Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Sikeres nők 40 felett | Az életkor csak egy szám?

Sikeres nők 40 felett | Az életkor csak egy szám?

A Minimag legújabb sorozatában olyan nőket mutatunk, akik, 40 év felett lettek sikeresek.

Egy olyan világban, amely megszállottja a fiatalságnak, van egy bizonyos fajta lázadás abban, hogy valaki 40 év felett éri el az álmait. Nézzünk szembe a tényekkel: A társadalom előszeretettel emlékezteti a nőket a lejárati dátumukra, korukra, mintha a kreativitás és az ambíció elpárologna 35 éves korunk után. Mégis, az ageshaming ellenére akad jónéhány „asszonyság”, rácáfoltak erre, és arra emlékeztetnek bennünket, hogy néha az élet 40 (vagy 50, vagy 60…) évesen kezdődik igazán.  

Jöhetnek a nők, akik 40 éve felett lettek sikeresek

julia child
Julia Child, forrás wikipedia

Mielőtt a francia konyhát meghonosította volna Amerikában, Julia Child teljesen amatőr volt, aki nem is igazán tanult meg főzni, egészen 36 éves koráig. Mivel abban az időben, 1948-ban, iratkozott be Párizsban, egy híres főzősiskolába, 0 francia tudással. Felfedezte a francia konyha iránti mély szerelmet, a Le Cordon Bleu szakácsaként találta meg igazi hivatását, és találkozott olyan jövőbeli munkatársakkal, mint a legendás főzőtanár, Simone Beck.

49 évesen, 1961-ben kiadta a „Mastering the Art of French Cooking” című könyvet, ami óriási siker lett, melyet televíziós műsora követett a The French Chef. Szenvedély, támogató férj, folyamatos tanulás, röviden ennyi kellett hozzá.

Érdekesség:

Julia nagyon szerette a visszajelzéseket. Paul, férje volt a kedvenc kritikusa, de megbízható barátainak és családtagjainak is elküldte a kidolgozott recepteket tesztelésre. Megkapták a hozzávalókat a helyi élelmiszerboltjukban? Világosak voltak az utasításai? Tetszett nekik a szókincse? Julia az amerikai közönség elé akarta hozni a francia konyhaművészetet, de úgy igazán.

J.K.ROWLING
J.K.Rowling, wikipedia

J.K. Rowling megtanított minket arra, hogy sosem késő az álmainkat kergetni, még akkor sem, ha ezek az álmok varázslókkal, boszorkányokkal és egy bizonyos fiúval kapcsolatosak, akinek villám alakú sebhelye van.

A „Harry Potter és a bölcsek kövé”-t ugyan 32 évesen írta, de ez csak a kezdet volt. Rowling a 40-es éveiben birodalmat épített, bebizonyítva, hogy az egyetlen varázslat, amire szükséged van, az a kitartás (és talán egy kis szerencse).

Ha tehát a jelenlegi kéziratod porosodik, vagy az üzleti terved inkább fikciónak tűnik, mint ténynek, ne feledd: Roxfort sem egy nap alatt épült fel.

Vivienne Westwood a drámaiság és a punk iránti érzékével a feje tetejére állította a divatvilágot. Az, hogy 30 évesen megnyitotta ikonikus üzletét, a „Sex”-et, csak a kezdet volt. Későbbi évei, amelyek tele voltak érdekérvényesítéssel és környezetvédelmi aktivizmussal, megszilárdították örökségét.

Ha valaha is gondoltál már arra, hogy lecseréld az üzleti ruhatáradat valami olyanra, ami lázadásról árulkodik, vegyél példát Westwoodról.

Végül is az anarchia sosem megy ki a divatból.

Kathryn Bigelow
Kathryn Bigelow,wikipedia

Kathryn Bigelow nem elégedett meg azzal, hogy egy férfi uralta világban játszadozik; ő az, aki magáénak tudhatja azt, hogy 57 évesen az első nőként elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat „A bombák földjén” című filmért. Ha karrier-váltáson gondolkodsz, de attól félsz, hogy már „túl késő”, emlékezz Bigelow-ra. Ma 71 évesen, több mint 40 éves filmrendezői karrier után kimondható, a mozi mestere.

Érdekesség:

Bigelow kezdetben a festészet iránt érdeklődött. Formációs évei alatt a San Francisco Art Institute-ban csiszolta tudását, majd az 1970-es években a New York-i Whitney Museum of American Art független tanulmányi programjába lépett be Viszonylag ismeretlen maradt. Azonban az ikonikus művésszel, Andy Warhollal folytatott beszélgetés után, egy újfajta médium felé fordult: a film csinálás kezdte el érdekelni.

Martha Stewart
Martha Stewart, wikipedia

Martha Stewart 49 évesen indította el a „Martha Stewart Living” nevű magazint.

A Martha Stewart nem csupán egy név, hanem egy olyan jelenség, amely a háziasság fogalmát birodalommá változtatta.

Mielőtt Martha a tökéletes piték és az érintetlen dekor szinonimája lett volna, tőzsdeügynökként a Wall Street viharos hullámain navigált. Stewart a 30-as évei végén úgy döntött, hogy a részvények és a kötvények már nem az ő világa, de van valami, ami igen.

Ha úgy érzed, hogy beskatulyáztak a jelenlegi karrieredben, akkor gondolj Martha életére, soha nincs túl késő megtalálni az igazi hivatásodat – még akkor sem, ha az részvények cseréjét jelenti fazékokra, lábasokra, és receptekre.

Konklúzió, már, ha van ilyen

Úgy tűnik megtalálni a hivatásunkat, az életutunkat, nos egy hullámvasúthoz hasonlít. Vannak nők, akik a társadalmi stopperórát kihagyva, úgy döntöttek: „Eh, akkor kezdem, amikor kedvem tartja.”

A későn virágzó csúcsra törés példaképei ők, akik nemcsak áttörtek minden elképzelhető üvegplafont, hanem kedvesen fel is törölték utána az üvegdarabokat, hogy megmutassák, alaposak.

Bárhol is tarts az idővonaladban, esetleg ott, ahol a többségi társalom szerint, már „meg kellett volna érned” vagy legalábbis , a karriered csúcspontján már túl kéne lenned, ne feledd: az egyetlen, amit meg kell tenned, az  saját utad, a saját tempódban.

A legjobb bosszú az öregedés ellen, ha jól élünk – és közben talán egy többmillió  forintos ( lehet dolláros is , merj nagyot álmodni)  birodalmat indítunk el.

Folytatjuk. 

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag tulaj

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet