fbpx

Nálatok laknak-e állatok?

Nálatok laknak-e állatok? gyerek kutya minimag
Minden család életében eljön az a pillanat, amikor a gyerek felteszi a kérdést, hogy mikor lehet végre saját háziállata.

Ilyenkor kell egy szülőnek alaposan mérlegelnie és nem a gyerek hajthatatlan nyüstölésére hallgatnia.

Persze, elég idegesítő tud lenni, ha nap, mint nap ezzel a nyafogással kell szembesülnünk, de álljunk a sarkunkra és tudjunk nemet mondani, ha úgy érezzük még nincs itt az ideje.

Tapasztalatból mondom, mert lakott már nálunk hal, galamb, tyúk, patkány, hörcsög, kutya stb. talán csak egyszarvú nem.

állatok otthon minimag

Pillanatnyi fellángolás, vagy...

Sokszor a kicsik életében ez egy fellángolás, mert itt, vagy ott látta, vagy valakinek van az oviban, suliban vagy csak egyáltalán milyen cukiiiii. Aztán két hónap elteltével már egy másik állat iránt táplálnak hasonló érzelmeket.

Habár kutatások bizonyítják, hogy az állatok jó hatással vannak a gyerekekre, mert csökkentik a szorongást, új érzelmeket visznek az életükbe, valamint, megtanulják általuk a gondoskodást, együttérzést és felelősség vállalást, amit a későbbi felnőtt életükben jól tudnak majd kamatoztatni a partnereikkel vagy barátaikkal való kapcsolataikban, azért ez mégis csak egy alapos megfontolást igénylő döntés.

Készen álltok?

Egy kisállat befogadásához az egész családnak készen kell állnia. Mert lássuk be, hogy a felelős állattartás alapjait a gyerkőc a szüleitől fogja megtanulni.

Ha már megszületett a döntés, akkor igyekezzünk a gyerekünk személyiségéhez és képességeihez mérten kis kedvencet választani.  

Persze az sem árt, ha alaposan körbejárjuk a témát, hogy az adott állat, milyen tartást igényel és valóban meg tudjuk-e teremteni számára az ideális körülményeket, számításba véve az állattartás anyagi vonzatát is. Ha nem ragaszkodunk valamilyen szuper, állat feletti képességekkel rendelkező, ilyen-olyan díjnyertes szülőktől származó kedvenchez, akkor nagyon jó megoldás az örökbefogadás.

állat örökbefogadás

Kezdd kicsiben

Ha még sosem volt háziállatunk, akkor kezdhetünk akár, apró rágcsálóval is (pl. tengerimalac,hörcsög). Ezek a kisállatok viszonylag olcsón beszerezhetőek, gondozásuk sem okoz különösebb problémát, szórakoztatóak és elviselik, ha a gyerekek nyúzzák őket (persze csak mértékkel).  A hal is jó megoldás lehet, bár velük azért annyira nem lehet játszani és az akváriumot is nekünk felnőtteknek kell majd kitakarítanunk.

designer füzet ringli kids
Szofi a Minimag csapat tengerimalaca

Ha kutyában vagy cicában gondolkodunk, azért azzal számoljunk, hogy ők 10-15 évig is elélnek. Szóval nagy eséllyel a kamaszkorban vagy az egyetemi évek alatt a gondozásuk ránk fog maradni. Nagyon sok törődést és gondoskodást igényelnek, viszont ezt rendkívüli szeretetükkel és ragaszkodásukkal hálálják meg.

Még nincs itt az ideje

 Hogy a gyerekünk mikor áll készen? Ezt nálunk jobban senki sem tudhatja.

Ha még úgy érzed, hogy nem jött el az idő, akkor járjatok sűrűbben az állatkertbe, vagy állatsimogatókba (szerencsére ezekből már egyre több van), sőt az állatmenhelyek is egyre gyakrabban szerveznek gyerekprogramokat.

ajándék állat

Végezetül, ha elfogadtok egy jó tanácsot, amit szintén tapasztalatból írok, soha ne vegyetek jó fejségből ajándékba kisállatot egy gyereknek a szülők tudta nélkül!  

Ez felettébb kellemetlen szituációkhoz vezethet, ami miatt vagy a gyerekkel vagy az ajándékozóval való kapcsolatunkon esik csorba, vagy rosszabb esetben a kisállat sínyli meg.

 

Szerző: Weiner Kriszta

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)