fbpx

Babaruhák és a minimalizmus

Babaruhák és a minimalizmus
Legújabb sorozatunkban abban szeretnénk segíteni, hogyan lehet egy kicsit csökkenteni a környezetünk terheit, úgy, hogy szemügyre vesszük a MINIMALIZMUST, azon belül azokat a szempontokat, tippeket, lehetőségeket, amelyek egy kisbabás család esetében segíthetnek. Az előző részt itt találjátok: Minimalizmus a családi mindennapokban

Babaruhák és a minimalizmus

A következő területeken érdemes elindulni: selejtezés, átgondolt ruhatár, babaruha vásárlása tudatosan, rend és tárolás.

1. Selejtezés

babaruha selejtezes

Az egyik leglátványosabb lépés, mégis halogatjuk, húzzuk, mint a rétestésztát. Megértem. Ha 20 percenként oda kell fordulni a totyogóshoz, mert éppen megint a szájába vette a kutya játékát, vagy épp a cserepes virágot ismeri meg közelebbről, akkor nehéz újra és újra nekikezdeni a selejtezésnek.

A végeredmény pedig egy újabb haszontalan próbálkozás a minimalizmus oltárán. Akkor mikor? Ha még nem indult el a kúszás-mászás, akkor egyszerű, bármikor. 😊 Ha már nem „helyhez kötött” a baba, akkor vagy nagyon gyors leszel (ennek is megvan az előnye, kevesebbet gondolkozol azon, hogy mit kéne megtartani), vagy akkor csinálod, amikor alszik (egy másik szobában).

Ha ez sem járható, akkor marad az én módszerem: napokig nyitogattam a baba szerkényeit és fiókjait és csak néztem a ruhákat. Próbáltam fejben eldönteni, lejátszani, mit kéne megtartani és miért. Majd becsuktam a fiókot. Ezt ismételd el naponta négyszer két percig egy héten keresztül. Ha másra nem arra jó volt, hogy kívülről fújtam már a ruhatárát.. Hihetetlenül hatékonytalan a módszer, ezért ha bármi esély van rá, kerüld el! 🙂 De ha másképp nem megy, és éppen nincs segítséged, akkor első lépésnek tökéletes.

A nézegetés után a következő lépésként csináltam kis kupacokat a fiókokba – „megtartani”, „selejtezni”, „még nem tudom” képzeletbeli feliratokkal. Igy amikor eljött az a bizonyos 20 perc hétvégén, akkor már magabiztosan fogtam meg a kupacot és tettem a megfelelő helyre.

A selejtezésnél légy szigorú! Csak olyan ruhát tarts a fiókban, amit szeretsz ráadni, és ami jó méretben és állapotban is. Ha bizonytalan vagy, félreteheted egy rövidebb ideig (például egy dobozba), és ha nem hiányzik egy hónapig, akkor selejtezheted azt is lelkiismeretfurdalás nélkül. Ne feledd: a kevesebb több. Minden, ami abban a fiókban marad, az továbbra is részese lesz a mindennapoknak: mosni kell, pakolgatni, dönteni arról, hogy ezt most sem adod rá,…

A selejtezés teret ad a következő lépéshez. Ahhoz, hogy létrehozz egy kisebb, de jobban átgondolt ruhatárat a babád számára.

2. Átgondolt ruhatár

Forrás sayingitsouthern

Hány ruhája van a kisbabádnak? És abból hányat szoktál ráadni a hétköznapokban?

Amikor a lányom még nagyon pici volt, sok ruhát kaptunk nővéremtől. Azok többnyire naci-felső kombók voltak. Amikor már áttértünk a saját ruhatárra, akkor alig vártam, hogy a szebbnél szebb tunikákat és kisruhákat ráadhassam. Aztán teltek múltak a hónapok, és egy-két kedvencen kívül egyet sem adtam rá. Miért? Mert jobban szeret kinn játszani a kertben, hemperegni a földön, játszani a kutyával, és még sorolhatnám. Oda viszont éppen jó a melegítő-póló kombó, és sokkal kényelmesebb is. Így a tunikák és a kisruhák maradtak a hétvégi, nagyikhoz járó viseletnek, amiből a COVID miatt viszont nem volt túl sok.

Szóval egy átgondolt ruhatárnak az első lépése, hogy valóban gondold át miből és mennyire van szükséged. Próbálj meg létrehozni egy kisebb kapszulagardróbot számára olyan ruhákkal, amiket szeretsz ráadni, de egyben megfelel az életviteleteknek. Ha még csak újszülött, akkor több body-rugira lesz szüksége, ha szeret kint játszani, akkor több melegítő kell majd neki, ha sokat utaztok, akkor jöhetnek a csini ruhácskák. Kényelmesek legyenek és szeresd őket. Ha nem szereted, nem fogod ráadni.

Törekedj arra, hogy kb. egy max 20-25 darabos ruhatára legyen (kiegészítők, zokni, harisnya, sapka,… nélkül). Nagyjából ez az a mennyiség, amit még könnyedén átlátsz. Miután sikerül ezt létrehoznod, látni fogod mennyivel egyszerűbbé válik az öltöztetés is. Kevesebb választási lehetőség, kevesebb döntés, kevesebb mosás, kevesebb teregetés, amivel mind időt takarítasz meg magadnak. Ha nem hiszed, hogy a 20-25 db elég lenne, tégy egy próbát. Kezd ennyivel, és várj 2-3 hetet. Ha azután is úgy érzed, hogy hiányzik még valami a ruhatárából, akkor lehet pótolni. 

3. Tudatos vásárlás

Ha már sikerült kialakítanunk a kisbabánk kapszulagardróbját, vagy legalábbis közelítünk hozzá, akkor csak olyan ruhadarabot vegyünk meg, ami színben, stílusban illik a többi kisruhához.

Ez óriási önfegyelmet igényel majd a részedről, hiszen nap mint nap látni fogsz új leárazásokat, szezonvégi akciókat, amik megpróbálnak téged meggyőzni arról, hogy szükséged van még legalább egy tucat babaruhára. Nincs szükséged rá. A babádnak sincs.

Gondolj arra, ha igent mondasz az akciókra, akkor feleslegesen töltötted az idődet és az energiádat selejtezésre és kapszulagardrób átgondolására, hiszen pár hét múlva kezdheted az egészet elölről. És ne feledd, a tudatos vásárlás nem azt jelenti, hogy nem veszel több babaruhát. Csak annyit jelent, hogy azt veszed meg, amire valóban szükséged is van.

A mennyiség mellett gondold végig, hogy minőségben mit tudsz megengedni kisbabádnak. Itt sem kell nagy dolgokra gondolni. Az egyik végén a kézzel készített, természetes anyagból készült, tanúsítvánnyal rendelkező babaruhák vannak, a másik végén a kínai piac „egybabás” (én csak így hívom őket) ruhadarabjai. De valahol a kettő között temérdek lehetőség van még jó minőségű, de megfelelő árú babaruha kiválasztására. Nézz egy kicsit utána az egyes babaruha márkáknak, és ha valamelyik megtetszik, próbáld meg akár másodkézből beszerezni őket.

4. Rend és tárolás

Baba kapszulagardróbbal ez már könnyebb, de nem elhanyagolható lépés. Hiszen ha nincs felesleges ruha a fiókban, akkor könnyebb a rendet is fenntartani.

Alakítsd ki a saját rendszered a tárolásra. Egy olyan rendszert, amit könnyű fenntartani. Egy hatékony rendszert, ami támogat téged abban, hogy a hétköznapok gördülékenyen és boldogan teljenek. Ehhez lehet kis tárolókat is beszerezni, fiókrendezőket, de már az is elég, ha mindennek megvan a saját helye.

Érdemes egy-két címkével ellátott segéddobozt beépíteni a rendszerbe (pl. kinőtt ruhák, selejt, eladni, …), amik a ruhásszekrényben vagy közvetlenül mellette vannak, hogy bármikor könnyedén elérhetőek legyenek.

Asset 191

Mit nyerek, ha elkezdem?

Egy minimalista babaruhatár átláthatóságot nyújt. Kevesebb mosás, kevesebb választási lehetőség, így kevesebb döntés vár rád.

Van ezernyi más döntés a babával kapcsolatban, amit meg kell hoznunk szülőként, legalább a ruháival kevesebbet kell foglalkoznunk.

Tehát időt és teret kapsz a minimalizmus oltárán letett munkádért cserébe. A tudatos vásárlással pedig pénzt is spórolhatsz.

Rengeteg kis apró lépéssel tudsz egyre közelebb kerülni egy egyszerűbb, letisztultabb, tudatosabb és fenntarthatóbb élethez, mely magával hoz sok-sok időt, teret és boldogságot. Megéri? Kezdd el, és meglátod.

A szerző

Vincze tünde babucibox tulajdonosa

Vincze Tünde vagyok, a BabuciBox alapítója.

Idő- és rendmániás, szeretem a körülöttem lévő dolgokat hatékonyan megszervezni. Egy újszülött mellett ez nem mindig egyszerű, ezért is terveztük úgy a BabuciBox-ot, hogy az a lehető legkényelmesebb megoldást nyújtsa a kisbabák fenntartható öltöztetésére. Magyarországon egyedülálló szolgáltatásunk révén baba kapszulagardróbokat adunk bérbe.

Minél többet foglalkozom babaruhákkal, annál jobban látom a babaruhaipar mérhetetlen pazarlását. Hiszem, hogy mi, anyukák, tudjuk ezt jobban is csinálni. Célom, hogy segítsek az újdonsült szülőknek, hogy kisbabájuk öltöztetésében (is) egyre tudatosabbá váljanak.

Van egy életvidám, örökmozgó kislányom és egy csodálatos férjem. Ha éppen nem babaruhákat rendezek és csomagolok, akkor olvasok, társasozok vagy túrázok. 🙂

Rólunk, baba kapszulagardróbokról és bérelhető csomagjainkról itt olvashattok bővebben: https://babucibox.hu/

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket