Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Karácsony egy vagy két kamasszal | Isteni lesz, meglátod

Karácsony egy vagy két kamasszal | Isteni lesz, meglátod

Mit kezdjünk egy karácsonykor is a szobájában téli álmot alvó/kütyüző/duzzogó kamasszal?

Hogyan kerüljük el a konfliktusoknak legalább egy részét?

Mindenre van válaszkész megoldásunk Gurin Eszter coach, mediátor, művészetterapeuta segítségével.  

1. Tervezzünk és előre beszéljünk is a tervekről:

Milyen programokon elvárt, hogy részt vegyen a tini is? Melyik vendégségbe jön, nem jön, rövid ideig legalább mutassa meg magát?

Hallgassuk meg az ő terveit is, mutassunk némi rugalmasságot, hogy mi az ami nekünk fontos és ezért ő megjelenik (cinikusság és pofavágás nélkül) és mi az, amit mi el tudunk engedni és alhat, zombikat ölhet, vagy lóghat a barátaival.

2. Beszéljünk át, hogy miben szeretne részt venni

Karácsony egy vagy két kamasszal | Isteni lesz, meglátod

Beszéljük át azt is, hogy mit szeretne a családdal csinálni, melyik hagyományok fontosak neki, nekünk és a szervezési feladatok közül mit lehet rábízni: szívesen csomagol, vagy inkább mézeskalácsot sütne, esetleg szívesen találkozna egy közös programon az unokatestvéreivel, vagy összeválogathatja a karácsonyi playlistet (higgyétek el, nem dől össze a világ, ha rockos, technos stb. a karácsonyi zene).

3. Lehessen pihenőideje

Karácsony egy vagy két kamasszal | Isteni lesz, meglátod

amikor bekuckózik a szobába, sokáig alszik, vagy csak néz ki a fejéből; vagy lelép moziba, haverokhoz, stb.

4. Természetesen lehetnek elvárásaink is

jelezzük, hogy a kisebb rokon gyerekekkel ne legyen cinikus (a nagyszülőkkel sem) és ne rontsa el nekik a karácsony varázsát.

5. Legalább egy közös program

Válasszatok legalább egy olyan közös tevékenységet, amiben mindenki jól érzi magát a sok vendégeskedés között: legyen ez akár korcsolyázás, közös filmnézés, partyjáték, társasjáték, de akár egy közös x-boxozás is remek szórakozás lehet.

Konklúzió

A békés együttélés alapja karácsonykor is az, hogy meghallgatjuk egymást és törekszünk az együttműködésre, hogy mindenkinek jusson az örömből.

A SZERZŐ

Gurin eszter

Gurin Eszter vagyok coach, mediátor, művészetterapeuta. Nő, anya, feleség és barát. A férjem szerint enyém a legjobb paprikás krumpli, a gyerekeim pedig azt tartják bennem sokra, hogy először kihúzom őket a bajból  és csak AZTÁN kérdezem őket, hogyan jött létre egyáltalán. A barátaim empatikusnak tartanak, a kollégáim szívesen dolgoznak velem. Ami igazán megnyugtat engem, az egy jó könyv, egy izgalmas film vagy egy finom kávé. Ami pedig inspirál, az az emberi sokszínűség. A problémák és az utak, melyeket klienseim bejárnak, hogy önmagukra találjanak.

Szakmailag milyen témákban támogatlak benneteket ezen az oldalon?

női szerepek, nőiesség

nagyobb gyerekekkel az élet

konfliktuskezelés

Oldalam: Életterv

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket