Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Így éld túl a kiskamaszkort!

Így éld túl a kiskamaszkort!
Gyermeked 8-9 éves és nem ismersz rá? Hol vihog, hol sértődötten ajtót csapkod, beszól, nyaggatja a kisebbet? Nem, még nem kamasz (jelentése: idomtalan, mamlasz), hanem kiskamasz.

Üdv a kezdő érzelmi viharokban, a hetente változó hobbik között, a titkok (Tiktok) és a “hagyjál békén” világában.

Így éld túl a kiskamaszkort!

Persze van olyan, igen ritka alkalom, amikor adhatsz neki egy, esetleg két puszit..vagy adott esetben ki is kéri valami fontosról a véleményed, és, akár, talán még komolyabb beszélgetés is kialakulhat köztetek.

Most képzeld el azt, hogy ha neked szülőként ilyen nehéz, milyen lehet a gyerek bőrében lenni. Aki éppen nyúlni, vagy gömbölyödni kezd, ha mozog ezekkel az új végtagokkal, akkor mindent (is) lever.

Egyik pillanatban ő már mindent tud, különben is ő egy digitális bennszülött, másik pillanatban meg nincs alvás a kedvenc plüss nélkül. Kiszámíthatatlan, igazságérzetben meg bármelyik jogi szervezeten túltesz. Fél siker, ha elfogadjuk, hogy neki is nehéz. (és ez a gondolat még jó pár évig elkísérhet minket) 

Hogyan segíthetsz egy kiskamasznak?

Így éld túl a kiskamaszkort!
  1. Egy jó baráti társaság aranyat ér, főleg, ha ismerjük a tagjait (szerencsés esetben a szülőket is, erre még visszatérek)
  2. szerető családi légkör – ahol tiszteletben tartjuk a családtagok határait és elfogadjuk, hogy valakinek éppen nehezebb most
  3. elég (megfelelő minőségű) alvás

Hogyan segíthetsz a kiskamasz szüleinek, azaz magatoknak?

  1. kapcsolattartás a gyerekünk baráti társaságának szüleivel, akik pont ebben a cipőben járnak és lehet egymásnak panaszkodni; megérteni és átérezni egymás nehézségeit.
  2. sportolj, vagy legalább fuss egy kört a ház körül a friss levegőn, ha otthon már nagyon forró a helyzet.

  3. határok meghúzása: a kiskamasznak is nagyon fontos, hogy tiszta keretek, szabályok legyenek, amiket be is tartunk/tartatunk. Fontos, ne legyen sok szabály, de azok betarthatóak legyenek és legyenek olyan megállapodásaink is, aminek a megalkotásában részt vett a kiskamasz. (pl. hétvégén hosszabb kütyüidő, vagy későbbi fekvés, vagy reggel nem kell kiugrani az ágyból, stb.
  4. tudd, hogy azt, hogy a kiskamaszkor egy állapot, nem maradt még benne senki, alakul, változik: nekünk is lesz “normális”, felnőtt gyerekünk.
  5. élvezzük azokat a pillanatokat, amikor a gyerek éppen kedves és bújik és szervezzünk vele klassz programokat, ahol mi is szórakozhatunk.

Konklúzió

Igen túl kell élni, de rajtad ( is ) múlik, hogy hogyan.

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet