fbpx

A pszichológus is ember-legalábbis azt mondják

A pszichológus is ember
Nemrég egy doktor kolléga megkérdezte tőlem, hogy miben lehet elfáradni, ha az ember gyerekpszichológus?! Hiszen az ember egész nap csak játszik és beszélget! Akkor és ott nem válaszoltam neki, mert ledöbbentem a kérdésen. 

De tényleg, miben lehet elfáradni?!

Például abban, hogy az ember fia-lánya egy terápia folyamán az indulataival és az érzéseivel is dolgozik. Ezt persze nem minden esetben mutathatja ki, hacsak a terápia folyamatába az adekvátan be nem építhető. (Vagyis a terápia nem a szakember játszótere, hanem a gyermek fejlődésének, kezelésének eszköze. – A szerk.)

A pszichológus is ember

Aztán abba is bele lehet fáradni, hogy ha az emberhez folyamatosan személyiségzavaros kamaszok jönnek. (Ezt úgy tudnám érzékeltetni mintha tojásokon lépkednél, vagy tyúklépésben haladnál miközben néha a legváratlanabb pillanatban minden igyekezete ellenére arcon vennének egy liszteszsákkal).

És aztán legyen bármilyen nehéz, ezeket a kamaszokat kellő empátiával kell az adekvát funkcionáláshoz terelgetni. 

Ahogy egy kolléganőm mondta, első hallásra kicsit teátrálisan, de találóan: „Oké, hogy ez egy munka, de én a lelkemet, és az osztatlan figyelmemet adom 50 percre, abban meg időnként néha el lehet fáradni.” Szerintem is. 

A pszichológus az egészségügy falósejtje

A pszichológus is ember

Ha valakivel az egészségügyi rendszer egyetlen pontján sem tudnak mit kezdeni a tünetei kapcsán, akkor jön az ultimate megoldás: lássa egy pszichológus!

Így a páciens máris kikerül a szomatikus orvoslás területe alól. Nincs vele gond, máshol zavarja a vizet, probléma megoldva. És ha legközelebb felbukkan az ellátás rendszer egy pontján nagyobb eséllyel megint csak hisztizik, hiszen nézd mennyit járt ODA.

Csakhogy a pszichológus nem egyszemélyes üdvhadsereg, hanem egy team része. (Szak)ember, segítő személy, támogató jelenlétet kínáló hozzáértő, akinek a munkáját senki se csinálja szívesen, noha kiválóan ért hozzá mindenki. Ezen a nyomvonalon felül is bírálja.

A munkánkat ráadásul rengeteg félreértés, tévhit, mendemonda övezi. Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba!

A pszichológus NEM

  • orvos és nem írhat fel gyógyszert;
  • nem mondja meg a gyereknek, mit csináljon; 
  • azért létezik, hogy unalmas napokon valakinek highlight legyen az életében.

Ellenben a pszichológus

A pszichológus is ember
  • hatékony stresszkezelő módszereket tanít;
  • segít az érzelmek kifejezéséhez szükséges verbális és nonverbális eszközkészlet elsajátításában;
  • segít megérteni okokat a saját és mások viselkedésében.

(A szerkesztőm javaslatára…) Szeretném leszögezni hogy élek-halok a mentális zavarokért legyen az kis vagy nagy testben. Szenvedélyesen szeretem az orvosokat, nem élhetek nélkülük. Ennek ékes bizonyítékaként egyet el is vettem feleségül.

A SZERZŐ

Bábolnai Péter klinikai szakpszichológus, integratív hipnoterapeuta, kétgyermekes édesapa vagyok.

Bábolnai Péter klinikai szakpszichológus, integratív hipnoterapeuta, kétgyermekes édesapa vagyok.

Szakemberként Nyíregyházán fogadom kis pácienseimet és azért dolgozom, hogy a hozzám forduló családok életminőségében, illetve klienseim személyes fejlődésében, érzelmi-pszichés jóllétében tartós és kedvező változásokat érhessünk el. ‘Szabadidőmben’ egyetemi oktatóként részt veszek a felnövekvő pszichológus nemzedékek képzésében.

Persze magam is mindig tanulok valamit, illetve szupervízióba járok, mert hiszem, hogy csak így lehetek valóban pácienseim és családjaik hasznára.

Civilben egy kisfiam és egy kislányom van, akik annak ellenére, hogy amit lehetett, könyvekből már megtanultam a gyereknevelésről, azért rendszeresen állítanak kihívások elé. Tanulok tőlük, tanítom őket és a kalandjaim, tapasztalataim egy részét ezentúl a Minimagon is megosztom veletek.

Itt találsz meg, ha segítségre van szükséged: Bábolnai Péter honlap

További cikkeim, amik szerintem érdekelnének

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket