fbpx

A kedvenc zenéd és te | Minimag zene

kedvenc zeneszámod

Gondolkodtál már azon mitől lesz egy zeneszám a kedvenced? Mi befolyásolja a zenei ízlésed, hogyan alakul ki egyáltalán és hogyan változik az évek alatt?

Az életünk során, ahogy változunk, változik az ízlésünk is. Legyen szó ételről, ruházatról, de akár a zenei ízlésünkről rengeteg változáson történik bennünk és körülöttünk. Mégis vannak zenék illetve zene típusok, műfajok, amik közel állnak hozzánk, akár egy életen keresztül is elkísérnek, majd más zenék meg feledésbe merülnek, kikopnak, vagy már nem is tetszenek annyira. Egyes elméletek szerint a kedvelt zenei ízlés nem a véletlennek köszönhető, hanem a személyiségünknek. 

A spotify például évek óta foglalkozik ezzel a témával és az összefüggéseknek a feltérképezésével.

zene hallgató gyerek

Egyes kutatások szerint 10 éves korra tehető, amikor először megfogalmazzuk, hogy mi is a zene, és melyek azok a zenék, amik tetszenek, mely stílusokat részesítjük előnyben. 10-12 éves korban a közösséghez tartozás fejezi ki leginkább, hogy milyen zenét szeretünk hallgatni, majd 14 évesen kezd a saját ízlés kialakulni, egyfajta lázadó hozzáállás is megfigyelhető, akár az eddigi zenei ízlésünknek gyökeresen hátat fordítva. Majd 18 éves kortól kb. 30 éves korig egy szilárd elképzelés alakul ki, hogy mit szeretünk hallgatni és nem is vágyunk annyira zenei újdonságokra.

De mit is árulhat el Rólad, hogy milyen zenéket szeretsz?

Raymond Cattell ( brit-amerikai pszichológus, a személyiség kutatás volt a fő területe) vezette kutatás megállapította, hogy a hasonló zenei ízlésű emberek, hasonló személyiségjegyeket hordoznak, hasonló tulajdonságaik vannak és hasonló a gazdasági, illetve társadalmi hátterük és sok esetben még a politikai nézetük is. Emellett számít az is, hol nőttünk fel, milyen zenét hallgatnak a családtagjaink, barátaink. De épp ennyire befolyásolja a zenei ízlésünket az aktuális élethelyzetünk is.

zene hallgatás

A Heriott-Watt Egyetem kutatása arra kereste a választ, hogy lehet-e egyértelmű személyiségjegyeket kiolvasni a zenei ízlés alapján. Arra jutottak, hogy az emberek zenén keresztül rengeteg információt közölnek a külvilággal.

  • Ha popzenét hallgatsz: akkor extrovertált, őszinte és a hagyományokhoz ragaszkodó személy vagy, keményen dolgozol és magas az önértékelésed, viszont kevésbé vagy kreatív.
  • Ha a rap és a hip-hop a kedvenced: magas az önértékelésed, van önbizalmad és igazán társaságkedvelő ember vagy, míg az agresszió nem jellemző rád.
  • Country és népzenerajongóként: szorgalmas, hagyománykövető és társaságkedvelő személyiség vagy konzervatív világnézettel, érzelmileg stabil lábakon állva.
  • Rock és heavy metal kedvelők: kreatív, általában introvertált személyiség vagy, akire agresszió nem, viszont gyengédség és kedvesség annál inkább jellemző.
  • Ha az indie a Te műfajod: intelligens és kreatív személyiség vagy, mindez egy introvertált személyiségbe rejtve. Emiatt a passzivitás, a szorongás és alacsony önértékelés is megfigyelhető nálad.
  • Dance rajongóként: magabiztos és társaságkedvelő személyiség vagy, aki nyitott az új tapasztalatokra, azonban a kedvesség nem a fő erényed.
  • Klasszikusok kedvelőjeként: introvertált, de jó önértékeléssel bíró személyiség vagy, erős kreatív hajlammal. Feltett szándékod a nyugalom és a világ lecsendesítése magad körül.
  • Jazz, blues és soul rajongóként: magabiztos, kreatív, intelligens, könnyed személyiség vagy, aki igazi extrovertáltként szeret kapcsolatba kerülni az embertársaival.

Rád is igaz a kutatás eredménye?

A hivatkozott kutatások:

[1] Researchgate.net; This Is Your Brain on Music: The Science of a Human Obsession – https://www.researchgate.net/publication/247801544_This_Is_Your_Brain_on_Music_The_Science_of_a_Human_Obsession

[2] US National Library of Medicine, National Institute of Health; Peter J. Rentroff: The Structure of Musical Preferences: A Five-Factor Model – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138530/

[3] University of Texas; Peter J. Rentfrow – Samuel D. Gosling: The Do Re Mi’s of Everyday Life: The Structure and Personality Correlates of Music Preferences – https://gosling.psy.utexas.edu/wp-content/uploads/2014/09/JPSP03musicdimensions.pdf

[4] Heriott Watt University, Adrian C. North; Individual Differences in Musical Taste – https://www.jstor.org/stable/10.5406/amerjpsyc.123.2.0199#metadata_info_tab_contents

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket