fbpx

Miért sírsz kisbabám? – 6 különböző baba sírás típus

Miért sírsz kisbabám? – 6 különböző baba sírás típus

Sok időt töltünk azzal, hogyan kommunikáljunk a babáinkkal. Énekelünk nekik, olvasunk nekik, beszélgetünk velük, különböző hangnemeket használunk. . . de mi a helyzet azzal, ahogy a babák kommunikálnak velünk? Márpedig kommunikálnak, szó se róla, igaz?

Bármely új szülő nagyon is hamar megtanulja, hogy a babáknak megvan a módjuk arra, hogy megértessék velünk a saját álláspontjukat.

Tudtad, hogy hat különböző típusú baba sírás létezik?

Mindegyik más üzenetet közvetít. Fontos, hogy hamar felismerjük a sírások finom különbségeit, hogy megfeleljünk babánk szükségleteinek, és ne húzódjon el ez a folyamat. Az is fontos, hogy ne fojtsuk el a sírásokat cumival, amikor a baba valóban mondani akar nekünk valamit. A legtöbb sírás hangban, gyakoriságban és hangmagasságban is különbözik, és más jelzések kísérik, amelyek segítenek kitalálni, mit mond (vagy éppen mit síkit) a babánk.

Miért sírsz kisbabám? – 6 különböző baba sírás típus

Éhes sírás

Az éhes sírás jellemzően ismétlődő sírás, amely ritmikus, és rendszerint a kéz harapdálásával, vagy szívásával jár. Próbálj meg elég gyorsan reagálni erre a kiáltásra, mert ha a baba túlságosan felizgatja magát ( magyarán nem kap időben enni), akkor a végén a levegőt is falni fogja, miközben megpróbál enni, ami hasfájáshoz vezet, és… ezt kitalálod te is. . .még több sírás lesz.

Fájdalmaim vannak sírás

A „Fájdalmam van” kiáltás egy hirtelen feltörő, magas hangú, pánikba esett, fülszaggató sírás, amelyet a baba hosszú jajveszékelésekkel ad tudtunkra, így sokszor elakad a lélegzete is. A baba ezután szünetet tart a jajveszékelések között, hogy levegőért kapkodjon, majd ismételjen egy újabb hosszú, hosszan tartó, magas hangú sírást. Erre a kiáltásra is minél előbb válaszolni kell. Próbáld meg kitalálni, mi okozhat fájdalmat, és kezeld a problémát, miközben esetleg pelenkát cserélsz , ringatod , csitítod és nyugtatod . Általában has- vagy gáz okozta fájdalomhoz kapcsolódik. Hasznos lehet a baba hasi masszázsa, vagy a baba lábainak a hasa felé történő kerékpároztatása. Ilyenkor jó ötlet lehet megszoptatni, mert a szopás endorfinokat szabadít fel a csecsemők számára, ezzel segít ellensúlyozni az esetleges kellemetlenségeket.

Miért sírsz kisbabám? – 6 különböző baba sírás típus

Stresszes vagyok sírás

Egyes csecsemők érzékenyek és könnyen stresszesek leznek , ami „stresszsírást” eredményez, egy általános nyűgösködés, amelyet az jelez, hogy a baba elfordítja a fejét az ingerektől. Próbáld áthelyezni a babádat egy nyugodtabb környezetbe, átpelenkázni a kényelem érdekében.

A baba alvásigénye | problémák és tippek 0-6 hónapos kor között

Unatkozom sírás

A babák is unatkozhatnak. Ez a sírás nyűglődéssel kezdődik, arra törekszik, hogy felhívja a figyelmedet, majd egyre erőteljesebbé válik , végül felháborodott sírásba fajul, arra panaszkodnak, hogy nem találkoznak veled eléget. Ilyenkor NEM szabad cumit használni. Vedd fel a babádat, és adj neki rengeteg figyelmet és ölelgetést.

Miért sírsz kisbabám? – 6 különböző baba sírás típus

Nagyobb probléma van sírás

Ilyen például a kólikás sírás, heves sikolyok merev végtagokkal, vörös arccal és izgő-mozgó mozdulatokkal. Ez gyakran este kezdődik és órákig is eltarthat. A babamasszázs segíthet, de ezt már meg a sírás kitörése előtt meg kell kezdeni. Az is segíthet, ha a babát a hasára fekteted, és a kerékpáros gyakorlatokat így hajtod végre.

Beteg vagyok sírás

Végül ott van a betegsírás. Ez halk, orrnyálkahártya nyöszörgésnek tűnhet, ami alacsonyabb hangon kezdődik, mint a többi sírás. Ellenőrizd, hogy nincs-e láza, amikor meghallod ezt a kiáltást.

Természetesen néhány baba különösebb ok nélkül is sír. Csecsemők, és ezt teszik, hét nem tudnak másképp beszélgetni, igaz?. Elbátortalaníthatja még a legtapasztaltabb anyukákat is, ha a babát nem lehet könnyen megnyugtatni, de ne felejts el magadra is figyelni! Amikor a baba vigasztalhatatlan, nyugodtan fektesd a kiságyba, miközben kilépsz az ajtón, és veszel néhány mély lélegzetet. Ezenkívül ne érezd rosszul magad, ha átadod a babát egy barátnak vagy családtagnak, aki egy kis időre segthet, amíg te összeszeded magad. Nincs azzal semmi baj, ha időnként tartunk egy kis szünetet. A sírások hamarosan gügyögéssé és szavakká fejlődnek, és kis szakértőkké válnak  a babák a szükségleteik ismertetésében.

KIPRÓBÁLTUK AZ OLI & CAROL RÁGÓKÁT – Anyu tesztel

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)