fbpx

7 lehetőség, amivel lefoglalhatod a gyermeked, miközben otthonról dolgozol

otthonról dolgozni gyerekkel

Bocs a hosszú címért, de ezt röviden nem lehet megfogalmazni. Az elmúlt két év (is) megtanította a kisgyeremekes szülőket arra, hogy gyerek mellől dolgozni nem egy leányálom. Férfiálom se, de valljuk be a társadalmi berendezkedésnek köszönhetően, leginkább anyasors az otthonról való munkavégzés és gyereknevelés és háztartás fenntartása nagyobb arányban az anyukákra marad.

Ez azt jelenti, hogy azon kapjuk magunkat, hogy otthon mindenféle korosztályú gyerekekkel zsonglőrködünk, videohívásokat próbálunk lebonyolítani, miközben kisgyermekek ugrálnak ránk és/vagy bejelentik, hogy kakilniuk kell,  és/ vagy babát szoptatunk, szóval elég furán nézhet ez ki kívülről.

 

VAN NÉHÁNY ÖTLETÜNK, AMI SEGÍTHET

Közös lista állítása 🙂 , nem a szavazásra gondolunk, hanem erre: kezdjétek a napot egy közös teendőlista összeállításával ( 4+ gyerekek esetén). Tartalmazhat olyan dolgokat, amelyeket neked meg kell megtenned, valamint olyan dolgokat, amelyeket gyermeked esetleg szeretne megtenni. Kérjél tőle javaslatot arra vonatkozóan, hogy ő mit szeretne elvégezni itthon. Foglalj bele olyan tevékenységeket, amiket a nagymamával vagy apukájával tud elvégezni, valamint olyanokat is, amelyeket egyedül is elvégezhet. Matricákat vagy zsírkrétát használj a dolgok ellenőrzésére és kipipálására.

Háztartási tárgyak és játékok rendszerezése

Nyisd ki az evőeszközös fiókot ( távolítsd el a veszélyes dolgokat) és bízd gyermekedre a berendezését. Rendezze őket szín, forma, méret szerint. Ugyanezt megteheti a zoknis/bugyisfiókkal, edényfiókkal (életkortól függően), Lego-tartóval stb. Lehet, hogy nem a legszervezettebb lesz az eredmény, de egész biztosan jól érzik majd közben magukat a gyerekek, és akár hosszú percekig is eltarthat a rendszerezés.

Készíts akadálypályát:

Mozgásban kell tartani a kicsiket! Hozz létre egy akadálypályát a nappaliban, egy olyan pályát, amely különböző ellenőrző pontokkal rendelkezik. Próbáld meg festőszalaggal kialakítani a padlón, majd párnákat betenni akadálynak. Tegyél be tálakat, kosarakat, ahova meghatározott dolgokat kel majd gyűjteni.

Ragassz le mindent szalaggal:

dobozok ragasztása otthon

Emeld fel a kezét, ha a gyereked teljesen megszállottja a ragasztószalagnak? Ugye, hogy neked is? Akkor itt az idő, emelni a ragasztók iránti szenvedélyét a következő, magasabb szintre. Engedd meg neki, hogy egy egész játékot ragasztószalagozzon be. Mit szólnál egy egész kartondobozhoz? A Washi ragasztószalag határozottan a legjobb erre a tevékenységre, mivel nagyon könnyen leválik bármiről, így a falak és a padló is épségben marad. A nap végén dobj be egy podcastot, és lépj be a zen zónába, miközben lehúzod a szalagot mindenről, amit gyermeked arra érdemesnek talált, hogy beragasztózza.. Ígérjük, hogy megéri a 30 percnyi csendet.

Itt a fürdés ideje

Kérd meg a gyermeked, hogy vigye el a játékautóját az autómosóba! Hozzatok létre egy szerelősort szappannal, szivacsokkal és egy szárítóállvánnyal, és kérd meg, hogy mossa le őket egyenként,  minden egyes autót ( reméljük sok van) . Tegyétek ugyanezt minden gyorsan száradó játékkal, és még a gyermeked edényeivel is.

Irányított matricaművészet:

matricázás

Melyik gyerek nem szereti a matricákat? A helyzet az, hogy a matricajáték néha csak néhány percig tart, leginkább, ha nincs végrehajtandó feladat bennük. Egy korábbi hosszú várakozás során támadt az az ötletem, hogy a nálam lévő füzet minden második oldalára vonalakat, köröket, ösvényeket, hegyeket stb. rajzoltam a fiamnak, és erre ragasztgatta a matricákat. Végül remek végeredmény lett: autómatricákat ragasztott az utakra, állatokat a hegyre, kör alakú dolgokat a körökbe, és így tovább. Ha nincs nálad jegyzetfüzet, akkor matricás lapok mindig legyenek nálad, könnyű őket tárolni, minden matrica belefér, és jó sok lehetőség van bennük a játékra.

Szín- vagy formavadászat:

Kérd meg a gyermekedet, hogy találjon meg mindent, ami kör alakú. Most találjon meg mindent, ami piros. Mi a helyzet a négyzetekkel? És így tovább, amíg sikeresen fel nem túrtak mindent a házában. Aztán ha igazi nindzsa vagy, kérd meg, hogy tegyen vissza mindent 😉

Jégjáték ásás:

Fogj egy jégkocka tálcát és apró műanyag játékokat, amelyek elférnek benne, a gyereked segítsen megtölteni a tálcát vízzel, és tedd be a fagyasztóba. Ezután nézzen vissza néhány óra múlva, és bízza meg őket a játékok kiásásával!!

 

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)