fbpx

Így válaszd ki a gyerekszoba padlóját! | Fenntartható gyerekszoba – 2. rész

fenntarthato gyerekeszoba padlo minimag

Legújabb szakértői cikksorozatunkban a fenntartható gyerekszoba kialakításának lehetőségeit járjuk körbe, tuti neked készült, ha építkeztek, költözni készültök vagy felújítás előtt álltok.

Az első részben, amit itt olvashattok, olyan általános, de fontos pontokat jártunk körbe, amelyek a fenntartható gyerekszoba tervezésben elengedhetetlenek:

 • a gyerekszoba mérete
 • tájolása
 • együtt, vagy külön

Nagyon szerencsés helyzet az, amikor egy felújításnak vagy építkezésnek köszönhetően összeválogathatjuk otthonunk burkolatait, azonban ez azzal is jár, hogy rengeteg dolognak utána kell néznünk vagy keresnünk kell valakit, aki segít ebben.

Most a fenntartható gyerekszobára fókuszálunk, de mivel általában a lakószobákba ugyanazt a burkolatot alkalmazzuk, az alábbiak más helyiségek kapcsán is hasznosak lehetnek.

Milyen szempontok szerint válasszunk padlót a fenntartható gyerekszobára koncentrálva ?

 • anyaghasználat: természetes, környezetbarát, újrahasznosítható?
 • zöld faktor: keletkezik-e káros anyag a gyártása, a megsemmisítése vagy az újrahasznosítása során
 • kopásállóság (31-32-33-as jelűek közül érdemes választani)
 • tisztán tarthatóság, ápolás szükségessége
 • milyen a hővezető / szigetelő képessége
 • lerakás módja, időigénye (ragasztás/úsztatás)
 • esztétikai szempontok: méret-osztás, szín, mintázat
 • kényelmi szempontok: milyen a tapintása, milyen érzés rajta járni
 • gyártói garancia

A fenti kérdések megválaszolása alapján láthatjuk, hogy az ideális burkolat nem bocsát ki mérgező anyagokat, könnyen tisztítható, tartós, biztonságos, megfelelő komfortot biztosít és illeszkedik a lakókörnyezetbe. 

Most nézzük a konkrét típusokat!

fahajopadlo_fenntarthatogyerekszoba_minimag
Forrás: Pexels/Cottonbro/hajópadló

Keményfa padló (parketta, svédpadló, hajópadló…): a legtermészetesebb megoldás, ha natúr olajokkal kezelt verziót választunk, semmilyen káros kipárolgástól nem kell tartanunk. Többször felcsiszolhatóak – így évtizedekig díszíthetik otthonunkat, vele öregednek, majd egy felújítás során megújulnak. Hátrányuk, hogy nem javasolják padlófűtésre a rossz hővezető képességük miatt, de már gyártanak olyan vékonyított fapadlókat, melyek padlófűtéssel is kiválóan működnek.
A fa padló kopásállósága függ a felületkezeléstől, a lakkozott felületek jobban bírják az igénybevételt. Idővel sárgulhatnak, ha sokszor rendezitek át a szobát, ezzel számolni kell.

Parafa padló
Forrás: flooringstores/Parafa padló

Parafa padló: a paratölgy kérgéből készített padló igen környezetbarát, hiszen nem vágják ki miatta a fát.  Gyerekszobába különösen ajánlom, mert hőszigetelési képessége rendkívül magas, így alulról is biztosítja a meleget, nyugodtan lehet rajta mezítlábazni (viszont e tulajdonsága miatt padlófűtéshez nem javasolt az alkalmazása). A másik előnye, hogy van egy alapvető ruganyossága, ami kíméli az ízületeket és a gerincet. Klikkes és ragasztható kivitelben is elérhető, lakkozással felületkezelik.

Forrás:Flickr/forbo /Linóleum padló

Linóleum padló: kevesen tudják, hogy teljesen természetes alapanyagból készül (parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők), sem a gyártása, sem a megsemmisítése során nem keletkezik káros anyag ezért környezetbarát.  A linóleum egyesíti magában a melegburkolatok kellemes tapintását és hőérzetét, valamint a gránit és márványlapok különleges megjelenését, sokféle színárnyalatban kapható és padlófűtéshez is alkalmas.
Ha ilyen burkolatot keresünk, nagyon figyeljünk oda, mert a vinyl padlót forgalmazó cégek előszerettel hirdetnek a linóleum padló kifejezésre, kihasználva a vásárlók jóhiszeműségét.

Vigyázat!

A következő padló típusok igen népszerűek, azonban nem 100%-ban természetes anyagból készülnek, így vásárlás előtt mindenképp ellenőrizzük a kiszemelt termék biztonsági adatlapját és győződjünk meg róla, hogy nem bocsájt ki sok káros anyagot, illetve, hogy a gyártó betartja-e a környezetvédelmi előírásokat.

Szalagparketta: ez áll legközelebb a fapadlóhoz, többrétegű hordozó rétegre keményfa (általában tölgy, kőris, vagy bükk) járófelület kerül, amit csiszolnak, lakkoznak. Gyorsan telepíthető úsztatással, padlófűtéshez is alkalmas és a lakkozásnak köszönhetően ellenáll az UV sugárzásnak. A járófelület vastagságától függően egyszer vagy akár többször is csiszolható/felújítható.

Laminált padló
Forrás:Archdaily /Laminált padló

Laminált padló: hordozóanyaga a HDF, amit rostjaira bontott fa és műgyanta ragasztó elegyének a préselésével állítanak elő. A felületén lévő réteg melamin fóliából és védőlakk borításból áll. Többféle vastagságban és minőségben kapható, vannak már nedvességálló típusok is. Úsztatással, click-es rendszerben könnyen lerakható, azonban nem újítható fel. Padlófűtésre is lerakható, bár számomra kérdéses, hogy a melegítés hatására a benne lévő műanyagokból nem kerülnek-e káros vegyületek a levegőbe.

Vinyl padló

Vinyl / LVT / vízálló padló: Anyagában és részben tulajdonságában is hasonlít a hagyományos, tekercsben kapható PVC-re, abban tér el tőle, hogy kevesebb adalékkal dúsítjátják, ezáltal mervebb, keményebb valamint a gyári poliuretánbevonat rendkívül kopásállóvá teszi a felületét. Előnye, hogy 100%-ban vízálló és kíméli az izületeket, tompítja a lépéshangokat. Ha ezt a típust választjuk, figyeljünk arra, hogy Európai gyártó termékét válasszuk, mert így biztosak lehetünk benne, hogy a környezetvédelmi besorolása megfelelő.

Forrás: Carpet Court /padlószőnyeg

Padlószőnyeg: A padlószőnyegek túlnyomó többségében mesterséges szálakból készülnek (vannak olyanok is, amiket újrahasznosított anyagból állítanak elő), így lesznek hosszú távon is szín- és formatartóak. Kaphatóak már növényi rostból készült padlószőnyegek is, de ezek ára igen magas. Vitathatatlan előnye, hogy puhává varázsolja az egész szobát, jó hő és hangszigetelő képességekkel rendelkezik. Hátránya, hogy nehezen tartható tisztán (a foltok tisztítása különösen problémás a tisztítószerekben lévő kemikáliák miatt), a poratkák kedvenc búvóhelye, emiatt allergiás reakciót okozhatnak.  Egyre többször alkalmazzák otthonokban is a közületekből ismert modulszőnyegeket, melyek legfőbb előnye, hogy ha valahol egy nagyobb folt keletkezik, könnyen kicserélhető az adott rész.

Bízom benne, hogy ez a kis összefoglaló segít tudatos és megfontolt döntést hozni a család igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő burkolat kiválasztásához.

Nagy Katalin Katusa Design

A szerző

Nagy Katalin Judit, lakberendező, a Katusa Design alapítja, a privát életben pedig egy kisfiú anyukája.

Tanulmányait a Stílusház Lakberendező Iskolában végezte, ahol olyan szakembereket képeznek, akik kreatívan alkotnak, átfogóan, komplex módon gondolkodnak, konstruktívan állnak a feladathoz és a megoldásra váró kérdésekben nem problémát, hanem kihívást látnak.

Fontosnak tartja, hogy a fenntarthatóság és a természetközeliség a hétköznapi élet mellett a tervezési munkáiban is jelen legyen, ezért folyamatosan képezi magát és előszeretettel alkalmazza a biofil és az eco design eszközeit.

A hozzá vezető oldalak elérhetőségeit itt találod: https://linktr.ee/katusadesign

 

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket