fbpx

PénzÜGYESek| Így tervezz okosan!

PénzÜGYESek: Így tervezz okosan!

Pénzügyekről, költségekről beszélni sokszor még családban, egymás között is nehéz. Idehaza kimondottan tabu témának számít, sokan inkább csak szőnyeg alá seprik a kérdést, mondván úgyis lesz valahogy. Valóban lesz, de mi lenne, ha jobb lenne?

 

A jó hír, hogy a pénzügyi tudatosság tanulható!

A legtöbb ember januárban kezd tervezni, de szerencsére akármikor belevághatunk, sosincs késő elkezdeni. Sőt, ha nem működik, amit kitaláltunk, akkor újra és újra áttervezhetjük, amíg csak tökéletes nem lesz a végeredmény.

Elsőre rémisztőnek tűnhet a feladat, de valójában 5 egyszerű lépésben kivitelezhető a folyamat. Nem kell mást tennünk, csak keressünk papírt és ceruzát, töltsünk egy pohár bort, nagy levegő és indulhat a buli!

PénzÜGYESek: Így tervezz okosan!

Fontos: Egy átfogó terv elkészítése nem rapid feladat, idő kell hozzá! Ne essünk kétségbe, ha egy este alatt nem végzünk vele! Szánjunk rá időt és gondoljunk végig mindent, aztán aludjunk rá egyet. Menni fog!

1. Az előző év áttekintése

PénzÜGYESek: Így tervezz okosan!

Legyünk őszinték! Nem érdemes magunkat áltatni. Nézzük át mire költöttünk és keressünk meg a gyenge pontjainkat! Ha hibáztunk is az elmúlt időszakban, már túl vagyunk rajta és az a cél, hogy legközelebb okosabban döntsünk. Kerüljenek a papírra a pozitívumok és a negatívumok is, a tapasztalatokat pedig építsük be a következő évi tervünkbe.

2. Bevételek

Vegyük számba honnan érkezik a pénzünk és szedjük őket listába. Fizetés, családi pótlék, CSED/GYED/GYES, bónusz, adóvisszatérítés és bármi, amivel tervezhetünk.

3. Havi költségek

Szedjük össze milyen rendszeres költségeink vannak: rezsi, bevásárlás, gyerekek edzései, fejlesztései, anya pedikűrje, apa kondibérlete és a többi…

Ne maradjanak ki a kötelező körök és azok sem, amik a mi jóllétünkhöz kellenek.

4. Éves költségek

Íme a kategória, amin a legkönnyebb elcsúszni.

Ki ne járt volna már úgy, hogy megfeledkezett valamiről, ami évente csak egyszer történik? Lehet ez akár éves autópálya matrica, kötelező- vagy lakásbiztosítás, éves gázóra leolvasás utáni elszámolás…

Gyűjtsük csokorba ezeket a költségeket, hogy ebben az évben ne érhessen minket meglepetés!

5. Megtakarítások

Van-e olyan dolog az évben, amire külön célirányosan kellene félretenni? Tervezünk-e felújítást? Nagyobb utazást? Mit csinálnak a gyerekek a nyári szünetben? Lesz-e ballagás, érettségi, esküvő a családban? Esetleg egy kerek szülinap? Emellett, ha vannak rendszeres megtakarításaink, érdemes utánanézni, hogy ebben az évben is ugyanazon a díjon fizethetünk-e mindent, mint eddig.

Ha mindezeket végig gondoltuk, akkor már egészen tiszta képet kaphatunk a helyzetünkről és van egy biztos alapunk ahhoz, hogy a céljainkat meghatározzuk és megvalósítsuk. Érdemes időről időre visszatérni a tervünkhöz, hogy lássuk még irányban vagyunk-e. Módosítsuk, pofozgassuk, szeretgessük és tudatosítsuk magunkban, hogy a pénzügyi tudatosság csak gyakorlás útján alakítható ki.

Ha egyedül vagy

Ha egyedül vagy

Neked egy kicsit könnyebb, de ezzel együtt nehezebb is. Hiszen ugyan csak egy bevételből gazdálkodsz, de tiéd a teljes kreatív kontroll az éved felett. Ne érts félre, tudom, hogy mindez mentálisan és érzelmileg is megterhelő. De épp ezért különösen fontos, hogy ne feledkezz meg magadról! Anyukaként hajlamosak vagyunk magunkon spórolni a legtöbbet, de hidd el a te jólléted pont ugyanolyan fontos, mint a gyermekek tábora.

Nyugodtan tölts még egy pohár bort a tervezéshez!

Bónusz tipp

Ha úgy érzed, hogy a gyerekeid már elég nagyok, vagy extra érdeklődést mutatnak a pénzügyek iránt, akkor vond be őket is a tervezésbe! A pénzügyi tudatosság kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni. Szülőként pedig feladatunk az életre nevelni gyermekeinket, hiszen mind arra vágyunk, hogy sikeres felnőttek kerüljenek ki a kezeink közül.

A példamutatáson kívül a közös gondolkodás is segít! Arról nem is beszélve, hogy még akár az is kiderülhet számunkra, hogy a gigantikus szülinapi ajándék helyett inkább csak közös időre, kirándulásra vagy otthoni összebújásra vágyik a csemeténk. 😊

Jó tervezgetést!

A SZERZŐ

Varga Márti

Varga Márti vagyok, családfenntartó, háziasszony, szingli nő és két kisgyerek anyukája.

Gyerekként, kamaszként és fiatal felnőttként borzalmas viszonyt ápoltam minden pénzügyi kérdéssel. Meggondolatlan döntések egész sora után eljött a pont, amikor úgy éreztem muszáj gatyába rázni a helyzetet, mert tarthatatlan. Így fogtam magam és elmélyültem a témában. Kimásztam az értelmetlen adósságokból és elkezdtem odafigyelni, tudatosan dönteni. Mindent magam tanultam, a mindennapokhoz értek, de maximálisan hiszek abban, hogy vannak döntések, amikhez szakember segítsége kell.

A pénzügyekről, pénzügyi tudatosságról beszélni fontos. A barátaim már unják, hogy folyton csak őket traktálom, ezért úgy gondolom, hogy itt az idő, hogy közösen szembenézzünk a nehézségekkel és együtt változtassunk a pénzhez és a hozzá tartozó tudatossághoz való viszonyunkon.

Itt megtalálsz: Instagram

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)