Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A menstruációs szegénység elleni küzdelemben fontos lépést tett a Tesco | ÁFA mentes női intim termékek

tesco | ÁFA mentes női intim termékek

A közelgő Menstruációs higiénia napja alkalmából a Tesco fontos lépést tesz a nők támogatása érdekében. Június 27-től minden Tesco sajátmárkás női intim higiéniai termék árából elengedik az ÁFA-t, ezzel segítve a nőket havi extra kiadásaik csökkentésében. Ez az egyedülálló kezdeményezés célja, hogy könnyebbé tegye a mindennapokat és csökkentse a rendszeres kiadások terhét.

 

A Tesco tavaly október óta ingyenes intim higiéniai termékeket biztosít a dolgozóinak az irodákban, áruházakban és központi raktárakban.

A Tesco a fenti lépése mellett a vállalat egy évre elegendő menstruációs terméket adományoz az Ökumenikus Segélyszervezetnek, hogy támogassa a menstruációs szegénységben élő nőket.

| ÁFA mentes női intim termékek

Miért fontos ez?

 A menstruációs szegénység Magyarországon is komoly probléma, és sajnos nem csupán globális kihívásról beszélhetünk. A statisztikák szerint Magyarországon a nők 10%-a nem engedheti meg magának, hogy havi rendszerességgel intim higiéniai termékeket vásároljon. Ez a helyzet számos negatív következménnyel járhat, beleértve az oktatásból való kiesést, a munkahelyi hiányzásokat, sőt az egészségügyi kockázatokat is.

A Mindennapi Feminizmus 2021-es online felmérése a menstruációs szegénységgel kapcsolatos attitűdöket vizsgálta. A felmérésben részt vevő nők 70%-a úgy gondolja, hogy a menstruációs szegénység egy szégyellnivaló téma, 30%-a pedig úgy gondolja, hogy a nők maguk tehetnek róla, ha nem engedhetik meg maguknak a menstruációs termékeket.

A Tesco lépése példaértékű, és remélhetőleg más üzletláncok is követik majd a példájukat. A menstruációs termékeknek mindenkinek elérhetőnek kell lenniük, függetlenül a jövedelemtől.

tesco | ÁFA mentes női intim termékek
Forrás: Tesco

Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője a sajtóközleményben elmondta:

Sokoldalú kedvezményrendszerünkkel – beleértve Clubcard- és bombaáras, valamint árgaranciás termékeinket – évek óta segítünk a spórolásban és a családi költségvetés minél praktikusabb beosztásában. Tipikus női vállalatként pedig külön felelősséget érzünk a nők támogatása iránt. Munkavállalóink közel 70 százaléka nő, és visszatérő vásárlóink több mint felét is a nők képviselik, hiszen tapasztalatunk szerint többnyire ők a fő bevásárlók a legtöbb háztartásban. Tavaly óta ingyenes intim higiéniai termékeket biztosítunk kolléganőinknek és a nálunk gyakorlatot töltő tanulóknak a női mosdókban. A pozitív fogadtatást látva úgy döntöttünk, hogy tartósan csökkentjük sajátmárkás menstruációs termékeink árát azáltal, hogy elengedjük az áfatartalmukat

A Tesco nemcsak az árcsökkentéssel, de adományozással is segíti a menstruációs szegénységben élő nőket!

A Tesco amellett, hogy június 27-től elengedi az ÁFA-t a saját márkás női intim higiéniai termékek árából, egy évre elegendő menstruációs terméket is adományoz az Ökumenikus Segélyszervezetnek. Ez a nagylelkű adomány a menstruációs szegénységben élő nők számára nyújt segítséget, akik számára a havi kiadások fedezése komoly nehézséget jelent.

Közel 15 éve tart partnerkapcsolatunk a Tescóval, melynek során vásárlóik és munkatársaik rendszeresen támogatják munkánkat adománykuponok értékesítésével, illetve vásárlásával, valamint jótékony célra felajánlott termékekkel. Rendkívüli öröm számunkra, hogy a Tesco most a menstruációs szegénység elleni küzdelemhez is hozzájárulva egy évre elegendő termékadománnyal segít, amelyet a családok átmeneti otthonaiban élő és a biztos kezdet gyerekházakba járó családok nőtagjai számára, összesen 180 felnőtt nőnek és 20 lánygyermeknek juttatunk el. A legnehezebb körülmények között élő családok számára minden költségcsökkentő támogatás hatékony segítséget jelent, hiszen az így megspórolt összeget egyéb alapvető szükségleteikre tudják fordítani.

tesco | ÁFA mentes női intim termékek
Forrás: Tesco

A Tesco és az Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezése példaértékű, és hozzájárul a menstruációs szegénység visszaszorításához. A menstruációs termékeknek mindenkinek elérhetőnek kell lenniük, függetlenül a jövedelemtől.

A Tesco adományozása a következő termékeket foglalja magában:

  • Nappali és éjszakai betétek
  • Tisztasági betétek
  • Tamponok
  • Intim törlőkendők

Ha te is szeretnél tenni a menstruációs szegénység ellen, támogasd az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját! További információkat a szervezet honlapján találsz: https://segelyszervezet.hu

Mit lehet még tenni

Egyedül ez a kedvezmény nem oldja meg sajnos a menstruációs szegénység problémáját. Szükség van további intézkedésekre is:

  • A szegénység elleni küzdelem: A menstruációs szegénység mélyen összefügg a szegénységgel. A szegénység elleni küzdelemmel hosszú távon csökkenthető a menstruációs szegénység súlyossága is.
  • A menstruációs termékekhez való hozzáférés javítása: Szükség van arra, hogy a menstruációs termékek könnyebben elérhetőek legyenek a rászoruló nők számára. Ez megvalósítható például ingyenes adományozási programok, iskolai programok, vagy a termékek árának további csökkentése révén.
  • A menstruációs szegénységről való nyílt kommunikáció: Fontos, hogy nyíltan beszéljünk a menstruációs szegénységről, és megszüntethessük a vele kapcsolatos stigmát. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a rászoruló nők ne szégyelljék a helyzetüket, és merjenek segítséget kérni.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet