Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Matek a köbön | Minimag könyvajánló

Matek a köbön

Kénytelen vagyok már rögtön az elején elárulni egy #kisszemélyest magamról: nem vagyok jó matekból. Ez van, nincs mit szépíteni, mit tagadjam?! Amit viszont imádok, és hűséges Minimag olvasók tudják is már: az érdekes tényeket, élet utakat, inspiráló nőket, és mindent, ami segít könnyedén elmagyarázva megérteni a dolgokat.

Anna Weltman könyve a MATEK A KÖBÖN pont ilyen. A szerző jelenleg is matematikatanár és matematikaképzési doktorandusz a Kaliforniai Egyetemen, Berkeleyben. Az UC Berkley-n végzett kutatásai arra összpontosítanak, hogy kiterjeszti a matematikához való hozzáférést és az abban való részvételt azáltal, hogy segít a gyerekeknek elgondolkodni a matematika esztétikájáról – arról, hogyan lehet szép és kifejező az általuk végzett matematika, amellett, hogy pontos és szigorú.

TUTI, HOGY MÁR 3 ÉVESEN SZÁMOLT

Azt gondolnád, hogy akkor Anna tuti egy zseni, aki mindig is rajongott a matekért. Nem, nem: rosszul gondolod. Egészen egyetemig utálta matekot, semmi szépséget nem talált benne. Nem volt jó a matekban, nem értette, hogy miért kell annyi rengeteg képletet és tételt megtanulni, olyanokat, amiket esetleg több száz éve ezelőtt írt valaki.  Az egyetemen azonban új módszerekkel szembesült: az ötleteit szimbólumokkal, logikával és érveléssel fejezhette ki. És itt történt az áttörés: a matematika szenvedéllyé vált tanárainak köszönhetően.

Matek a köbön

Matek a köbön | Minimag könyvajánló

Talán te is ismersz olyan gyereket, aki nem különösebben szereti a matematikát? Vagy éppen olyan gyereket, aki oda van érte?  Anna Weltman könyve mindkettőjüknek szól.

Ez a könyv eltér a szokásos non-fiction könyvektől, amelyek bizonyos témákban ontják a tényeket.

Ennek a könyvnek az a célja, hogy megmutassa, hogy a matematika az élet szinte minden területén létezik, és egy rendkívül érdekes tudomány lehet, ami teljes egészében átszövi a mindennapjainkat! Ez a könyv nem azt tanítja meg, hogyan kell összeadni vagy kivonni, arra tanítja meg az olvasót, hogy megtalálja a matematika varázsát.

Matek a köbön | Minimag könyvajánló

Matek, az biztos, hogy kelleni fog

Bármi is szeretne majd lenni a gyermeked matekra szüksége lesz. Ezt megerősítik a könyv első fejezetei, ahol megismerkedhettek a különböző szakmákkal, amelyek eltérő módon, de használják a matematikát. Aztán áttér a szerző a mindennapi matematikára, a matematika történetére, a világ mérési rendszereire, a matematikára a természetben, az építészetre, az ételekre, a zenére, a térre és a játékokra, hogy csak néhányat említsünk. Ha azt gondolod ez nem is annyira érdekes, hát nagyon is tévedsz: Paul Boston, aki Anna többi könyvét is illusztrálta, rajzaival kiegészítve válik rendkivűl szórakoztató könyvé a Matek a köbön.

Anna szerint egy oktatókönyvnek olyasmit kell mutatnia a gyermeknek, amire korábban soha nem gondolt, és fel kell hívnia a figyelmét, ki kell váltania az érdeklődését, hogy felfedezzen: először a könyvet, majd a külvilágot. Ez a könyv pontosan ilyen.

Tudtad? 1024=egy kvadrillió. Nagyjából ennyi csillag van a világegyetemben.

Ez egy esti mesés könyv?

Ez a könyv nem történeteket mesél el, hanem tudást ad át. Ehhez mérten: nem való esti meséhez, bár persze gyereke válogatja. Nálunk például simán működik az, hogy elolvasunk néhány érdekes részt belőle, majd jöhet a mese ( vagy mostanában kisregények).

Végszó

Nagyon tetszett az információ, a magyarázat, és az illusztrációk tökéletes mixe a könyvben. Több korosztály számára is ajánlom, de leginkább a kis iskolás osztálynak fog nagyon tetszeni.

GYEREKKÖNYVEK

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet