fbpx

Terhesség és koronavírus elleni oltás

koronavírus elleni oltás terhesen minimag

Vajon milyen az oltási kedv a terhes nők körében? Nézzük mi a helyzet a koronavírus elleni oltás és a terhesség viszonylatában a világban.

A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy az Egyesült Államokban a terhes nők tétovábbak a koronavírus elleni oltásokkal szemben, mint a világ más területein élő leendő anyukák, kismamák.

A 16 országban végzett felmérésben a kutatók kimutatták, hogy a koronavírus vakcina elfogadottsága az Egyesült Államokban, Oroszországban és Ausztráliában a legalacsonyabb a terhes nők körében, és a legmagasabb az Indiában, a Fülöp-szigeteken, Brazíliában és Mexikóban élő nők körében. Arra választ találni, hogy az Egyesült Államokban a kismamák miért bizonytalanok, a kutatók szerint nincs egyetlen válasz.

“Vizsgálatunk megerősítette, hogy a koronavírus elleni vakcina tétovázása sokrétű” – nyilatkozta Julia Wu, a fertőző betegségek epidemiológiájának kutatója a közzétett felmérés vezető szerzője. “A koronavírus észlelt fenyegetése, a közegészségügyi szervezetekbe vetett bizalom szintje és a koronavírus előtti oltás-attitűdök kulcsszerepet játszanak az oltások elfogadásának és bizalmának alakításában. Az oltási kampányokat úgy kell kialakítani, hogy enyhítsék ezeket a konkrét aggályokat.”

koronavírus elleni oltás terhesen minimag

A várandós nők és anyák körében az oltások globális elfogadásának felmérése érdekében Wu és csapata a világ 16 országából, 17 871 terhes nőt és kiskorú gyermek édesanyját kérdezte meg. Összességében a megkérdezett terhes nők 52% -a, és a nem terhes anyák 73,4% -a nyilatkozott arról, hogy koronavírus elleni oltást kíván kapni. Ezenkívül a megkérdezett nők 69,2% -a azt állította, hogy gyermekeit is be akarja oltani, amikor jogosultak lesznek erre, jelezve, hogy globális szinten legalább a terhes nők és anyák többsége fogékony a koronavírus elleni oltásokra.

De amikor a kutatók országonként szűrték a felmérés eredményeit, azt találták, hogy egyes országokban a terhes nőknél észrevehetően alacsonyabb az oltások elfogadottsága, mint másokban. Például Indiában és Mexikóban a koronavírus elleni oltás elfogadásának szintje a terhes nők körében magasabb volt, mint 80%. De az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Oroszországban az oltóanyag-elfogadás szintje 45% alatt volt, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatása szerint a terhes nők koronavírus elleni oltást kaphatnak anélkül, hogy konkrét kockázatokat kellene számolniuk.

Míg a kutatók szerint az oltások alacsony elfogadhatósága Ausztráliában az ország alacsony koronavírus esetszámának tudható be (a felmérés idején),azt feltételezték, hogy a koronavírus tagadása áll fenn, és annak súlyossága az alacsony elfogadási arány mögött állhat az Egyesült Államokban és Oroszországban. Néhány terhes nő azonban nem csak ezért habozik oltást beadatni.

Wu csapata arról számolt be, hogy a várandós nők azt mondják, hogy visszautasítják a “biztonságos és ingyenes” koronavírus elleni oltást, mert nem akarták a fejlődő babát kitenni minden lehetséges káros mellékhatásnak. A vakcina elkerülésének további fő okai között szerepelt az oltások jóváhagyásának politikai okokból történő törlése, valamint a vakcinák biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó további adatok vágya, különösen, a terhességre vonatkozóan.

koronavírus elleni oltás terhesen minimag

“A vakcina elfogadásának legerősebb előrejelzői között szerepelt az oltások biztonságosságába vagy hatékonyságába vetett bizalom, a koronavírus miatt aggódás, az oltóanyagok fontosságába vetett hit a saját országukban, a maszk irányelveknek való megfelelés, a közegészségügyi szervezetek / egészségtudomány iránti bizalom, valamint a hozzáállás rutin vakcinák felé “- zárult a jelentés.

Annak érdekében, hogy több adatot gyűjtsön a terhes nők re voantkozóan koronavírus elleni oltás biztonságosságáról és hatékonyságáról, a Pfizer és a BioNTech több mint 4000 terhes nőt vett be a koronavírus elleni oltás vizsgálatába februárban.

koronavírus elleni oltás terhesen minimag

Amíg ezek az eredmények nem állnak rendelkezésre, Wu azt javasolta, hogy az alacsony oltóanyag-elfogadással rendelkező országok közegészségügyi tisztviselői gondoskodjanak arról, hogy KORONAVÍRUS kampányaik foglalkozzanak a terhes nők sajátos problémáival.

Magyarországon mi a helyzet?

„Várandósoknak, és azoknak, akik gyermeket terveznek a következő 2-3 hónapban, nem ajánlják” – így foglalta össze a koronavírus elleni vakcina egyik fontos részletkérdését december 23-án Müller Cecília, mielőtt a Pfizer–BioNTech oltóanyagának első szállítmánya megérkezett Magyarországra.

Emellett pedig azt is javasolják, hogy az oltást követő három hónapban ne essenek teherbe, ha egy mód van rá.

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)