Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Milyen érzés egy vagy több kiskamasz, kamasz szülőjének lenni?

Milyen érzés egy vagy több kiskamasz, kamasz szülőjének lenni?

Kíváncsi vagy, milyen érzés kiskamasz vagy kamasz szülőjének lenni? Szerzőnk,  Gurin Eszter, coach, mediátor és művészetterapeuta legújabb cikke pontosan erre ad választ. Képzeld el, hogy egy véget nem érő hullámvasúton ülsz, és minden egyes kör egy újabb érzelmi tornádót hoz. Indulhatunk?!

Hogy milyen érzés egy vagy több kiskamasz, kamasz szülőjének lenni?

hullámvasút

Mintha felültél volna a hurrikán nevű hullámvasútra és legalább 100 körre fizettél be egyszerre. Izgatottan figyeled a gyereked, majd kapaszkodsz, aztán sikítasz, mert nem hiszed el, hogy ezt is ki lehet bírni, majd lélegzethez jutsz, még büszke is vagy, hogy már felfelé tart a kapcsolatotok és mennyi mindenen túl vagytok… de aztán kezdődik újra az egész.

Érzelmi bakancslista

Leggyakrabban megjelenő szülő érzelmek ebben az időszakban, akár váltva, akár több is egyszerre: büszkeség, humor, játékosság, aggodalom, félelem, frusztráció, tehetetlenség, szeretet, izgalom, remény, nyitottság, alkalmazkodás, rugalmasság, düh…

Gondoljátok végig egy napotokat… kipipáltátok az összeset? A jó hír, hogy akkor úgy tűnik jól funkcionáltok a saját szerepeitekben.

Te épp hol tartasz?

Ha kamasz gyermek szülője vagy, az jó eséllyel azt is jelenti, hogy középkorú (remélhetőleg nem középkori) vagy, munkahelyedet lehet, hogy unod vagy éppen karrierváltásban vagy.

Ha házasságban élsz akkor a párkapcsolatban is éppen újradefiniáljátok, hogy is vagytok egymással, egyedülálló szülőként pedig próbálsz egyedül megküzdeni a kamaszos viharokkal és esetleg randizni is, új kapcsolatot kialakítani.

Jó eséllyel tagja vagy a szendvicsgenerációnak is, nem csak a gyereked érzelmi viharaival küzdesz, hanem az idősebb szüleidet is támogatod, ápolod.

Keresed a helyed szülőként, hiszen már egészen más minőségű kapcsolatra van szükség egy kamasszal, mint egy kisgyerekkel volt; saját szervezeted, egészségi állapotod is változik – jellemzően nem pozitív irányba.

Úgy sejtem, ezt még olvasni is sok volt, pedig a mindennapokról szól.

Ez is érdekelhet

Mi segíthet a szülőknek?

  • Legyen egy társaság, pár barát, akikkel jól érzed magad, ahol őszintén beszélhetsz, meghallgatnak, tudod, hogy nem vagy egyedül.
  • Tájékozódj a szakirodalomban, fejleszd a kommunikációdat, önismeretedet.

Ne veszítsd el a humorérzékedet!

  • Próbálj ki pár stresszűző technikát, nehezebb napokon nagy szükség van rá: légzőgyakorlatok, relaxáció, autogén tréning, mozgás, természetben levés.
  • Legyenek olyan programjaid, amit magadnak választasz.
  • Szükség esetén vegyél részt szülőkonzultáción, vagy kérj segítséget szakembertől.

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

Cikkeim a Minimagon: 

Gurin Eszter

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet