Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Minimag - Hírek nemcsak szülőknek

Ez a 3 vegán húsvéti recept még a húsimádókat is megbabonázza

3 vegán húsvéti recept húsimádóknak

Húsvét vegánként? Nem kompromisszum – inkább új lehetőség.

Egyre többen búcsút intenek a sonkás-tojásos reggeliknek – de az ízek és az ünnepi hangulat ettől még ugyanolyan fontos marad. A növényi alapú konyha ma már nem kiskapu, hanem teljes értékű választás – kreatív, tápanyagdús és meglepően kielégítő.

VegánMárti, azaz Gerencsérné Fazekas Márti, a Minimag állandó vegán gasztró szerzője most három olyan recepttel jelentkezik, ami még a kétkedők figyelmét is felkelti. A vegán „tojássaláta” például ízre és állagra is meglepően ismerős lesz – csak egyetlen extra hozzávalóra lesz szükség (amit bármelyik bioboltban beszerezhetsz). A medvehagymás köleskrém friss és üde, pont olyan, amilyen a tavasz, a répatorta pedig… nos, az egy külön történet. Ünnepi, illatos, fűszeres – és meglepően egyszerű.

A húsvéti hangulat nem a sonkán múlik. Hanem azon, hogy le tudunk-e lassulni, és oda tudunk-e figyelni arra, amit (és akikkel) eszünk.

Egy kis kreativitással és szezonális alapanyagokkal csodás, tavaszias fogások készíthetők, amelyek nemcsak finomak, de táplálóak is.

Vegán "tojássaláta" (4 főre)

Vegán "tojássaláta" tofuból

Hozzávalók:

  • 1 doboz (400 g) natúr tofu
  • 3 evőkanál vegán majonéz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1/2 teáskanál fekete só (kala namak) – a „tojásos” ízért, ezt nem lehet kihagyni belőle!!!
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál apróra vágott újhagyma vagy snidling
  • 1 evőkanál citromlé
  • opcionálisan: 1 evőkanál apróra vágott savanyú uborka

Elkészítés:

A tofut villával törjük össze apró, morzsalékos állagúra. Keverjük hozzá a majonézt, mustárt, kurkumát, fekete sót, borsot, citromlevet. Adjuk hozzá az apróra vágott újhagymát és ha szeretjük, a savanyú uborkát is. Keverjük jól össze, majd tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy összeérjenek az ízek.

Tápanyag-tartalom 1 adagban:

  • Energia: ~180 kcal
  • Fehérje: ~10 g
  • Szénhidrát: ~4 g
  • Zsír: ~14 g

Medvehagymás köleskrém (4 főre)

Medvehagymás köleskrém

Hozzávalók:

  • 100 g köles
  • 2 dl víz
  • 1 marék friss medvehagyma (kb. 30 g)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • kiskanál natúr ételízesítő
  • opcionálisan: 1 evőkanál sörélesztőpehely a „sajtos” ízért

Elkészítés:

A kölest alaposan mossuk át, majd főzzük meg a sóval, ételízesítővel ízesített vízben kb. 15 perc alatt, míg megpuhul és felszívja a folyadékot. Hagyjuk kihűlni. A medvehagymát aprítsuk fel. Ha kihűlt a köles turmixoljuk össze az olívaolajjal, medvehagymával, citromlével, sóval, borssal, és a sörélesztőpehellyel. Krémesre keverve máris kenhető – hűtve sűrűsödik egy kicsit.

Tápanyag-tartalom 1 adagban:

  • Energia: ~160 kcal
  • Fehérje: ~4 g
  • Szénhidrát: ~20 g
  • Zsír: ~6 g

Vegán répatorta (4 főre – kb. egy 20 cm-es kerek formára vagy kisebb tepsire)

Vegán répatorta

Hozzávalók:

  • 200 g reszelt répa
  • 150 g gluténmentes liszt (pl. rizsliszt vagy hajdinaliszt, esetleg ezek 1:1 arányú keveréke)
  • 100 g nádcukor vagy kókuszvirágcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 lenmag tojás (1 evőkanál lenmag őrlemény + 3 evőkanál langyos víz összekeverve)
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 csipet só
  • 60 ml olaj (pl. napraforgó vagy kókusz)
  • 120 ml növényi tej (zab, mandula stb.)
  • 1 teáskanál almaecet vagy citromlé
  • 50 g darált dió vagy mandula

Citromos mázhoz:

  • 100 g porcukor (átszitálva, hogy ne legyen csomós)
  • 2–3 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1/2 teáskanál reszelt bio citromhéj (opcionális, de ajánlott a frissességhez)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, béleljük ki a formát sütőpapírral. A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, fűszerek, só, dió) keverjük össze. Egy másik tálban keverjük össze az olajat, lenmag tojást, növényi tejet, almaecetet és a reszelt répát. Öntsük a nedves keveréket a szárazhoz, és keverjük simára, majd öntsük a keveréket a formába, és süssük kb. 30–35 percig, tűpróbáig. Hűlés után díszíthetjük porcukros citrommázzal, ami így készül: A porcukrot tegyük egy kis tálba. Adjuk hozzá fokozatosan! a citromlevet, közben kevergessük, míg sűrű, sima mázat nem kapunk. (A mennyiséget cseppenként szabályozzuk, hogy ne legyen túl folyós.). Végül keverjük hozzá a reszelt citromhéjat is.

A kihűlt répatortára öntsük rá, simítsuk el a tetején és hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni (kb. 15–20 perc).

Tápanyag-tartalom 1 adagban:

  • Energia: ~320 kcal
  • Fehérje: ~4 g
  • Szénhidrát: ~38 g
  • Zsír: ~16 g

 

Ez is érdekelhet

A szerző

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

Cikkeim a Minimagon

Ne maradj le rólunk

További cikkei

Nézz körül a webshopunkban

Kövess minket