Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Bulizik a szomszéd és neked eleged van belőle? | Az ügyvéd válaszol

csendhaboritas
Csendháborítás, undok szomszéd, vasárnapi fűnyírás és társai…Mindenkinek van legalább egy rossz szomszédi (v)iszonya…

– Mi történik, amikor a szomszéd kertjében csámcsogást hallasz?

– ???

– Anyóst eszi a méreg.

És mi történik, mikor hangos a szomszéd? Folyton este partizik a kertben? közben hangosan hallgatja a zenét, miközben te a gyereked altatnád egy fárasztó egész nap pancsizós vagy nyakig homokozós nap után?

csendháborítás

Mit lehet tenni?

  1. Az első egyszerű, annál puritánabb tanácsom: kérd meg, hogy halkítsa le a zenét. Jó szomszédok között ezt meg lehet beszélni. Ha pedig éppen a szülinapját ünnepli, akkor el is lehet tekinteni ezen kéréstől, hiszen egy évben csak egyszer-kétszer van ilyen alkalom.
  2. A második lépés a birtokvédelem, amelyet a jegyzőtől lehet kérni, hatásfoka csekély, mert ha a jegyző el is tiltja a jogsértéstől a delikvenst, a jegyző határozatát betartatni már elég nehéz.
  3. Bírósághoz lehet fordulni. Ez minden esetben lehetőség, valamint fontos megemlíteni, hogy ha a zavarás 1 éve előfordul, akkor a 2. lehetőség nem alkalmazható, hanem rögtön a bírósághoz kell fordulni. A jogszabályok pikantériája, hogy a jegyző határozata ellen nem közigazgatási pert kell indítani, hanem birtokvédelmi pert, ami bár a jegyző határozatának megváltoztatására irányul, mégis a szomszéd lesz az alperes. A bírósági eljárás mindig hosszadalmas, sok energiát, időt és pénzt igényelhet.
  4. A negyedik megoldás, hogy kihívja az ember lánya a rendőrséget, ami nem túl elegáns és csak olaj a tűzre, vagy inkább a kerti grillre, mert ha elmegy a rendőrség, akkor tapasztalatom szerint ismét felhangosítják a zenét, vagy még inkább hangoskodnak, miközben szidják az ember lányát, vén banyának ( jobb esetben) emlegetve, aki elfelejtette már milyen az igazi bulizós, fiatalos nyári este.

Konklúzió?

Ebben lehet éppen valami, hiszen más-más élethelyzetben vagyunk, ezért akinek nem tetszik ez a kártya, az lépjen vissza 3 mezőt az 1-es kártyára az élet nevű társasjátékban.

Nézzük az esetet jogi szempontból.

csendháborítás fúnyíró

Mikor számít a hangos tevékenység zavarásnak? Hány decibellel kell szólnia a zenének a szomszédban, amire az mondható, hogy az tényleg zavaró?

A jogszabály azt mondja, hogy a korlát a szükségtelen zavarás tilalma.

A szomszédok kötelesek tartózkodni minden olyan tevékenységtől, ami a másik személyt szükségtelenül zavarná.

De mi a szükségtelen zavarás?

Sajnos a törvényben nincs erre egy objektív mérőszám, pl. 60 decibel, hanem ez a hanghatás teljesen szubjektív. Mást jelenthet egy fiatalnak, mást egy idősnek, mást egy gyermekét altató anyukának.

Akkor mégis mit lehet mondani?

Ez az a jogterület, amely a fenti fogalmat jogi tartalommal tölti meg. Az ítélkezi gyakorlat az irányadó, a bíróság az eset összes körülményét mérlegeli.

A csendháborítás a szabálysértés. Az követi el, aki indokolatlanul nagy zajt okoz. Korábban a megengedettnél nagyobb zaj okozását akarták szankcionálni, de ezt alkotmányellenesnek nyilvánították, mert nem világos, érthető és megfelelően értelmezhető….

(valóban, most sokkal jobban érthető).

Gyakori tévhit, hogy a csendháborítás csak este 10 és reggel 6 között követhető el, általában emiatt az emberek arra törekednek, hogy 10-kor lehalkítsák a zenét. De ez nem így van, a csendháborítás napközben is elkövethető. Az elbírálásnál azt is vizsgálják, hogy a zajkeltés indokolt vagy indokolatlan.

A rendőrség 500 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki.

Plusz tipp:

Kérjük ki a jegyzőkönyveket a rendőrségtől, ha esetleg fel akarjuk használni a bíróság előtti bizonyításban.

Vagy inkább beszélgessünk, hiszen rossz szomszédság török átok.

A cikk nem minősül jogi tanácsadásnak, a cikk írója a felelősséget kizárja.

A SZERZŐ

dr FÜLÖP eDINA

dr. Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, valamint mediátor vagyok.

Folyamatosan képzem magam szakmailag és egyéb területeken is. Jártam üzleti kommunikáció szakra, tanulok előadás-technikát, önfejlesztést és meditációt. Szeretek előadni, és erre többször is volt már lehetőségem konferenciákon. Célom a jogtudatosság növelése és az útmutatás a jogi labirintusban. Kreativitásom a festésben és írásban élem ki. Ez utóbbi vezetett ide a szakértők közé. A mottóm: „A kabátot alakítsd az emberhez, és ne az embert a kabáthoz.” (Anthony de Mello)

Honlap: drfulopedina.hu

Youtube csatornám: Jogos kávészünet dr. Fülöp Edina ügyvéddel

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet