Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

2+ 1 program lehetőség nem „sima” családoknak | Inkluzív programajánló

2+ 1 program lehetőség nem „sima” családoknak

Ugorjunk fejest együtt a Minimag új rovatában, a speckó gyerekeknek szánt program ajánlók világába. Fedezzük fel az akadálymentes ösvények és az autizmusbarát filmvarázslatok örömét, csatlakozz hozzánk, ahol az inkluzivitás találkozik a szórakozással!

A Minimagnál kigurítjuk a vörös szőnyeget a kerekesszékes gyerekek és az autista kalandorok szuperhőscsapata számára.

Indulunk!

  • Fülvédő berakva.
  • 3 zacskó, enyhén sózott, kizárólag zöld zacskós kölesgolyó, mint egész napi ellátmány – bent van.
  • 5 éve ugyanabban az undorító kulacsban a fele-felébe higított cukormentes almalé – bent van.
  • Tablet fullra töltve –bent van.
  • Váltó póló, mert ha vizes lesz, kitör a 3. világháború – bent van.
  • Csatos műanyag dobozban cirill betűkészlet –bent van……
  • Anyu kulacsában egy kedves kis gin tonik – bent van. 🙂

De hova is menjünk?

1. Megjött a tavasz - Akadálymentes túrák a szabadban

mozgáskorlátozott túrázók

A Magyar Természetjáró szövetség www.termesztjaro.hu honlapján egy egész sor túraútvonalat soroltat fel kifejezetten mozgáskorlátozott túrázók számára.

Az oldal profi abból a szempontból, hogy az útvonalleírásokat kerekes székes túrázók készítették, vagyis első kézből jön a tapasztalat.

Minden egyes túránál megjelölik a nehézséget, távot, a túra időtartamát, a szintemelkedést és –csökkenést, de még azt is, hogy kísérőt igényel-e, milyen akadálymentes szolgáltatások vehetők igénybe a környéken, hogy közelíthető meg kerekesszékkel stb.

Szóval egy szó, mint száz, ez az oldal profi, valóban használható segítséget nyújt a fogyatékkal élő túrázó számára.

És nem csak a kerekesszékeseknek! Gondoljuk csak végig, hogy mekkora segítség ez az oldal például egy Down-szindrómás kisgyerekkel vagy egy autista kisgyerekkel is.

2. Mozi? Ahhh? Megőrültél?

mozi autistáknak

Sötét van. Hangos. Ülnek mellettem idegenek. Nem lehet átkapcsolni egy jó mosógép reklámra. Büdös a szomszéd nachosa. Mi van, ha nem bírja? Ismerős félelmek?

Pontosan ezek miatt sosem jött szóba nálunk sem az aktuális Mancs Őrjárat nagyfilm megnézése valamely műintézményben. Aztán megnyitott az Etele, és szembe jött az Etele Kids mozi hirdetése.

Saját boxot bérelhetsz ki. Nincs teljesen sötét. Nem üvöltetik a filmet. És vannak rövid filmecskék, mint a Bogyó és Babóca.

Egy életem egy halálom, kipróbáltuk. Bár a büfés fiú csak harmadszorra értette meg, hogy NEM kérünk semmilyen szószt a nachosra, de 45 percet kibírtunk bent. Lehetett a földön fetrengeni, lábat felrakni, hangosnak lenni…..és a lényeg, hogy NEM CIKI kijönni a film közepén!

+1 NEKED/NEKTEK SZÜLŐKNEK:

Mint mondtam, Harcold ki magadnak, mert más nem fogja! Ez pedig csak úgy lehetséges, ha képben vagy, képzed magad, és a saját mentális és fizikai egészségeddel is törődsz. Nem, ne végezd el a gyógypedagógiai főiskolát! De szerezz tudást és támogatást. Erre is adok majd mindig egy tippet.

Mozaik Podcast:

IMÁDOM! A MOZAIK Egyesületet autizmussal élő gyermeket nevelő szülők alapították 2011-ben. Fő céljuk, hogy támogassuk az autizmussal frissen diagnosztizált gyermekek családjait, akik a legtöbbször csak egy odavetett papírt kapnak egy F84 nevű szitokszóval. A többit oldd meg!

Az egyesület önmagában is zseni, de három évvel ezelőtt indított a két alapító, Imola és Orsi egy podcastot, amelyben eszméletlen jó stílusban, nagyon nagy szakértelemmel beszélgetnek, most már 16 részen át az autista gyermeket nevelő családokat foglalkoztató kérdésekről. Kötelező!

A SZERZŐ

Jónás Nóra

Jónás Nóra vagyok. Egy nem „sima”, de annál különlegesebb kisfiú anyukája, jelenleg a Kukla Toys játék és puzzle webshop tulajdonosa, és örökké így, vagy úgy de GYÓGYPEDAGÓGUS vagyok.

Emellett társasjáték, kávé, turkáló, csoki és puzzle függő.

Amitől jelenleg felpörgök az a webshopom, és emellett a Minimag, ahol kiélhetem a segíteni akaró, érdekképviselő SNI-s anyuka és gyógypedagógus szerepét.

10 év tanításban és a kisfiam mellett sok mindent láttam már ezért, reményeim szerint időnként hasznos segítséget tudok adni nektek, speckó gyereket nevelő szülőknek, ebben az útvesztőben, amit úgy hívnak: Harcold ki magadnak, mert más nem fogja!

Ahol megtaláltok 0-24-ben:

www.kuklatoys.hu

Facebook

Insta: @kuklatoyshu

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet