fbpx

Koronavírus és a kismama – kell-e aggódni?

Koronavirus kismamák esetében

Nem elég, hogy az ember lánya szanaszét aggódja magát, amikor kismama, élete legnagyobb bulijára készül, most még itt van a koronavírus, amiatt is lehet aggódni.

De vajon kell-e aggódni akár a kismama, akár a magzat egészségéért, és egyébként is mire kell figyelni a koronavírus járvány közepén?

Kismama és a koronavírus

A koronavírusban szenvedő kismamák korai adatai azt mutatják, hogy a betegség a koraszüléshez és a méhlepény változásaihoz kapcsolódik, amelyek a megváltozott véráramlást tükrözhetik. Ez arra utal, hogy a szülő és a magzat között vírus-társított rendellenességek fordulnak elő.

Ezek a vizsgálatok azonban a betegség súlyos eseteiben szenvedő nőkről szóltak. Nagyon keveset tudunk az enyhe betegség vagy a tünetmentes fertőzés terhességben kifejtett hatásáról. Ennek megértése kritikus, mivel a tanulmányok rámutattak arra, hogy a tünetmentes és az enyhén fertőzött kismamák száma messze meghaladja azoknak a számát, akik kórházi kezelést igényelnek a koronavírus miatt.

Ez azt is jelenti, hogy a kismamák nem hajlamosabbak a súlyosabb lefolyású koronavírusra, ami a pandémia kezdetén az egyik legnagyobb aggodalomra adott okot, és ezért kiszolgáltatott kategóriába sorolt minden kismamát.

A magzat és a koronavírus

Az eddig mérések alapján úgy tűnik, hogy a magzat védett a koronavírus anyától eredő fertőzéstől (a vírus átjutását vertikális átvitelnek nevezzük ), és ez az átjutás, bár lehetséges, ritkának tűnik. Ennek oka lehet a méhlepény természetes tulajdonságai, amelyek olyan molekulákat termelnek, amelyek megakadályozzák a vírus kötődését a placenta sejtjeiben. Az is lehet, hogy a placenta membránjai korlátozzák a vírus okozta fertőzést.

Természetesen nagyon nehéz tanulmányozni a placentát a szülés előtt. Alternatív intézkedésekre, például az anya vérmintájában megtalálható, a placentából felszabaduló sejttörmelék (extracelluláris vezikulák néven ismert) elemzésére van szükség annak kiderítéséhez, hogy a placenta milyen tulajdonságai védhetik meg a magzatot a fertőzéstől.

A koronavírussal fertőzött anya által termelt antitestek átjutnak a magzaton a placentán (passzív immunitás néven) keresztül. Ez rövid távú védelmet nyújt számos fertőző ágens ellen a terhesség utolsó hónapjaiban és a baba születését követő néhány hónapban. Ezek az antitestek továbbra is megtalálhatóak lesznek az anyatejben, ha a csecsemőt szoptatják.

NÁLUNK IS TÖRTÉNT ILYEN

Koronavírussal fertőzött kismama adott életet koraszülött babájának a Semmelweis Egyetemen 06.18-án.

Korai kínai tanulmányok kimutatták, hogy a koronavírus ellen védő antitestek jelen vannak olyan nők újszülöttjeiben, akik rendelkeznek ilyen antitestekkel. Ez megerősíti, hogy a passzív immunitás, ahol a baba lényegében antitesteket örököl a szülőtől, a koronavírus esetén működik. Az anyatej további vizsgálatára van szükség annak megállapítása, hogy vannak-e koronavírus antitestek az anyatejben.

Mire kell figyelnie a kismamának

A kismamák közül sokan félnek elmenni az orvosi, szülésznői időpontjaikra, még akkor is, ha a megtesznek minden szükséges óvintézkedést, mint a maszk viselése, a megfelelő fizikai távolság tartása. Mindenképpen egyeztess az orvosoddal a félelmeidről, és az ő utasítását figyelembe véve menj el a vizsgálatra, vagy éppen tartsátok meg online a megbeszélést.

Ha közeleg a szülés időpontja állítsatok össze egy szülési tervet.

Ez egyfelől biztonságot adhat, másfelől segít realizálni mi az, amit kontrollálni tudsz a jelenlegi helyzetben és mi az, amit esetleg nem. Tervezzétek meg, hogy melyikőtök hívja fel az orvost, ha beindul a szülés, mit viszel majd magaddal a kórházba, stb.

Gyakorold a légző gyakorlatokat, ez is segíthet az ellazulásban.

Ne félj kérdezni: bármi kétséged merülne fel beszélj a szülésznővel és, ha szükséges az orvosoddal. De kérlek vedd figyelembe, hogy a megnövekedett munka miatt nem biztos, hogy rögtön tudnak válaszolni.

Mindenképp tájékozódj előre a választott kórház látogatási rendjéről (a cikk írásának pillanatában például tilos látogatni). Bent lehet-e a párod veled, ha igen mire lesz szükség (nektek kell-e maszkot vinni, kell-e kesztyű, stb).

Reméljük, hogy a jelenlegi körülmények között is a legcsodálatosabb élményben lesz részed. Nagyon boldog babavárást és könnyű szülést kíván a Minimag csapata.

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)