fbpx

Fenntartható gyerekszoba berendezés és dekoráció | 3. rész

fenntartható gyerekszoba berendezése
Legújabb szakértői cikksorozatunkban a fenntartható gyerekszoba kialakításának lehetőségeit járjuk körbe, tuti neked készült, ha építkeztek, költözni készültök vagy felújítás előtt álltok. Az első részben, amit itt olvashattok, olyan általános, de fontos pontokat jártunk körbe, amelyek a fenntartható gyerekszoba tervezésben elengedhetetlenek:
  • a gyerekszoba mérete
  • tájolása
  • együtt, vagy külön
A második részben a burkolatokat jártuk körbe:
Így válaszd ki a gyerekszoba padlóját! | Fenntartható gyerekszoba – 2. rész
 

Tovább haladva eljutunk addig a kérdésig, hogy mi kerüljön a szoba legnagyobb felületeire, a falakra.

A legegészségesebb és legkörnyezetkímélőbb megoldás, ha egyszerűen lefestjük a falakat –VOC mentes, természetes alapanyagú termékeket. Ha kicsit többet szeretnétek megtudni ezekről az anyagokról, olvassátok el a környezetbarát falfestékekről szóló írásomat.

Persze itt is van bőven lehetőség kiélni a kreativitásunkat, én mégis azt javaslom, hogy gondoljuk át jól, hogy milyen szín/minta/figura kerül a falra. Mivel a gyerekek ízlése folyamatosan változik, festeni viszont csak körülbelül 5-10 évente szoktunk, érdemes időtálló design-t alkalmazni és úgy kitalálni azt, hogy akkor is működőn, ha átrendezzük a szobát.

Ez a minta például akkor is megállja majd a helyét, ha a babaágyat egy ifjúsági cserélik majd a szülők.

fali minta gyerekszobába
Forrás: Urbanwalls

Ha tapétázni szeretnénk, akkor is van lehetőségünk felelősen dönteni. Válasszuk olyan gyártó termékeit, aki az előállítás során minimális környezeti terhelésre törekszik, természetes anyagokat (például papír, cellulóz és pamut) és vízbázisú festékeket használ, a felhelyezés pedig vizes bázisú ragasztóval történjen. Ha fokozott igénybevételnek kell ellenállnia, akkor választhatunk a PET palackokból gyártott textilhatású poliészter tapéták közül is.

sandberg gyerekszoba tapéta minimag
Sandberg Familj II

Ha a festést szeretnénk feldobni valamivel, akkor remek megoldás a falmatrica. Ennek is létezik vinylmentes, környezetbarát verziója, amit anélkül lehet eltávolítani, hogy menne vele a festék is – sőt, olyan is van, amit itthon gyártanak, hazai tervezők tervei alapján. Ha ez az, ami nektek kell, nézzetek szét a Mökki Design oldalán!

mökki falmatrica
Szerző sajátja – Mökki design falmatrica

Rengeteg falikép és egyéb fali dekor közül választhatunk, melyek között szintén találhatunk környezettudatos megoldásokat. A miniart kínálatában például találhattok újrahasznosított kartonból készült, növényi festékkel festett dekorációkat.

Bútorok a fenntartható gyerekeszobában

Már tervezéskor érdemes készülni arra, hogy a szoba többször is átrendezésre kerül majd, épp ezért legyen minden falon elegendő konnektor, ne legyenek fix beépített bútorok, fali lámpatestek, amik megnehezítenék ezt a folyamatot. Kisebb, elemekből álló bútorokat válasszunk, melyek könnyen áthelyezhetők, bővíthetők.

fentartható gyerekszoba fa bútorok
Forrás: oliverfurniture

Érdemes tömörfából készült bútorokat választani, melyek valamilyen természetes olajjal vannak átkenve vagy szintén természetes, vizes alapú festékkel festve. Ez főként pici gyerekeknél fontos, akik képesek akár a kiságy rácsait is megkóstolni.  Jó választás lehet még a furnérozott / festettt MDF bútor is. A különféle fóliázott bútorlapokat inkább kerüljük, hiszen ezek a fóliák műanyagból készülnek, melynek a használatát igyekszünk csökkentetni az életünk minden területén.

Tömörfa gyerek asztal és szék szett
Tömörfa gyerek asztal és szék szett

A MyMiniversum natúr színben készült asztal+ szék szettje tökéletes kiegészítője a természetes gyerekszobáknak. Kőrisfából készül az asztal, a szék pedig gumifából, nem is muszáj egyben megvenned, külön-külön is elérhető az oldalon. A szék 2-5 éves kor között ideális lesz praktikus, és esztétikus kiegészítője a természetes gyerekszobáknak.

TreasureBOOKmyminiversumminimag
TreasureBOOK gyerek könyves láda – fehér

Szintén a MyMiniversumnál található ez a kincsesláda+ könyvek tárolására alkalmas tároló. 1. osztályú hossztoldott borovi fenyő az alapanyaga. Tökéletes kezdő olvasók számára.

Mikor szokás átrendezni a gyerekszobát?

  • Általában az első nagyobb átrendezésre 2-3 éves kor körül kerül sor, amikor már kicsi a babaágy és egyre több játéknak, könyvnek kell helyet biztosítani a szobában.
  • A következő alkalom az iskoláskorral jön el, amikor bekerül a szobába az íróasztal a hozzá tartozó székkel, nagyobb helyet foglalnak el a ruhák.
  • A kamaszkor jelenti a következő fordulópontot, amikor hirtelen már nem érdekes a legtöbb játék, viszont annál több hely kell, hogy például egymásnál tudjanak vendégeskedni a barátok, jól el tudjon különülni a tanulás és a szórakozás, pihenés funkció.

Vonjuk be a csemetéket! Iskolás kortól már vigyük őket is magunkkal, legyen lehetőségük kiválasztani, hogy mi az amit ők szeretnének a szobájukba. A nagyobb dolgokban tereljük őket a semlegesebb, univerzálisabb megoldások felé, kisebb dolgokban, kiegészítőkben viszont bátran engedjünk nekik szabad kezet.

tini szoba minimag
Forrás: RAVEINTERIORDESIGN

A bútorozásnál nagyon fontos, hogy minden bútort gyerekbiztosan rögzítsünk, a nagyobb szekrényeket / komódokat és pelenkázókat erősítsük a falhoz, hogy elkerülhessük az esetleges baleseteket.

Gondoljuk arra is, hogy ugyan nagyon divatosak a kuckós emelt/galéria ágyak, viszont a magasban is biztosítani kell a megfelelő szellőzést, ami a nyugodt alváshoz (is) elengedhetetlen – így csak akkor válasszuk ezt a megoldást, ha kellően nagy a belmagasság és marad a fekvőfelület fölött legalább 120 cm.

Textilek a gyerekszobában

Szőnyegek kiválasztásánál inkább a természetes alapanyagúakat részesítsük előnyben, mert nem allergizálnak és könnyen tisztíthatóak. Főként kis korban, használjunk minél kevesebb textilt (padlószőnyeg, szőnyeg, függöny…) a porosodás és az asztmaveszély miatt.

Csak olyan darabokat válasszunk, amik beférnek a mosógépbe és mossuk őket gyakran, ahogy az ágyneművel is tesszük.

Szintén emiatt kerülendő az ágy alatti tárolók használata, így ha van elég helyünk, akkor hagyjuk az ágy alatti részt szabadon.

Nagy Katalin Katusa Design

A szerző

Nagy Katalin Judit, lakberendező, a Katusa Design alapítja, a privát életben pedig egy kisfiú anyukája.

Tanulmányait a Stílusház Lakberendező Iskolában végezte, ahol olyan szakembereket képeznek, akik kreatívan alkotnak, átfogóan, komplex módon gondolkodnak, konstruktívan állnak a feladathoz és a megoldásra váró kérdésekben nem problémát, hanem kihívást látnak.

Fontosnak tartja, hogy a fenntarthatóság és a természetközeliség a hétköznapi élet mellett a tervezési munkáiban is jelen legyen, ezért folyamatosan képezi magát és előszeretettel alkalmazza a biofil és az eco design eszközeit.

A hozzá vezető oldalak elérhetőségeit itt találod: https://linktr.ee/katusadesign

 

FÓKUSZBAN

BOHO STÍLUS

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)