fbpx

Vállalkozz anyaként, avagy egy kis őszinteség a vállalkozói létről

vállalkozó anya
Aki valami nagy bummra, valami hatalmas, világmegváltó mondatra, ötletre fog számítani ebben a kis cikkben, azt már most, az első mondatban ki fogom ábrándítani: nem lesz semmi ilyen. Ellenben valóság, őszinteség igen, mégha néha kiábrándító is egy kicsit.  

2 mondat

Szinte napra pontosan 2 évvel ezelőtt, egy bizottság előtt ültem, akiknek az volt a feladatuk, hogy eldöntsék, érdemes vagyok-e arra, hogy pályázzak, és legyen némi tőkém az álmom megvalósításához. A 0. lépés volt ez csupán, hiszen a fekete leves innentől jött csak igazán.

Akkor, amikor előttük ültem, csak egy mondat járt a fejemben: ha nem tudom elmondani 2 mondatban, mi értelme van a vállalkozásomnak, miért vagyok én jobb mástól, akkor nincs is értelme belekezdeni. Az a 2 mondat, amit akkor és ott megfogalmaztam magamnak, azóta is sokszor elővillant már az agyamban, amikor épp egy mélyponton voltam.

Mélypontok

Merthogy azok vannak bőven. Nem szépítek: ha anya vagy, és mellette vállalkozol, akkor tulajdonképpen +1 gyereked lesz, akit a kezdetekben ugyanúgy életben kell tartani, akár egy csecsemőt. A dolgot pedig megnehezíti a többi (hús-vér) gyerek, akik nem látnak maguk körül egy újszülöttet, ellenben egy fáradt, ingerült, folyton dolgozó anyát igen.

Így meg is fogalmaztam az első nehézségi faktort: bizony anyaként 💩 fogod magad érezni, és bőven lesz lelkifurdalásod, amiért nem voltál ott 100%-ban a gyerekeid mellett, ahogy szeretted volna.

Néhány napja olvastam egy cikket, amiben arról írtak, ha édesanyaként vállalkozásra adod a fejed, akkor számolj azzal, hogy a munkába sosem fogsz tudni annyi energiát és időt befektetni, ahogy szeretnéd. Hiszen elsősorban anya vagy.

Gondolatban persze sokszor elábrándoztam azon, milyen jó volna egy titkos iroda, melynek a címét csak én tudom, ahova reggel 8-kor beülhetnék a laptopommal és este 6-ig ki se dugnám az orrom onnan. Persze ez lehet simán működne, ha lenne egy szupernagyi körülöttem, aki elszalad a gyerekekért az oviba, én pedig minden napi teendőt nyugodtan be tudnék fejezni. De mivel ez nincs, így a titkos iroda még várat magára, ahogyan a reggel összeírt feladatok utáni pipák is.

Társak

Az elmúlt évek alatt rengeteg vállalkozó szupermamit ismertem meg, amiért nagyon hálás vagyok, hiszen elképesztő energiákat kapok tőlük. Arról pedig nem beszélve, hogy irtó jó dolog nekik elmondani, éppen hol tart a vállalkozásom, vagy mi a tervem a jövőt illetően, esetleg mik az aktuális nehézségeim, hiszen ők pontosan átérzik teljes szívvel úgy a mélypontokat, mint a magasságokat.

Zárva vagyok

zarva vagyok

A legnehezebb rész pedig nem az, hogy hogyan éld túl a holtidőszakokat, vagy hogy bizony előfordulhat, hogy hónapokig fogsz nagyjából ingyen dolgozni… Bár ezek is megérnek egy misét, különösen azoknak, akik erre egyáltalán nincsenek sem lelkileg, sem anyagilag felkészülve…
A kemény dió ebben az egész vállalkozásdiban az, hogy meg kell tanulni azt (is), hogyan tegyél a lelkedre egy jól látható zárva tábát. Hiszen szép és jó dolog, hogy az idődet te oszthatod be, de tudni kell azt is, mikor kell a munkát letenni.

Csináld szívből, és akkor nem tűnik fel, hogy mennyit dolgozol! – volt a tanácsom mindenkinek egy éve. Ma pedig már kiegészíteném azzal a kis alcímmel, hogy néha azért engedd el a gyeplőt. És egyszerűen csak kapcsold ki a telefonod.  

A SZERZŐ

hellomoms_minimag

Szondi-Bihari Beatrix amellett, hogy két kislány édesanyja, a Hello Moms webshop megálmodója is.

A Debreceni Egyetem magyar szakán tanult, és emellett online újságírással is foglalkozott, de ezt a pályát a lányok érkezésével feladta.

Ahogyan ő mesélte: “Az életem nem csak akkor fordult fel fenekestül, amikor 2016-ban megszületett az első, majd 2018-ban a második lányom, hanem akkor is, amikor 2020-ban elindult a Hello Moms, amit ma már viccesen a harmadik gyerekemnek nevezem.

A webshopnak köszönhetően megismerhettem a legújabb gyerekszoba-gyerekjáték-babakocsi trendeket. Ez pedig az én ízlésvilágomon is nyomot hagyott, hiszen a lányoknak is igyekszem ma már inkább fa játékokat vásárolni, ha tehetem.

Boldog vagyok, hogy a Minimagnak hála az írás is visszatérhetett az életembe.”

Bea webshopját itt találhatjátok meg: hellomoms.hu 

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)