Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mit tehetünk, ha SOS kell a pénz? | A szakértő válaszol

Mit tehetünk, ha SOS kell a pénz? | A szakértő válaszol
Még a leggondosabb szülői tervezőmunka mellett is előfordulhatnak olyan váratlan élethelyzetek, amikor azonnal nagyobb összegre van szükségünk. Ha elromlik a családi autó, pedig azzal visszük a gyerekeket iskolába, ha egészségügyi vészhelyzet áll elő vagy sajnálatos haláleset történik, egész egyszerűen nincs választásunk: pénzre van szükségünk.

Ilyen esetekben a leggyorsabb megoldást a szabad felhasználású személyi kölcsönök jelenthetik, melyekhez akár már néhány napon belül hozzáférhetünk.

A személyi kölcsön szabadfelhasználású termék

Hogy mi van? – kérdezi erre az egyszeri ember lánya, mert nem hiszi el, hogy tényleg van olyan konstrukció, amit arra használunk, amire csak akarunk. Lehet belőle esküvő százfős násznéppel, családi kicsikocsi, utazás, új laptop vagy lakásfelújítás, amire éppen szükségünk van.

A személyi kölcsön szabadfelhasználású termék​

Az már egy más kérdés, hogy érdemes-e tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér.

A válasz számomra családanyaként és független hitelszakértőként is egyértelmű: nem.

Természetesen, ha egy családi krízishelyzet megoldására van szükségünk extra keretre, a személyi kölcsön nem ördögtől való, de fogyasztási cikkekre, luxusutazásra, ékszerekre és más, a mindennapi élet menedzseléséhez nem feltétlenül szükséges költségekre hitelt felvenni nem feltétlenül a legfelelősebb megoldás.

A válasz számomra családanyaként és független hitelszakértőként is egyértelmű: nem. Természetesen, ha egy családi krízishelyzet megoldására van szükségünk extra keretre, a személyi kölcsön nem ördögtől való, de fogyasztási cikkekre, luxusutazásra, ékszerekre és más, a mindennapi élet menedzseléséhez nem feltétlenül szükséges költségekre hitelt felvenni nem feltétlenül a legfelelősebb megoldás.

Én azt javaslom, helyette inkább álmodozzunk, rakjunk félre havonta egy tetszőleges összeget, gyűjtögessünk, tervezgessünk és utazzunk vagy mulassunk akkor, amikor a szükséges összeg már saját zsebből rendelkezésre áll!

Ez kell a személyi kölcsön igényléshez

Ez kell a személyi kölcsön igényléshez

Személyi kölcsön igényléshez elengedhetetlen, hogy legalább 3-6 hónapnyi folyamatos munkaviszonnyal rendelkezzünk – bankja válogatja, pontosan mennyi a szükséges idő -, rendezett bankszámlatörténetet tudjunk felmutatni – azaz ne legyen rajta végrehajtónak, eszközfenntartónak utalt tétel, rendszeres szerencsejátékos vásárlás-, illetve az is fontos, hogy ne szerepeljünk adósként Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a KHR-ben.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a papírmunkát követően a hitel jóváhagyása esetén akár már néhány órán vagy napon belül is a számlánkon landolhat a kívánt összeg.

Mennyibe kerül a személyi kölcsön valójában?​

Mennyibe kerül a személyi kölcsön valójában?​

A hitel valódi árát a teljes hiteldíjmutató, azaz a THM mutatja meg, melynek plafonja pedig 2023. januárjától 37%. Ez azonban bizonyos további költségeket nem tartalmaz, így hitelfelvételt megelőzően feltétlenül tájékozódjunk vagy kérjük független hitelszakértő tanácsait.

Azt is tudnunk kell, hogy a személyi kölcsönök maximális felvehető összegének meghatározásakor a mérvadó a mindenkori jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, avagy JTM, ami azt mutatja meg, hogy a teljes beérkező fizetésünk hány százalékát fordíthatjuk a hitel törlesztésére. Elméletben ez akár 60% is lehet, ugyanakkor legyünk észszerűek: ha a fizetésünk több, mint felét szánjuk hiteltörlesztésre, mégis mi marad megélhetésre, szórakozásra vagy az egészségünkre?

És akkor most jöjjenek a számok! Tételezzük fel, hogy azonnal szükségünk van 2 millió forintra, mert az autónkat azonnali hatállyal le kell cserélnünk. 5 éves futamidővel a személyi kölcsön teljes költsége az alábbiak szerint alakul:

Ha egy átlagos, 350 000 Ft-os fizetéssel számolunk, akkor 2 M Ft hitelösszeg 5 éves futamidővel, 13.20%-os THM-mel havonta 44 966 Ft-os törlesztőrészletet, összesen 2 697 917 Ft-ot jelent.

Javaslataim a személyi kölcsön felvételét tervezőknek​

Javaslataim a személyi kölcsön felvételét tervezőknek​

Mondhatnám, hogy független hitelszakértőként nekem aztán teljesen mindegy, ki mekkora hitellel éli az életét, hiszen nekem a felelősen és a felelőtlenül megkötött hitelszerződésekkel egyaránt bevételem keletkezik – csakhogy ez nem igaz.

Számomra tényleg fontos, hogy azok, akik engem választanak, az én tanácsaimat kérik, valóban magabiztosan, a rövid és hosszú távú előnyöket és következményeket szem előtt tartva, megfontoltan dönthessenek. Épp ezért azt javaslom, hogy ha váratlanul kell nagy értékű háztartási gépet, műszaki eszközt vásárolnunk, vagy gépjármű-problémánk adódik, mindig kérjünk ajánlatot szakembertől is! (Az áruhitel az egyik legdrágább ajánlat ugyanis.)

Ha lehet, inkább halasszuk el a kiadást és tervezzük be a következő havi költségekbe az ilyen költéseket! Csak valóban indokolt esetben, optimális feltételek fennállása esetén vegyünk fel személyi kölcsönt! Így talán nem lesznek fotóink a Bahamákról és az esküvőnkön is csak ötven vendég lesz jelen, de nagyobb mozgástérrel, szabadabban, hitelmentesen élhetünk.

A SZERZŐ

Babus edina

Babus Edina vagyok, független hitelszakértő és két gyermek édesanyja. Szülőként és vállalkozóként egyaránt tisztában vagyok azzal, hogy az élet számtalan alkalommal tartogat váratlan kihívásokat, amelyeket a körülményektől függetlenül, a lehető leggyorsabban kell megoldani.

 

A Minimag szakértőjeként olyan írásokkal támogatom az olvasókat, melyek segítenek eligazodni a banki hitelek és egyéb támogatási formák útvesztőiben, hogy a családok mindig a lehetőségek felmérése után, felelősen és magabiztosan dönthessenek további lépéseikről.

 

Itt megtalálsz: www.kaphatokhitelt.hu 

www.facebook.com/babusedinahitelszakerto

Fontos: A Minimag oldalán megjelent cikkeim nem helyettesíthetik az – egyébként díjmentes – egyéni konzultációkat és előfordulhat, hogy a mindenkori jogszabályok változása nyomán az itt közölt információk részletei módosulnak vagy érvényüket vesztik.

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet