Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Így meséljünk, hogy olvassanak – Gyakorlati tanácsok az olvasóvá neveléshez

bookrkidsolvsovanevelesminimag

A napokban volt nyílt óra a lányom iskolájában, és abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy mindkét 4.-es osztály olvasás óráján részt vehettem (mivel épp a kisebbiknek keresünk iskolát).

Az órák jó hangulatúak voltak, a gyerekek aktívak voltak, de egyvalami (sajnos) teljesen egyértelművé vált: a gyerekek többsége nem szeret olvasni. Arra a kérdésre, hogy melyik mesében szerepel róka, vagy medve, vagy akár a vasorrú boszorkány, csak néma hallgatás a válasz, néhány, láthatóan lelkes olvasó gyereket leszámítva.

Nálunk generációról generációra öröklődik  az olvasás szeretete, és úgy tűnik sikerült is átörökítenem: rendszeresen járunk könyvtárba, minden nap!! olvasunk mesét 1,5 éves koruk óta.  Nem létezik olyan katasztrófa helyzet, ami miatt ezt kihagynánk.

bookrkids

 

Viszont, elnézve a kutatási eredményeket, ez nem egy általánosan elterjedt szokás.  Kiemelten fontos hogy olvassunk a gyerekeinknek… Hogy miért? A hazai és nemzetközi olvasásértési mérések (kompetenciamérés, PISA, PIRLS) során bebizonyosodott, hogy a magyar tanulók esetében szoros összefüggés van a szövegértési képesség és a család szociokulturális háttere között. Ez azt is jelenti, hogy a méréseken jobban teljesít az, aki könyves környezetben nő fel, szülei rendszeresen olvasnak könyvet. És ki nem szeretné, ha a gyereke jól teljesítsen?! Na, ugye.

A BOOKR Kids gondozásában megjelent Dr. Pompor Zoltán: Így mesélj, hogy olvasson című könyve, pont erről szól: hogyan tudjuk olvasóvá nevelni a gyerekeinket, milyen lehetséges módok vannak arra, hogy megszerettessük az olvasást, és persze értő olvasót neveljünk.

És mielőtt legyintenél, hogy ez tök unalmas lesz: csak szólunk, hogy a magyar startup BOOKR Kidsnél nem létezik olyan szó, hogy unalmas.

A kötetben 12 neves és hiteles közéleti személyiség osztja meg velünk az olvasáshoz kapcsolódó gondolatait. Ott Anna, Balatoni József alias Jocó bácsi, Al Ghaoui Hesna, Fluor Tomi, Molnár Piroska, Rajkai Zoltán, Lackfi János, Bosnyák Viktória, Kemény Zsófi, Varró Dani, Dr. Gyurkó Szilvia és Dr. Kádár Annamária emlékeivel, személyes gondolataival indulnak a fejezetek, melyek között olyan praktikus tanácsokat is kapunk, mint pl:

Szó esik a hangoskönyvekről, a digitális olvasásról, a kötelező könyvekről, a kamasz olvasmányokról (hajaj sose fogom elfelejteni az Egerek és embereket, vagy a Nanát, 16 évesen a filmeken kívül a könyvek hozták a katarzis élményt az életembe) összesen 12 irányból közelítve az olvasóvá neveléshez.

A kiadó digitális appja, a BOOKR Kids Mesetár interaktív e-könyvei olyan eredeti könyvek digitalizált változatait tartalmazzák, amelyek segítik az olvasás elsajátítását animált tartalmakkal, hangos felolvasással, szövegkiemeléssel és fejlesztő játékokkal magyar, angol és német nyelven. Bárhol, bármikor kezdhetitek az olvasást. Az Így mesélj, hogy olvasson kötethez ajándék 300! digitális mesekönyvet kapunk, avagy egy 1 éves hozzáférést a BOOKR Kids Mesetárhoz. Ilyen módon pedig karácsonyi ajándéknak is tökéletes, érdekes és SZÉP olvasnivaló az egész családnak.

 

Napi 15 percet kér tőlünk, szülőktől egy tucat ismert személyiség..

 

Az ajándék mesekönyveken kívül a kötet egy 21 napos olvasóvá nevelési kihívást is tartalmaz, amely színes, ötletes oldalpárt poszterként bárki ingyen is letölthet a BOOKR Meseboltjából kapunk, amit ha végigviszünk (a gyerekekkel közösen) akkor az életünk szerves részévé válhat az olvasás.

Irány a könyvtár, a könyvesbolt, neveljetek ti is olvasókat, írjátok meg nekünk, nálatok milyen új könyv van a polcon! ☺

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet