fbpx

10 dolog, amit nem tudtál a Szezám utcáról, pedig nagyon érdekesek

Szezám utca
A Sesame Street, vagyis a Szezám utca,  túlmutat a határokon és a kultúrákon, és nemcsak az Egyesült Államokban, hanem szerte a világon a legnépszerűbb gyerek tv sorozat . A Szezám utca, egy igazi úttörő volta maga nemében a  gyerek televíziós sorozatok között, generációk óta a háztartások egyik alapdarabja. A színes karaktereken és fülbemászó dalokon túl számos lenyűgöző tényt tudhatunk meg a műsorról. Mutatunk 10 dolgot, amit talán nem is tudtál a Szezám utcáról.

1. Egy forradalmi ötlet születése

A Sesame Street 1969. november 10-én debütált,  eredetileg egy neveléspszichológiai kísérletként született – célja az volt, hogy a televízió addiktív tulajdonságait kihasználva nevelje az óvodáskorú gyermekeket. Ez az újfajta megközelítés első volt a gyermekműsorok terén.

2. Egy többnyelvű globális jelenség

A Szezám utcát több mint 150 országban sugározzák, mindegyiknek megvan a maga lokalizált változata. Ez egyedi karaktereket és az adott kultúrákhoz és társadalmi igényekhez igazított nevelési célokat tartalmaz. Persze nálunk nincs, mi itt az amerikai verziót kaptuk meg.  Magyarországon a Minimax vetítette a Szezám utcát és a különböző verzióit.

3. Egy First Lady besegített

Pat Nixon, volt First Lady,  az Egyesült Államok 37. elnökének , Richard Nixonnak a felesége 1970-ben karácsonyi party rendezett a Fehér Házban, ahol a Sesame Street szereplői is vendégek voltak. Az egykori first lady 1981 januárjában egy túrát is szervezett a Sesame Streeten unokái , Jennie és Christopher számára.

4. Egy utca sok névvel

A műsor neve majdnem a „123 Avenue B” lett volna, de megváltoztatták Szezám utcára, hogy a gyerekek ne keverjék össze egy valódi címmel.

5. Kulturális korlátok áttörése

A Szezám utca volt az egyik első olyan gyermekműsor, amelyben sokszínű karakterek szerepeltek, mind bábok, mind emberek formájában. Ez szándékos döntés volt, hogy tükrözze a városi Amerika multikulturális környezetét.

6. Mérföldkő a bábművészetben

Jim Hensonnak, a Muppetek alkotójának kezdetben fenntartásai voltak a Szezám utcában való munkával kapcsolatban. Attól tartott, hogy a műsor őt is gyermekanimátornak fogja kikiáltani, de később felismerte a műsor mélyreható hatását.

7. Nagy Madár evolúció

 Big Bird, azaz Nagy Madár, a sorozat egyik legikonikusabb karaktere jó néhány változáson ment keresztül az évek során, ma a jelmezét a becslések szerint több mint 4000 tollból készítik.

8. Egy ikonikus téma rejtett tehetségekkel

A műsor főcímdalát, a „Can You Tell Me How to Get to Sesame Street?”-t egy Grammy-díjas zeneszerző Joe Raposo írta. A lenti dala is Oscar jelölést ért:

9. Tisztelgés az űrhajósok előtt

A Challenger űrsikló katasztrófájában elhunyt tanárnő, Christa McAuliffe tiszteletére készült egy karakter. A karaktert, egy Adelaide kisasszony nevű tanárnőt azért vezették be, hogy segítsen a gyerekeknek megérteni és feldolgozni a tragédiát.

10. Úttörő a nehéz témák kezelésében

A Szezám utca volt az egyik első olyan műsor, amely olyan nehéz témákkal foglalkozott, mint a halál, a válás és a fogyatékosság. A műsor érzékenyen és az életkornak megfelelő nyelvezettel foglalkozott ezekkel a kérdésekkel, így értékes forrássá vált a szülők és a pedagógusok számára.

+1 Sztárok a Szezám utcában

Susan Sarandontól és Johnny Cash-től, Billy Ellish-en át,  no meg Ryan Reynolds is, a  műsor 650 híres  vendéget fogadott.

Sőt még két Star Wars droid is meglátogatta őket.

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket