fbpx

Illegális és betiltott nevek | Ezeket ne add a gyerekednek

Illegális és betiltott babanevek
Hatalmas a boldogság, hamarosan a karodba tarthatod életed egyik értelmét, szülővé válsz, váltok. Rögtön egy igen mókás feladat vár a leendő szülőkre, mégpedig az, hogy nevet válasszatok a gyermeknek! Bár a névlehetőségek végtelennek tűnhetnek, az igazat megvallva, valójában vannak bizonyos korlátai annak, hogy hogyan nevezheted gyermeked. Meglephet néhány leendő szülőt, hogy a világ legtöbb országában listák vannak az illegális vagy tiltott babanevekről. Tehát bár lehet, hogy kreatív, egyedi és ritka beceneveket választhatsz a gyermeked számára, valójában sok olyan név van, amit nem lehet adni szemünk fényének. És valljuk be: jogosan.

Betiltott babanevek az Egyesült Államokban

usa baby

Az Amerikai Egyesült Államok általában a szabadság fogalmához kapcsolódik, de nem, ha babanevekről van szó!

A Szabadok Földjén élő szülőknek kerülniük kell bizonyos keresztneveket, mint például:

@

III

1069

Adolf Hitler

Jézus Krisztus

király

Messiás

Királynő

Mikulás

Az Egyesült Államokban a névtilalom kevésbé szigorú, mint néhány más országban, és ez a névtilalom általában államonként eltérő.

Például Kentucky államban nincs törvényes elnevezési korlátozás. Egyes államok nem engedélyezik az ékezetes használatot a nevekben, és a legtöbb nem engedélyezi a név regisztrálását, ha van benne numerikus karakter. További szabályok közé tartozik az idegen karakterek, szimbólumok és hangulatjelek keresztnevekben való használatának tilalma.

Betiltott babanevek Ausztráliában

Ausztrál baby

Ausztráliában sincs hiány azokból a tiltott nevekből, amelyeket a szülők megpróbáltak átnyomni az anyakönyvi hivatalon. Sok ilyen név a legjobb esetben is egyértelműen megkérdőjelezhető választás, de vannak közöttük kevésbé meghökkentőek.

Szerencsére még mindig rengeteg kedves ausztrál babanév közül választhatnak a szülők, amelyeket a kormány engedélyez.

A következők azonban nem mentek át a bírákon:

Admirális

Báró

Denevérember ( Batman)

Püspök

Kadét

Kapitány

Krisztus

Chow Tow – kantoni nyelven „büdös fejet” jelent, és az ausztráliai Victoria államban betiltották.

Hölgy

Herceg

Isten

Becsület

Ikea (Svédországban is betiltották, az IKEA otthona)

Hölgy

Lord

Felség

Hercegnő

Királynő

Ranga

Szent

Büdös

uram

Sátán

Szűz

Ausztráliában az anyakönyvvezető visszautasíthat egy nevet, ha az sértő, túl hosszú, szimbólumokat tartalmaz, csak kezdőbetűként vagy mozaikszóként jelenik meg, vagy hivatalosan elismert rangot vagy címet tartalmaz.

Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban betiltottak jó néhány babanevet

spanyol, francia, olasz

Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is vannak listák az illegális babanevekről, amelyeket a szülők szabadon megtekinthetnek. Ezek a regisztrációs kísérlet során elutasított babanevek gyűjteménye.

Ilyen például:

kék (Olaszország)

Daemon (Franciaország)

Fleur de Marie

Fraise (Franciaország) – A név jelentése “eper”

Griezmann Mbappe (Franciaország)

Joyeux (Franciaország) – angolul “boldog”-ot jelent, és nagyon aranyos név, vajon miért tilthatták be?

MJ (Franciaország)

Manhattan (Franciaország)

Megane Renaud (Franciaország)

Nutella (Franciaország)

Patriste (Franciaország)

Vilmos herceg (Franciaország)

Ravi

Titeuf (Franciaország) – A név jelentése: svájci rajzfilmfigura és képregénysorozat szereplője

Venerdi (Olaszország) – pénteket jelent

Mi a helyzet Magyarországon?

magyar zászló

A Magyarországon a névadást az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény szabályozza. Alapelvekkel kell tisztában lenni névadáskor, és az MTA alá tartozó Nyelvtudományi Intézet listájából lehet nevet választani. Ha ezek közül egyik sem tetszik a leendő szülőknek, akkor kérvényt lehet benyújtani az alapelvek mentén. Például nem lehet túlzott becézett alakot használni, nem lehet kellemetlen a név viselőjére ( pedig a kis szaros tök jó név lenne). Márkaneveket, művészneveket, családneveket sem hagy jóvá az Intézet.

A Magyar Nyelvtudományi Kutatóközpont havonta frissíti az elfogadott utónevek listáját, konkrét betiltott nevek nincsenek, csak olyanok, amiket nem fogadnak be az alapelvek szerint, kattints és megnézheted az összest:):

Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből. Amennyiben egy fantázianevet már az egyik nemnek javasoltak, azt a későbbiekben a másik nem részére nem javasolják.

Az újonnan kérvényezett utónevet minden esetben a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni.

Az ősi magyarnak tartott utóneveket csak akkor ajánlják bejegyzésre, ha hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható, hogy a nevet a középkorban személynévként használták. A szakvélemény elkészítésekor a név jelentését is figyelembe veszik. Ha olyan régi névről van szó, amelynek jelentése hátrányos lehet a viselőjére, a bejegyzését nem javasolják (például: Nemél, Halaldi, Sánta).

Elismert, maradandó értéket képviselő klasszikus vagy mai ismert magyar nyelvű irodalmi, művészeti alkotásokban szereplő írói fantázianevek bejegyzését akkor javasolják, ha a név a magyar vagy az európai névkultúra valamelyik típusát képviseli, és nem hátrányos a névviselőre.

Idegen nyelvű klasszikus vagy mai ismert irodalmi, művészeti alkotásokban szereplő írói fantázianevek bejegyzését akkor javasolják, ha a név külföldön már önálló és elterjedt személynévként használatos.

Az idegen nyelvi eredetű újabb utóneveknek a magyarban meglevő, tehát már meghonosodott megfelelőit ajánlják bejegyzésre, ha vannak ilyenek (például Casper helyett Gáspár, Deniel helyett Dániel, Catharina helyett Katalin).

Az utónévlistán szereplő nevek becéző változatai abban az esetben javasolhatók bejegyzésre, ha az általuk képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben. A nevek túlzott, többszörös becéző formáit a bizottság nem javasolja (például: Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike). A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is (Gergő, Janó).

Nem javasolnak bejegyzésre földrajzi névként, márkanévként és művésznévként, valamint csak családnévként használt alakokat (például Gyimes, Benetton, Zséda, Károlyi). Ez alól kivétel, ha a ma használatos földrajzi név bizonyíthatóan személynévi eredetű (mint Abony, Apaj, Mizse), vagy a ma családnévként használt nevet a középkorban bizonyíthatóan egyelemű személynévként használták (például Benke, Gorda, Pető).

A köznévi eredetű és jelentésű fantázianevek esetében csak akkor javasolják a név bejegyzését, ha jelentése feltehetően nem lehet hátrányos a név viselőjére (például Csibécske, Felhő, Zápor), illetve ha a köznévi alak történetileg beleilleszthető névkultúránkba.

Ha egy már anyakönyvezett név bejegyzését kérik más helyesírással, a már bejegyezhető, idegen eredetű, más nyelvekben is több alakváltozatban létező nevek esetében akkor javasolják a név újabb írásváltozatát, ha a jelenségre találnak példát más nevek esetében (Annabel – Annabell, Bora – Bóra, Izabel – Izabell). Ha a kért bejegyzési forma megfelel a magyar kiejtésnek, illetve az alakváltozat bizonyíthatóan levezethető egy alapnévből (Milla – Mila, Heni – Henni).

Nem javasolják az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, ami miatt csúfolhatják, kiközösíthetik őt.

Meglepő babanevek, amiket szerte a világon betiltották

A legtöbb ország rendelkezik saját listával a tiltott nevekről, valamint arról az okról, hogy miért nem engedélyeznek bizonyos neveket. Egyes névkérelmeket nyilvánvaló okokból elutasítanak, de vannak nevek, melyeknek elutasítása nem annyira egyértelmű.

Ashanti (Portugália) – Ez az ország a hagyományos portugál neveket részesíti előnyben, Ashanti pedig egy ghánai származású néptörzsre utal.

Enrique (Izland) – Az ország nem támogatja az idegen neveket.

Gersher (Norvégia) – A név jelentése „híd”, és nem tűnik sértőnek vagy értelmetlennek. Ennek ellenére Norvégia csak azt engedélyezi a szülőknek, hogy egy jóváhagyott listáról válasszanak babaneveket, Gersher pedig nem szerepel a listán.

Harriet (Izland) – A név nem ragozható izlandiul.

Justice (Ausztrália) – A Justice név nem ritka az Egyesült Államokban, de a Land Down Under-ben tilos használni, mivel a meghatározás elismert címre vagy rangra utalhat.

Árja (világszerte) – A név világszerte betiltott, mert a szó a náci mozgalomhoz kapcsolódik.

A világ legfurcsább betiltott nevei

Vagyis ezeket valamilyen okból kérték a szülök, de vajon mi lehetet az az ok?

Cián – Egy walesi nő megpróbálta egy halálos méregről elnevezni a lányát.

Fish and Chips – Egy új-zélandi házaspár próbálta elnevezni ikreiket eme ismert ételről.

Majom – Kismajomnak hívhatod a babádat, de Dániában nem írhatod a születési anyakönyvi kivonatba, hogy “majom”.

Spenót – Az ételekkel kapcsolatos babanevek nem újdonságok, és némelyikük, mint például a Cocoa, a Hazel és a Colby, nagyon aranyos. Spenót… nem annyira. Egy ausztrál szülő kérését hivatalosan is elutasították.

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 – Egy svéd házaspár kívánta így elnevezni a babájukat, azt állítva, hogy „Albin”-nak ejtik. Sajnos nem kaptak rá engedélyt

Okok, amelyek miatt az országok tiltott babanév listákat hoznak létre

cuki baba

Az okok, amelyek alapján egyes nevek engedélyeznek, másokat nem, eltérőek, és attól függenek, hogy melyik országban vagyunk.

Minden országnak megvan a maga logikája az illegális és tiltott nevek listája mögött.

A szaúd-arábiai szülők nem nevezhetik el gyermekeiket címekkel kapcsolatos becenéven. Itt tuti nincsenek Prince nevű babák!

Dániában a szülőknek egy 7000 jóváhagyott nevet tartalmazó listáról kell választaniuk; ellenkező esetben jóváhagyást kell kérni az egyházi és kormányzati tisztviselőktől. A szigorú szabályok miatt sok egyedi lehetőség nincs, de ami például tuti tilos, az a babák elnevezése testrészekről.

Izlandon a szülők nem adhatják azt az egészen (látszólag) általános nevet kisbabáiknak mint, például Caroline, és az érvelés meglehetősen egyszerű. Az izlandi ábécé nem tartalmazza a “C” betűt.

Ausztráliában a mélyen vallásos szülőknek tilos olyan nevet adni csecsemőiknek, amely kifejezetten a valláshoz kötődik, így az olyan nevek, mint a Bishop és a Diacon, szóba sem jöhetnek.

A szaúd-arábiáknak problémát jelenthet, ha nyugati nevet adnak gyermekeiknek, mint például Linda, amely az országban a betiltott nevek közé tartozik. A közel-keleti országban rosszallják a csecsemők idegen hangzású neveit.

Németországban számos korlátozás vonatkozik a babanevekre, beleértve a vezetéknevek, sértő kifejezések, termékek és tárgyak keresztnévként való megadását. Az ország betiltotta az olyan uniszex neveket is, mint a Matti.

Marokkó átadja a szülőknek a kormány által jóváhagyott névadási lehetőségek listáját és a marokkói identitást. A “Sarah” név betiltott ebben az országban, mert nem hagyományosan marokkói.

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)