a kevesebb több, és ez ösztönzi a képzeletüket.

Mi sem hagytunk unatkozni senkit, ebben a cikkben például összegyűjtöttünk egy csomó otthoni játékot, kartonból is, mindenből is.

Sőt kipróbáltuk a Borarti ArtPakkot is, teret engedve a színeknek.

 

Ott lenni a mában, a mostban

A gyerekek megtanulnak ott lenni, ahol vannak.
A társadalmunk elfoglalt. A lezárások előtt a családunk mindig ment, ezer felé akár. Iskolai foglalkozások, különórák, sport foglalkozások, stb. 

Az állandó út közbeni mozgás nem ad lehetőséget a gyerekeknek a kikapcsolódásra. Mindig mozgásban vannak, és soha nem élvezhetik, hogy egy helyen vannak, vagy csak otthon vannak.

Az otthon maradás erre egy jó lehetőség. A gyerekek megtanulják élvezni a környezetüket. Van idejük egyszerű örömöket élvezni, például egy könyvet olvasni. Elmélyedni a játékban, játszani, játszani, játszani. 

Gyermekeink jobbá teszik a világot. Helyre fogják hozni nemzedékünk hibáit.

Gyermekeinknek jó emlékei lesznek erről a családdal töltött időről.
Nem vagyok álszent, nálunk aztán nem unikornis csillámos puki az élet, meglehetősen hangosak vagyok, főleg én, meg a fiam. De együtt vagyunk.

A családi filmek és a családi játéknapok jelentik az új hétvégi izgalmat.

Visszatekintve erre az időre, a gyerekek talán nem azokra a dolgokra fognak összpontosítani, amelyek kimaradtak. Évek múlva nem fogja érdekelni őket, hogy egy ideig nem tudtak moziba menni. ( mondjuk a színház óriási hiány, az tény)

Felnőttként, ha a  gyerekeink visszatekintenek a covidos időszakra ,remélem ezt fogják gondolni: „Ekkor kellett sok időt tölteni anyával és apával. Filmes esték voltak és rengeteget társasoztunk. A nappaliban erődöt építettünk dobozokból és takarókból. Különleges időszak volt, és nagyon örülök, hogy ez megvolt, hogy együtt voltunk. „

együtt a család

Tudom, hogy nehéz.

Hónapok óta nem öleltem meg, nem adtam puszit az anyukámnak, mert teljes vegyvédelmi felszerelésben látogatom meg havonta egyszer.  Aggódom a család és a barátok miatt, akik megbetegedtek vagy ki voltak téve a vírusnak. Aggódom, már lassan mindenkiért. 

De otthon létrehozhatok egy szentélyt a családom számára.

Öleljük egymást, és együtt vagyunk.

És erre emlékezni fognak.

Ez erősebb hatással lesz rájuk, mint bármelyik negatívum.

A gyerekek rendben lesznek.

Lehet, hogy még sokkal jobban is, mint a „csak rendben”.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet