Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

3 tipp, ha kisgyerekeknek kell ajándékot venned

két éveseknek való ajándék

Ha viszonylag kicsi, 2-3 éves gyermek számára készülsz ajándékkal, meglehetősen nehéz lehet a választás egy zsúfolt játéküzlet közepén. Érdemes előre felkészülni, hogy milyen korosztálynak szánjuk az ajándékot, és alkalmasint jó, ha megkérdezzük a kisgyermek szüleit, hogy milyen játéknak örülne a gyermekük. De emellé hoztunk pár tippet, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha örömet szeretnél okozni mind a gyermeknek, akit meg akarsz ajándékozni, mind a szüleinek. Hiszen – valljuk be – a kisgyereknek való ajándékozás a szülő felé is egy gesztus.

A totyogós korosztály már kezdi felfedezni maga körül a világot, és minden érzékszervével próbálja azt befogadni. Teljes testével és teljes figyelmével mozdul rá mindenre, ami érdekli, és elhiheted, minden érdekli. Van azonban néhány dolog, amit jó, ha elkerülsz.

Milyen játékot ne válassz?

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik, és az is lehet, hogy teljesen természetes, és fölöslegesen írjuk le — de a két éveseknek való ajándék ne legyen elektronikus ketyere, elektromos játék, beszélő baba, sípoló zenegép, vagy egyáltalán bármi, ami elemmel működik. A szülők nagy eséllyel titokban elátkoznak, de a kicsinek sem arra van szüksége, hogy valami más mozgó dolgot nézzen: a világot még ő maga akarja felfedezni. Úgy lesz belőle önálló, intelligens, kreatív gyermek, ha maga fedezi fel a dolgokat.

A másik: érdemes elkerülni a könnyen szétjövős-tönkremenűs, túl apró, túl sok részből álló játékokat. Egy kirakó, amelyből hiányzik egy apró darab, már nem teljes mértékben élvezhető, a túl apró alkatrészeket pedig véletlenül lenyelhetik a kicsik. Ebben a korban ugyan már nem vesznek a szájukba mindent, ami a kezük ügyébe kerül, de nem is érdemes feleslegesen kísértésbe ejteni.

Legyen a játék lehetőleg ne műanyag, és ne olyan, amellyel csak egyetlen módon lehet játszani. A felnőttek remekül el tudják képzelni, hogy mi a jó a gyermeknek, de hidd el, az a kisgyermek teljes mértékben tudja, hogy mit akar: úgy játszani, ahogy ő elképzelte.

Vedd figyelembe az életkori sajátosságokat!

Egy 2-2,5 éves gyermek épp a nagymozgásokat élvezi, és jól is teszi, a finommotorikája még nem fejlett. Ezt lehet fejleszteni, de nem kötelező. Ha ezt választod, válassz megint csak nyitott végű játékokat, amelyeket sokféleképpen lehet használni. A hinta, a futóbicikli, a hintapalló a nagymozgásokat erősíti, a színes gyurma vagy a háromszögletű vastag ceruzák, kréták-zsírkréták a finommotorikát. Nem érdemes még neki távirányítós autót, öltöztetős babát és 100 részes kirakót venni.

Érzékszervek és fantázia

Mivel a totyogósok minden lehető érzékszervüket használják, élvezni fogják a különleges textúrájú, élénk színű játékokat, legyen szó gyapjúbabáról vagy piros kisautóról, színes építőkockáról vagy játék xilofonról. Ha hangszert választasz, figyelj rá, hogy ne legyen hamis. A gyermekek zenei hallása és ritmusérzéke folyamatosan fejlődik az évek során, de egy hamis játékhangszer hátráltathatja is ezt a fejlődést. Ha már hangszer, legyen minőségi játékhangszer, amelyet nem baj, ha püföl (meg tudja tanulni finoman használni), de szép hangja legyen. Megint csak: a szülők hálásak lesznek.

És most lássuk, melyek lehetnek a leghasznosabb és legszebb játékok, ha a kisgyermeknek és a szülőknek akarsz kedveskedni.

1.   Természetes alapanyagú játékok

Minden tárgy, amely körülvesz minket, esztétikai minőséget hordoz, még a játékok is, és különösen a gyermekeknek, akik mindent magukba szívnak. Bár sokszor drágábbak, ellenben tartósabbak és sokkal-sokkal szebbek azok a játékok, amelyek természetes alapanyagból vannak: fából, nemezből, vesszőből, anyagból. Ha van rá lehetőségünk, mindig ilyet válasszunk. Ezek a színes, természetes alapanyagú játékok nem csupán elpakolandó dolgok lesznek a nap végén, hanem akár az sem baj, ha kint maradnak a polcon, hiszen mivel szépek, szemet gyönyörködtetők is. Nem mellesleg a gyermek ízlését is fejlesztik. Válassz tehát fából készült autót, építőkockát, hangszert, gyapjúbabát, rongybabát. Ha örömet akarsz okozni, ez nagyon fontos szempont.

2.   Nyitott végű játékok

Lényeges még, hogy ne csak egy funkciójú játék legyen, ha azt akarjuk, hogy a gyermek sokáig használja. Mivel sok játék képes elromlani — Murphy híres mondását alapul véve —, ami után már csak a porosodik és a helyet foglalja, ha örömet akarunk szerezni gyermeknek és szülőnek egyaránt, válasszunk olyan játékot, amely nem tud elromlani, és az se tragédia, ha valami elveszik belőle.

Ide tartoznak a kreativitást ösztönző játékok is: a vastag, lehetőleg háromszögletű színes ceruza, a nagy alakú vázlatfüzet (még akkor is, ha egyelőre csak firkál bele), az ujjfesték, a gyurma. Megint csak: jó minőségű legyen, és olyan, amelytől akkor sem lesz baja, ha a véletlenül szájába veszi. Nem szükséges még nekik színező, hiszen egyelőre magát a mozdulatot élvezi: a gyúrást, a színes firkálást a papíron (minél nagyobb, annál jobb!).

Fontos szempont az is, hogy egy játékot minél többféleképpen lehessen használni. A képzelőerejüket, ezáltal a kreativitásukat a minél egyszerűbb játékok fejlesztik. Ráadásul minél sokoldalúbb egy játék, annál kevésbé nyaggatják majd a szüleiket, hogy unatkoznak (ha ezt szavakkal nem is fejezik így ki. Egy gyermeknek — ad absurdum — még egy darab bot és kavics is játék. És ha nem is lehet folyton sárral gyurmázni, ha a drága bolti játéknak a fakanál érdekesebb, érdekes elgondolkodni, hogy milyen bonyolultságú játék a kedvesebb számukra. Ilyen nyitott végű játék, amelynek örülnek a kicsik, az építőkocka, a hintapalló, a labda, a színes kendők (bizony, mennyei bunkit lehet egy hatalmas színes kendővel készíteni néhány szék között).

Talán nem kell tovább ragozni: legyen egyszerű, és természetes élénk színű, bármit is választunk.

3.   Sokáig használható játékok

Az a játék, amelyik nem kerül egy hét után a polcra törötten vagy hiányosan, valószínűleg sokáig ki fogja szolgálni a kis gazdáját. A bölcsődés korú kisgyermekek, az óvodásokhoz hasonlóan, érzelmileg is ragaszkodnak egy-egy játékhoz. Ha eltaláljuk, és megfelelő plüsst, kisautót, babát vagy építőt veszünk, akkor hosszú évekig tud a gyerekszoba része és a kisgyermek öröme lenni a játék. Megint csak: az egyszerűség és a természetes alapanyag a kulcsszó, és nem csak az ilyen kicsi gyermekeknél, hanem még a nagyobbaknál is.

Összefoglalva: ha ajándékkal szeretnél kedveskedni egy kisgyermeknek, akár csak látogatóba érkezel a barátaidhoz, akár keresztszülőként komolyabb elvárások vannak feléd, érdemes feltérképezni a korosztályt. És ha már rászánod magad, vegyél olyan, egyszerű, de minőségi játékot, amelynek nemcsak te örülnél, de a gyermek – és a szülei is – örülni fognak. Nem csak egy hétig, hanem lehetőleg hosszú évekig.

 

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet