Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Első menstruáció: hogyan készítsd fel rá a lányodat?

Első menstruáció: hogyan készítsd fel rá a lányodat?
A lányod felkészítése az első menstruációjára a biológiaóra és az érzelmes lelkesítő beszélgetések keveréke. Ez az útmutató nem csak arról szól, hogy elmagyarázzuk, mi történik biológiailag, – bár ez is fontos -, hanem arról is, hogy ott legyél ( és hogyan legyél ott) a lányod egyik legnagyobb női mérföldkövénél, azaz az első menstruáció és az azzal járó felkészítés időszakában.

Hogyan készítheted fel a lányodat a menstruációra? A „mi történik velem?” és a „Megjött!” közötti időszak.

Hány évesen jön meg az első menstruáció?

Első menstruáció: hogyan készítsd fel rá a lányodat?

A legtöbb lánynak tizenegy és tizenöt éves kora között van az első menstruációja. Egyes lányoknál ez korábban kezdődik, kilenc-tíz éves korukban. A menstruáció kezdete részben örökletes.

Olyan ez, mint amikor az első Roxfort-levélre vársz: akár a semmiből is érkezhet, de általában pont akkor bukkan fel, amikor elkezdesz a középiskolára gondolni.

A kulcs itt nem a „mikor”, hanem az, hogy a lányodat felkészítsd a „bármikor most”-ra.

Jelek, hogy közel az idő

Lehet, hogy a lányod még nem követi nyomon a Roxfort-levelét, de vannak jelei annak, hogy a teste felkészül a nagy debütálásra. Gondolj rájuk úgy, mint a természet push-értesítéseire:

 • A mell fejlődése. Ez két évvel az első menstruáció előtt kezdődhet.
 • A szeméremszőrzet növekedése.
 • megváltozott testszag.
 • Fehér vagy sárga hüvelyi folyás
 • Hangulatváltozások

Mi is az a menstruáció valójában?

Első menstruáció: hogyan készítsd fel rá a lányodat?

Ha a változások elkezdődtek, akkor itt az ideje, hogy demisztifikáljuk a menstruációt. Ez nem csak egy havi kellemetlenség vagy egy módja annak, hogy kihagyhatja majd a tornaórát ( igen ez egy állandó „dolog” a kamasz lányoknál, elsőkézből tudom)  – ez a hormonok összetett munkája, amely minden hónapban felkészíti a testét a lehetséges anyaságra.

A test így üzeni: „Készen állok az élet megteremtésére, de várjunk még, és gyakoroljuk ezt a rutint havonta”.

Ha tehát megkérdezi, hogy mi a menstruáció, akkor a válasz: A menstruáció annak a jele, hogy ivarérett vagy: elvileg teherbe eshetsz.

A lányok nagy mennyiségű petesejttel születnek a petefészkükben, amelyek a pubertáskortól kezdve egyenként érnek. Körülbelül két héttel az első menstruáció előtt megtörténik az első ovuláció : egy érett pete elhagyja a petefészket, és a petevezetékbe kerül. A méh nyálkahártyája (a méhnyálkahártya) is valamelyest vastagabbá válik, így a petesejt megtermékenyítéskor be tudja magát fészkelni. Ha nem történik meg a megtermékenyítés, akkor elpusztul. A méhnyálkahártya extra rétege leválik, és vérrel keveredve jön ki a hüvelyen keresztül: ez a menstruáció. Ha a menstruációs ciklus rendszeressé vált, ez a folyamat körülbelül havonta megismétlődik. Egy petesejt érik, és két héttel később megjön a menstruáció.

Első menstruáció: Mi történik

A sorozat első epizódja talán egy kicsit olyan, mint egy kísérleti epizód – kiszámíthatatlan, kissé rendetlen, és sok-sok kérdőjelet hagy maga után, hogy mégis mi fog következni. Lehetnek görcsök, amelyek olyanok, mint a nemkívánatos spoilerek, amelyek jelzik neki, hogy valami történni fog. Tudasd vele, hogy ez természetes, és igen, néha kellemetlen, de teljesen kezelhető.

Az első menstruáció során gyakran enyhe vérzés és vörösesbarna folyás jelentkezik. Lányod gyomor-, hát-, fejfájástól, fáradtságtól és érzelmi hangulattól szenvedhet (még a megelőző napokban is).

Rendszeres ciklus: A ritmus beállítása

Első menstruáció: hogyan készítsd fel rá a lányodat?

Lehet, hogy az első menstruáció váratlanul jön el, de végül kialakul egy séma. Ez 21 és 35 nap között változhat, és a nyomon követése ugyanolyan hasznos lehet, mint a kedvenc tévéműsoraid emlékeztetőinek beállítása.

Androidos app hozzá

Apple app hozzá 

Hogyan készítheted fel a lányodat?

Első menstruáció: hogyan készítsd fel rá a lányodat?

Beszélj róla: Nyisd meg a kommunikációs csatornákat korán. Beszélgessetek a menstruációról, a legfontosabb, hogy normálisnak érezze ezt a normális változást. A fentiek segítenek ebben, de lehet, hogy könnyebb számodra könyv segítségét igénybe venni.

Ez egy jó ok a szexuális nevelés megkezdésére. Persze nem kell mindezt egy beszélgetésben megcsinálni, jobb, ha szétterítjük. Így a menstruáció és a szex olyan normális témákká válnak, amelyekről mindig lehet beszélni.

Gyakorlatban ez azt jelenti: azaz mit használhat majd a menstruáció során

Nagy valószínűséggel, ha nálatok is nyitott wc ajtó elv van ( vagy tök mindegy, hogy zárva van úgyis bejön) , mint nálunk, látott már a lányod betétet, tampont, tölcsért, mensturációs bugyit nálad.

Itt az ideje elmondani, hogyan használod őket. Hagyd, hogy felfedezze őket, megértse a felhasználásukat, és kiválaszthassa, hogy mit szeretne. Menj el vele vásárolni közösen.

Fontos tudnod, hogy a tamponok nem kezdő időszakra valóak. A beillesztés eleinte meglehetősen nehéz lehet, és némi megszokást igényel. Ezenkívül a tampon behelyezése és eltávolítása fájdalmas lehet, ha csekély a vérveszteség.

Gyakorlat, azaz mit használhat majd a menstruáció során

A tisztálkodásról is beszéljétek: milyen gyakran használjon tiszta egészségügyi törülközőt, és hogyan tartsa tisztán a szeméremtest. Mondd meg neki, hogy ne használjon szappant, hanem meleg vízzel mossa le. Például a zuhany alatt vagy egy törlőkendővel. Mondd el neki azt is, hogy a menstruáció normális, és nem koszos vagy szégyellnivaló.

Mikor menjünk orvoshoz?

A menstruáció megjelenése egészséges folyamat: a későbbi gyermekvállaláshoz szükséges hormonok elvégzik a munkájukat.

Egyik lány többet szenved ettől, mint egy másik, és nagymértékben változhat az első menstruáció kezdete, illetve az, hogy mennyi ideig tart a ciklus rendszeressé válása.

Mikor forduljatok akkor orvoshoz?

 • Amikor tizenhat éves, és még nem menstruál.
 • Ha a menstruációs ciklus három év után is rendszertelen.
 • Ha a ciklus rendszeres volt, de ismét rendszertelenné válik.
 • Ha a menstruáció hét napnál tovább tart.
 • Ha a menstruáció nem fordul elő gyakrabban, mint háromhavonta.
 • Ha a hasi fájdalom és/vagy a vérveszteség nagyon erős.
 • Ha nem menstruál, és terhes lehet.

Termékenység és fogamzásgátlás: A jövőbe tekintve

Bár lehet, hogy még messze van attól, hogy szüksége legyen erre az infóra, a menstruáció és a termékenység közötti kapcsolat megértése olyan, mintha belelátna a jövő epizódjaiba. A test műveltségének megalapozásáról és képességeinek tiszteletben tartásáról van szó.

Zárógondolatok

Az a nap, amikor először megjön a lányod menstruációja, egy mérföldkő, valószínűleg soha nem fogja elfelejteni. Lenyűgöző pillanat.

Jó lesz a lányodnak, ha felkészült erre.

Töltsd fel őt tudással, támogasd megértéssel, és öleld meg helyettünk is.

Az is lehet, hogy nem igényel különös figyelmet az első menstruáció előtt. Kérdezd meg őt erről, beszélgessetek. Lehet, hogy süteményre vágyik, vagy vásárolni szeretne menni veled, de az is lehet, hogy szívesebben marad egyedül a szobájában.

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag főszerkesztő

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet