fbpx

Bölcsi beszoktatás | Szeparációs szorongás | Hogyan segíthetsz?

bölcsi beszoktatás

Gyakorlatilag minden szülő, aki valaha hagyta már másnál, gondozónál kisgyermekét, tapasztalta a gyűrött, síros arcot, a tépőzáras, matrica karokat a térde körül, a sírást, amelyek lényegében kettéhasítják a szülői szívet. Egyszóval a bölcsi beszoktatással szinte kézenfogva együttjáró szeparációs szorongást.

JÓ HÍRÜNK VAN

bölcsi beszoktatás

Ez egy biztonságosan kötődő kisgyermek normális reakciója, aki tiltakozik az anyjától vagy apjától való, számára életveszélyes, elválás ellen. Idővel persze megtanulja, hogy anya/apa visszatér,miután elmegy, de ő az adott pillanatban, ezt még nem tudja teljesen megérteni.

A kisgyermekek lényegében úgy működnek, hogy olyan emberekkel töltik szívesen az idejüket, akikhez kötődnek: szülők, idősebb testvérek és unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik, nagyszülők. Amíg nem kötődik gondozójához, és nem tudja, hogy támaszkodhat a gondozóra, hogy egész biztos kap enni, ha éhes, vagy, hogy ő is ki fogja elégíteni az igényeit, addig nem érzi magát teljesen biztonságban. Tehát a te feladatod lesz, hogy megtaláld a módját, hogy átsegítsd őt a gondozóval való kapcsolattartásban, és segíts a gondozónak megérteni a gyermeked, hogy kielégíthesse szükségleteit.

Íme egy tizenegy lépésből álló program a bölcsődei beszoktatáshoz

1. Könnyítsd meg gyermeked kapcsolatát a gondozóval.

bölcsi beszoktatás

A kisgyerekek nem „szokják meg”, hogy nélküled éljenek. Egész egyszerűen elkezdik biztonságban érezni magukat valaki mással. Az egyetlen módja annak, hogy átsegítsd gyermeked az elválástól való feldúltságon az, ha remek kapcsolatot alakítasz ki a gondozójával.

Persze továbbra is tiltakozni fog a távozásod miatt, de a gondozónak meg kell tudnia vigasztalni. Tiltakozásának folyamatosan rövidülnie kell(ene). Ha tizenöt percig sír, az azt jelenti, hogy nem hajlandó elfogadni a vigasztalást ettől az új személytől.

Hogyan segíthetsz elő egy nagyszerű kapcsolatot a gondozóval? Először is, hagyd, hogy jó tapasztalatokat szerezzen a gyermeked a gondozójával a jelenlétedben. Másodszor, te is építs ki jó kapcsolatot a gondozóval, mindezt a gyermeked jelenlétében. Harmadszor: beszélj igencsak lelkesen a gyermekednek a gondozóról.

2. Segíts neki jól érezni magát ebben az új helyzetben.

bölcsi beszoktatás

Fektess időt és energiát abba, hogy ez az élmény hasznos legyen a gyermeked számára: a beszoktatás alatt, persze, ha engedik, töltsetek el időt közös játékkal. Könnyítsd meg a gyermeked kapcsolatát a többi gyerekkel, és különösen a gondozójával. Ha konfliktust veszel észre, hagyd, hogy a gondozó kezelje, te csak erősítsd meg.

3. Ragaszkodj a rövid elválásokhoz.

Miután úgy látod, hogy jól érzi magát a gyermeked ebben az új helyzetben, és szorosabb kapcsolatot alakított ki a gondozóval, gyakorold a rövid ideig tartó elválást– kezdd azzal, hogy elköszönsz, elmész, majd visszatérsz, amint abbahagyja a sírást.

Ha rövid távollétekkel kezded, a gyermeked gyorsabban megtanulja, hogy mindig visszatérsz, és fokozatosan megszokja az elválásokat, ahogy fokozatosan meghosszabbítod a távolléteid.

4. Fejlessz ki egy elválási rutint

bölcsi beszoktatás

Például mindig olvass fel neki egy gyors történetet, majd öleld meg, és mondd el neki, hogy szereted, és hamarosan visszajössz, majd tedd a gondozója karjába, majd mondd ki a szokásos búcsúzó mondatodat („Szeretlek, kicsim” , legyen szép napod, és háromkor itt leszek érted!”). Ragaszkodj a rutinodhoz minden nap, és állj ellen a késztetésnek, hogy meghosszabbítsd vagy rövidebbre vágd. Segíted vele a gyermeked, hogy pontosan tudja, mire számíthat.

5. Adj neki egy kedvenc tárgyat.

Ha tudsz, adj neki valamit, ami a tiéd, például egy sálat. Ez segíthet, hogy meg tudja majd vigasztalni magát, bár ne lepődj meg, ha távozásodkor a földön fog landolni…

6. Segíts a gyermekednek megérteni, mi történik most vele

bölcsi beszoktatás

Lehet, hogy a szókincse korlátozott, de hidd el nagyon sokat megért már a beszédből. Segít neki megbirkózni az elválással, ha megnyugtatod azzal, hogy elmagyarázod, mi fog történni. Meséld el, milyen jó móka lesz neki a bölcsőde:

„Először is felolvasok neked egy történetet. Utána megkeressük Kriszti nénit, és ő fog téged bekísérni majd a szobába. Azt fogom mondani, hogy „Viszlát később kicsim!” Aztán elmegyek dolgozni, és búcsút intesz, te meg Kriszti néni integetsz majd az ablakból/ ajtóból. Ezután te és Kriszti néni olyan zenére táncolsz, amelyikre te  szeretnél. Lehet, hogy szomorú vagy, de a zene és a tánc után biztosan  jobban fogod érzi magad. Utána minden gyerek falatozni fog. Kint fogsz játszani, gyurmáztok, majd megebédelsz, majd ebéd után rögtön visszajövök érted. Anya mindig visszajön.”

7. Ne engedj a kísértésnek, hogy kisurranjon utánad

Ha utánad mehet, akkor hosszú távon súlyosbíthatja a szeparációs szorongást. Amikor sírva fakad, mondd nyugodtan

– Tudom, hogy nem akarod, hogy elmenjek, de ebéd után azonnal visszajövök. Kintről búcsút intek. Kriszti néni az ablakhoz/ajtóhoz visz integetni.

És itt most vértezd fel magad, állj ellen a késztetésnek, hogy visszafuss, és átöleld a síró gyermeked. Hetekbe telhet, mire integetni kezd neked, de neked mindig integetned kell neki. Rejtsd el saját szorongásaidat, és jelezd, hogy bízol abban, hogy gyermeked képes kezelni ezt az elválást azáltal, hogy elfogadja a tényt, hogy elmész.

8. Előzetesen beszéld meg a gondozónővel, hogy mit tehet a gyermeked vigasztalása és figyelmének elterelése érdekében.

bölcsi beszoktatás

Fontos, hogy gyermeked tényleg megvigasztalja a gondozó, ne csak megpróbálja elhallgattatni. A figyelemelterelés átmenetileg működhet, de hosszú távon a gyermekednek szüksége lesz arra, hogy kifejezze elhagyatottságát a távozásodkor, és legyen valaki, aki megérti, aki tudja, hogyan lépjen közbe, és meggyőzze őt arról, hogy biztonságban van. A figyelemelterelés önmagában nem a legjobb politika.

Azt is meg kell értened, hogy más gyerekek ugyanebben a helyzetben vannak, és ha te tudod, mi az amivel könnyebb megvigasztalni a gyermeked, és nem a gondozónőnek kell kitalálnia a hogyant, akkor mindenkinek sokkal könnyebb lesz.

9. Ne késs el

Ha befejezte az ebédet, és még nem vagy ott, ahogy ígérted, az megnehezíti a dolgokat a jövőre nézve, és olyan hosszú távú érzés alakulhat ki benne, hogy nem mindig tartod be az ígéreteidet, ami nem igazán jó alap jó anya-fia, anya-lánya kapcsolathoz.

10. Segíts gyermekednek megtanulni, hogy az emberek visszatérnek

bölcsi beszoktatás

Játszatok otthon bújócskát, olvassatok könyveket elválásról ( Vadadi Adrienn: Pepe a bölcsiben).

11. Adj sok szeretetet és figyelmet gyermekednek, amikor vele vagy

A nap végén szükséged lehet egy forró fürdőre és egy csésze teára, de gyermekednek egy egész napos elfojtott szükségletet kell kielégítenie: a te hiányodat. Természetes igény. Feszült, és szüksége van a nyugodt, szeretetteljes jelenlétedre, hogy ellazuljon és megnyugodjon. Készítsd el a lehető legegyszerűbb vacsorát, kerüld a hatalmi harcokat, és keresd a kapcsolatteremtési lehetőségeket. Nevessetek sokat, oldódjon az a feszültség! És hagyj extra időt az ölelkezésre lefekvéskor.

Reméljük ezeket átolvasva egyszerűbb lesz a bölcsis beszoktatás, a szeparációs szorongás kezelése, és nyugodt napoknak néztek elébe.

További cikkei

[rev_slider alias=”homeslider3″]

Népszerű cikkek

[rev_slider alias=”sidebar-slider-also”]

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket