fbpx

A gyerekruhák selejtezésének művészete

A gyerekruhák selejtezésének művészete

Legújabb sorozatunkban abban szeretnénk segíteni, hogyan lehet egy kicsit csökkenteni a környezetünk terheit, úgy, hogy szemügyre vesszük a MINIMALIZMUST, azon belül azokat a szempontokat, tippeket, lehetőségeket, amelyek egy kisbabás család esetében segíthetnek. Az előző részeket itt találjátok: Minimalizmus a családi mindennapokban 

Sosincs jó alkalom a babaruhák selejtezésére. Sajnáljuk rá az időt. Valami mindig fontosabb, mint ruhákat rendezgetni. Aztán telnek a hetek, hónapok, és azon kapjuk magunkat, hogy megint 12 zsák ruhák vittünk a garázsba, „még jó lesz valamire, valakire” címszóval.

A következő cikkünkkel ezt az állapotot szeretnénk elkerülni.

Adunk néhány tippet, hogyan kezdj neki, és hogyan alakíts ki egy átlátható, fenntartható rendszert a babaruhák, gyerekruhák selejtezésére. Talán egyszer, remélhetőleg nem olyan messzi távolban eljön majd az idő, amikor a selejtezés is csak egy hétköznapi rutin lesz, mind időben, mind energiában, akár csak a heti mosás.

1. Csinálj rendet a káoszból

gyerekruha selejtezés káosz

Első lépésként fel kell számolnunk a jelenlegi káoszt annak érdekében, hogy egy jól működő rendszert alakítsunk ki a helyére. Mivel is kezdhetnénk ezt, mit hogy még nagyobb rendetlenséget csinálunk magunk körül. 🙂

Tehát kezdésként pakolj ki minden babaruhát a szoba közepére! Ha sokat aludtál az éjjel, és kipihenten ébredtél, talán kissé unalmas lesz ez a lépés. Ha viszont már hónapok óta nem alszol 3 óránál többet egyhuzamban, akkor adj bele mindent! Igy lehet a selejtezés a stresszkezelés egyik fontos lépése.. 🙂

Nyugodtan bevonhatod a totyogóst is ebbe a műveletbe, garantálom, hogy élvezni fogja! Ő biztosan..

2. Határozz meg egy célt!

Gondold végig, hogy hány és milyen ruhadarabra van szüksége a babádnak. Segíthet, ha látod, éppen most milyen ruhákat hord a hercegnő, kisherceg, de ha neked egyszerűbb, akkor megteheted ezt a lépést még a kipakolás előtt is, elméletben.

Ha összeírtad a listát, foggal-körömmel ragaszkodj hozzá. Ez lesz az alapja annak, hogy később ne kelljen az egész selejtezési macerát újra és újra az elejéről kezdeni.

Erre kitűnő módszer lehet, hogy csak annyi vállfát teszel be a szekrénybe, ahány ruhadarabra van szükség. A többi vállfát tedd jó messzire. Ha valamit kiselejtezel, látni fogod az üres vállfát, ami emlékeztet arra, hogy el kell menni vásárolni. De fordítva is igaz: ha veszel egy ruhát, csak akkor érdemes eltenni a szekrénybe, ha cserébe valamit kiveszel onnan.

Ha jól határoztad meg a célt, akkor ez a módszer segít neked abban, hogy fenntartsd azt a ruhamennyiséget, amire a kisbabádnak valóban szüksége van.

3. Döntsd el, mit tartasz meg!

A ruhakupac fölött állva most nézd végig a ruhákat és döntsd el, melyeket tartod meg. No itt lehet bevonni a hercegnőt, kisherceget is. Hadd döntse el, mibe akar másnap (mindennap) oviba menni, melyek azok a kedvenc ruhadarabok, amelyeket bármikor bárhova felvenne. Így ő is elégedett lesz az eredménnyel. Ha végzett, akkor jön a te részed.

Csak olyan ruhadarabokat tarts meg, ami:

  • éppen jó rá, akár már holnap fel tudja venni az oviba – nem kisebb, nem nagyobb, éppen jó
  • jó állapotban van
  • kényelmes, szívesen adod rá a ruhát. Sokszor azért tartunk meg ruhákat mert jó állapotban vannak csak azért, mert jó állapotban vannak, ugye? Mindenhol lapul egy-két ilyen ruhadarab a szekrényben, de valahogy sosem adjuk rá a gyerekre. Vagy mert nem tetszik, vagy mert nem praktikus a 6 gombja a hátán, túl vastag, túl vékony, és még sorolhatnám. Feleslegesen foglalja a helyet!

Ha többet választottál ki, mint amennyi a meghatározott célod volt, akkor csinálj egy második kört. Légy szigorú magadhoz, később hálás leszel érte!

Ha kevesebb a kiválasztott ruha, mint amennyi a listán szerepel, akkor itt az ideje pótolni a ’lyukakat’. No nem azokkal a ruhákkal, amiket első körben nem választottál be. Oka volt annak, hogy kimaradtak a sorból. A hiányzó darabokat be kell szerezned.

4. A bizonytalanok sorsa

Általában a legtöbb időt a selejtezésnél azok a ruhadarabok veszik el, amelyek nem kerülnek egyértelműen a kiválasztottak közé, de valamiért mégis nehezebben válunk meg tőlük. Ezért akaratlanul is keresünk olyan indokokat, miért is van helyük a gyerek ruhatárában. Ha nagyon fáradtan kezdek neki a selejtezésnek, képes vagyok hosszú perceket időzni egy-egy ruhadarab felett úgy, hogy végül mégsem döntöttem el a helyét.

No ezeket az elvesztegetett perceket lehet megelőzni egy ’még egy esély’ dobozzal. Tedd bele azokat a ruhákat, amikben bizonytalan vagy, és tedd félre egy nem látható helyre. Ha eltelik egy kis idő (gyerekruhák esetében ez max. 4-6 hét legyen), és nem nyavalyog senki, hogy hol van az a bizonyos unikornisos, micimackós pulcsi, akkor mehet egyenesen adományba, ajándékba, ahová szánod. A lényeg, hogy akkor már nem kell megnézni, hogy mi van a dobozban. Sőt! Az otthoni béke fenntartása érdekében ne engedd, hogy kicsik és nagyok újra megnézzék a tartalmát.. 😀

Gondolom egyértelmű, de azért érdemes megjegyezni, hogy a ’még egy esély’ dobozba csak jó állapotú ruhákat tegyünk. Hiszen ha ennek a kritériumnak nem felel meg a kisruha, akkor nincs minek adni még egy esélyt.

5. Amit nem tartasz meg

gyerekruha adományozás

Mit tegyünk azokkal a kisruhákkal, amiket nem tartunk meg? Leggyakrabban az alábbiak közül választunk:

  • eltesszük kistesónak
  • eltesszük emlékbe (max. 1-2 ruha per méret)
  • elajándékozzuk
  • adományba adjuk
  • eladjuk
  • ami egyik kategóriába sem esik, leselejtezzük és ruhakonténerbe tesszük (jó esetben géprongy lesz belőlük)

Ne feledd, a kisruhák értéke nagyon gyorsan csökken, a divat is gyorsan változik. Ezért nem érdemes zsákokban gyűjteni a ruhákat. Minél hamarabb ’szabadulunk meg’ tőlük, annál nagyobb eséllyel tudják még mások felhasználni (függetlenül attól, hogy eladod, elajándékozod vagy eladományozod).

Mindenki a tiszta, foltmentes ruhákat szereti, tehát sem ajándékba, sem adományba nem adunk olyan ruhát, ami már nincs jó állapotban. Ha kistesónak szánod majd az eltett ruhákat, akkor még fontos, hogy kizárólag olyat tegyél el, amit szívesen adtál a nagytesóra is.

Nézd meg, a fenti lehetőségek közül melyeket választod (pl. tudod, hogy kistesó nem lesz, ajándékba nem teszel el, így marad az eladás, adomány vagy selejt). Ha megvan, a ruhakupacból csinálj 3-4 kisebb kupacot a kategóriáknak megfelelően, és rögtön csomagold be őket. Érdemes a csomagolásra címkét is írni, pl. ’adomány kisfiú 2-3 év téli’. Így később már nem kell megnézni mi van benne.

Adományozáshoz rengeteg szervezet gyűjt ruhákat, de megkeresheted a városod családsegítőit is. Vannak olyan szervezetek, ahol időnként a kapacitás hiánya miatt nem tudnak fogadni ruhacsomagokat, így érdemes őket előzetesen megkérdezni, viheted-e a ruhákat hozzájuk.

Ha eladásra szánsz dolgokat, akkor rögtön fotózd is le őket, így már csak a meghirdetés marad hátra.

Selejtezéshez én a Textrade ruhakonténereire szoktam rákeresni. Országszerte van belőlük, keresd meg azokat, amik a közeledben vannak.

6. A rendszer fenntartása

Hol is tartunk? Csináltunk egy nagy kupit, visszatettük a szekrénybe azokat a ruhákat, amik a célunknak megfelelően továbbra is a ruhatár részét képezik majd, és a maradékot kisebb kupacokban elcsomagoltuk. Ha minden jól ment, mostanra már kezd ismét rend lenni a szobában. A kérdés már csak az, hogyan tartsuk ezt fenn, hogy ne kelljen mindent elölről kezdeni egy év múlva.

A megoldást újabb két doboz jelentheti, melyet a gyerek ruhásszekrényébe teszünk: a ’selejt’ és az ’adomány/eladni’ doboz. Minden reggel, amikor a kezedbe veszed az egyik kisruhát, és úgy érzed, már nem szívesen adnád rá (már szűk a nyaka, rövid az ujja, lyukas a térde, vagy bármi más miatt), akkor azonnal tedd bele az egyik dobozba. Ha úgy gondolod, hogy most az egyszer még ráadod, és majd legközelebb kiselejtezed, akkor még hetekig ott fog ragadni a nyakadon. Mosod, pakolod, szárítod, hajtogatod, kerülgeted, és továbbra is foglalja a helyet olyan ruháktól, amelyekre valóban szükség lenne.

Ez a megoldás bár kissé kockának tűnik, de jól működik. Ha huzamosabb ideig fenntartod ezt a rendszert, akkor nem lesz többé szükség nagy selejtezésekre. Beépül a mindennapokba, fel sem fog már tűnni. 🙂

 

A szerzőről

Vincze tünde babucibox tulajdonosa

Vincze Tünde vagyok, a BabuciBox alapítója.

Idő- és rendmániás, szeretem a körülöttem lévő dolgokat hatékonyan megszervezni. Egy újszülött mellett ez nem mindig egyszerű, ezért is terveztük úgy a BabuciBox-ot, hogy az a lehető legkényelmesebb megoldást nyújtsa a kisbabák fenntartható öltöztetésére. Magyarországon egyedülálló szolgáltatásunk révén baba kapszulagardróbokat adunk bérbe.

Minél többet foglalkozom babaruhákkal, annál jobban látom a babaruhaipar mérhetetlen pazarlását. Hiszem, hogy mi, anyukák, tudjuk ezt jobban is csinálni. Célom, hogy segítsek az újdonsült szülőknek, hogy kisbabájuk öltöztetésében (is) egyre tudatosabbá váljanak.

Van egy életvidám, örökmozgó kislányom és egy csodálatos férjem. Ha éppen nem babaruhákat rendezek és csomagolok, akkor olvasok, társasozok vagy túrázok. 🙂

Rólunk, baba kapszulagardróbokról és bérelhető csomagjainkról itt olvashattok bővebben: https://babucibox.hu/

BABA TÉMA

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket