fbpx

Puncikalauz anyáknak ( és úgy általában: nőknek)

puncikalauz

Na jó, teljesen őszinte leszek! Amikor felvetettem, hogy írnék a punciról, először egy kicsit furcsán néztek rám. De mivel a Minimagnál a főmuf(f)ti egy igazán felvilágosult, haladó szellemiségű csaj*, azt mondta, nézzük meg, mi sül ki belőle. Ígérem, a „most hogy a fiúk kimentek, beszélhetünk a hüvelygombáról” felvezetés helyett őszintén beszélek arról, hogy mi a helyzet a puncival.

*Szerkesztő megjegyzése: tényleg az vagyok, remélem értekelitek:)

Te ismered a puncidat?

Ez meg milyen hülye kérdés, nem igaz?! A valóság azonban az, hogy bár a lányok nagyon jelentős százaléka veszíti el a szüzességét valamikor 13–16 éves kora között, mi nők nem ismerjük a testünket.

Te például fogtál már tükröt, hogy megnézd, mi a helyzet odabent? Láttad-e már a csiklód, a szeméremajakaidat, belenéztél-e a már hüvelyedbe? A testünk megismerése rendkívül fontos nemcsak az egészség fenntartása, hanem a szexuális örömszerzés szempontjából is!

puncikalauz

Megdöbbentő statisztikai tény, hogy egy nemrégiben készült magyar kutatás szerint a magyar nők 47%-a rendszeresen színleli az orgazmust. Szóval ha te nem, akkor a legjobb barátnőd, a testvéred vagy az anyád egészen biztosan! Ahelyett azonban, hogy karóba húznánk az érzéketlen és vak férfiakat, tegyük fel magunknak a kérdést: mi vajon tudjuk, hogy mi a jó nekünk az ágyban? Ismerjük a testünket, és tudjuk, mi hogyan működik benne?

Ha a válaszod nem egyértelmű igen, akkor ezen a téren elmaradásod van. Vagyis irány a fürdőszoba – aztán meg az ágy –, és tessék bepótolni a lemaradást!

Puncimustra szülés után

A szülés sokféle élmény lehet, de még egy háborítatlan, gátvédelmes kivitelt követően se a hathetes kontroll az álomélmény, nem igaz?

Persze én is hallottam már olyan városi legendákat, hogy anya és apa már a kórház lépcsőházában egymásnak estek, meg hogy nem lehet négy hétig parkoltatni apát, szóval mehet a menet, bármi lesz is, de azért úgy tapasztalom – és a statisztikák is azt mutatják –, hogy a nők nagy többsége valahol a szülés utáni nagyvizit és 15. hét körül kezdi újra a szexet. Ami bizony sokszor elmarad az elvárhatótól. Ennek számos oka lehet: a túl tág hüvely, a még mindig fájó gátheg, szövetek fellazulása, süllyedéses panaszok, érzelmi gát, csökkent hüvelyi érzékelés, hormonzavar, fáradtság, csak hogy a leggyakoribbakat említsük.

Ahogy a hathetes kontrollnak valójában ki kellene néznie

A várandósság, a baba súlya, a szülés körülményei jelentős változásokat indíthatnak el a testben, melyek rövid távon nem feltétlenül okoznak panaszokat, hosszú távon azonban súlyos egészségkárosító hatással bírhatnak. A szétnyílt hasizom huszonöt évesen legfeljebb esztétikai probléma. De húsz évvel később, amikor az addigra egyre súlyosbodó tünetek kapcsán a szakember ráébreszt, hogy egy fontos támasztófunkció hiányzik a szervezetedből, kicsit késő aggódni. Ugyanez a helyzet a meggyengült hüvellyel, az extrém gyakori vizelési ingerrel, a kicsike méhsüllyedéssel is.

nőgyógyászati vizsgálat

A teljes körű hathetes kontroll ideális esetben az alábbi vizsgálatokból áll:

  • méhszáj és méh állapotának ellenőrzése fekvő (nőgyógyászati szék) és álló helyzetben;
  • húgyhólyag állapotának ellenőrzése;
  • hüvelyi izomzat és gát ellenőrzése;
  • szétnyílt hasizom ellenőrzése;
  • mellek és szoptatás ellenőrzése;
  • érzelmi állapot feltérképezése.

Téged se vizsgált meg soha az orvos állva, és túlzónak tartod a rengeteg vizsgálatot? Gondold végig! A napod nagyobbik részét nem fekve töltöd, szóval szinte mindegy is, hogy fekvő állapotban van-e méhsüllyedésed, nem igaz? (A szervek ráadásul akár néhány másodperc alatt visszarendeződnek, ha nem „húzza le” őket a gravitáció.)

A kezeletlen enyhe süllyedéses panaszok, a.k.a két-gyerek-után-ez-már-csak-ilyen-anyuka, tizenöt év alatt azt is eredményezhetik, hogy kézzel pakolgathatod vissza a méhed a helyére minden pisilés után.

Punciügyek felelősen

Ha teheted – és eskü, nem kellenek hozzá különösebb panaszok – szülés után keress fel egy urogynekológust vagy medenceövi régióra specializálódott gyógytornászt!

Ők manuálisan és/vagy orvostechnikai eszközökkel felmérik tested állapotát, valós és tényszerű visszajelzésekkel, gyakorlati tanácsokkal látnak el. Időt szánnak rád, és elmondhatod, amire a nőgyógyásznál nem mindig jut elég idő vagy figyelem.

puncikalauz

Hidd el, pontosan tudom, hogy egy szál semmiben flangálni egy vadidegen előtt nem nagy buli, ugyanakkor az eredmény – az egészséges test, az élvezetes szex, a hosszú és minőségi élet – felbecsülhetetlen érték.

Szubjektív puncibeszámoló

Na jó, elő a farbával, nem igaz?! Nekem is van egy fantasztikus gyógytornászom, aki mindent megtesz azért, hogy a túlsúlyom, a napi 10-12 órányi ülőmunka és megszámlálhatatlan mennyiségű – na jó, csak négy – szülés után a testem továbbra is egészséges maradjon.

Épp ezért első kézből tudom mondani, hogy hetente-kéthetente puncira vetkőzni egy vadidegen előtt csak addig para, amíg sor nem kerül a gépes vagy tapintásos edzésre, vagy a rendszeres elektrostimulációs kezelésre. Ha már az is bekövetkezik, tényleg mindent láttál, és olyan lazán tudsz majd beszélni a puncidról, mint az időjárásról.

Szubjektív puncibeszámoló

És végülis ez jó, nem igaz? A szemünkről, a hajunkról, a sminkünkről nyíltan és őszintén beszélünk, szakembereket ajánlunk egymásnak, tippeket gyűjtünk, de a punci tabu.

Végszó: a punci valóságos

Szerintem itt az ideje, hogy felnőtt nőként végre őszintén beszéljünk a testünkről, a szexualitásunkról, arról, amik vagyunk, és amik nem vagyunk.

Sőt, abban is biztos vagyok, hogy a párod, a férjed, a fiad, a lányod is szívesen kérdezne. De hogyan válaszolhatsz őszintén, ha neked sincsenek válaszaid? Fogd a tükröd, és nézz szembe a valósággal!

A SZERZŐ

Kocsis Blanka vagyok, háromgyerekes mamikaze, szövegíró, nő, feleség.

Hosszú éveken át semmi másra nem vágytam, csak arra, hogy anya legyek. Aztán amikor az lettem, igencsak meglepődtem, hogy a grandiózus „anya vagyok” életérzés helyett inkább csak zavart éreztem. Hát hol a megígért babaillat, rózsaszín köd, teljes összeolvadás és belső béke, amire szerződtem?! Megdöbbenve vettem észre, hogy nekem nem megy az „aludj, amikor a baba alszik”, és egyáltalán nem tudok belelazulni az anya – mártásztyúárt – szexistennő szerepbe. Csak úsztam az árral – nem ritkán ráadásul az árral szemben.

Ma már három okos, ügyes, szép és – nekem – tökéletes kiskorú kevéssé tökéletes, gyakran bakizó és önleevésben világbajnok anyja vagyok, főállásban szövegíró vállalkozó. Néha elbízom magam, és kis korkülönbséges anyukaként azt képzelem, láttam már mindent, meg annak az ellenkezőjét is. Aztán jönnek a gyerekeim, és bebizonyítják, hogy már megint alábecsültem őket.

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

A SZERZŐTŐL

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)