fbpx

Vállalkozó anyák, anyavállalkozók: 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz

Vállalkozó anyák, anyavállalkozók: 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz
Ahogy a gyerekek nőnek és közeleg a GYES, egyre több anyuka kezdi tervezni a jövőt. Sokan az otthon töltött évek alatt költöznek egy távolabbi, nagyobb ingatlanba vagy mérik fel, hogy a korábbi munkatempó, időszervezés nem kompatibilis az intézmények nyitvatartási idejével, így új megoldásokat kezdenek keresni.

Te is ebben a cipőben jársz? Fontolgatod, hogy a hobbidra, valamilyen korábban ki nem használt képességedre, esetleg meglévő szaktudásodra vállalkozást húzol fel? Itt van 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz!

 

1. Az első évben alig fogsz keresni

Nem véletlenül mondja minden tanácsadó és guru, hogy csak akkor kezdj vállalkozásba, ha belefér neked, hogy az első egy-két évben valószínűleg nem sokat fogsz keresni. A vállalkozás indításával párhuzamosan felmerül számos intéznivaló, szükség lehet eszközökre, képzésre, reklámra, és ezer fronton kell helytállnod. Ehhez hozzájönnek még az elakadások – gyerekbetegségek, félrekalkulálások, hibás üzleti döntések –, illetve a váratlan költségek, emellett bármivel foglalkozol is, a kezdeti időszakban a bevétel egy – sokszor nagyon is jelentős – részét vissza kell forgatnod a vállalkozásba.

Persze nincs kizárva, hogy te egy istenadta tehetség vagy, akinek az ötletét egyszerűen zabálja a nép. Lehet, hogy szolgáltatásban nyomulsz, és olyan piaci résre akadsz, ami újraírja az iparág történetét. De valószínűbb, hogy te is átlagos – jelentsen ez bármit – anyavállalkozó leszel, aki egyensúlyozni kényszerül az anyaság és a vállalkozás között.

2. Akkor is lesznek költségeid, ha éppen nem dolgozol

2. Akkor is lesznek költségeid, ha éppen nem dolgozol

Az alkalmazotti és a vállalkozó státusznak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A vállalkozásindítás előnye éppen az, ami a hátránya is: a magad ura vagy, magadnak osztod be az időt, magadnak szerzed a munkát, és bizony magadnak állod a költségeket is.

Ha nem dolgozol, mert nem jön be annyi munka vagy betegek a gyerek, esetleg te magad, ha nyaraltok, vagy nyári szünet van, a befizetendő költségek nem csökkennek. Emellett a te felelősséged az is, hogy teszel-e félre a nehezebb napokra és öregkorodra, hiszen vállalkozóként magadról kell gondoskodnod.

Áthidaló megoldás lehet, ha adószámos magánszemélyként vágsz bele a vállalkozósdiba, vagy a GYES időszakában kezdesz vállalkozásba.

3. Az árazás kialakítása a második legnehezebb dolog…

Az első, hogy elhidd magadról, képes vagy arra, amit magad elé célként kitűztél. A második, hogy piacképes és számodra is megfelelő árazást alakíts ki magadnak, a harmadik pedig, hogy az általad kalkulált munkadíjadat vagy termékdíjat el is merd kérni az ügyfeleidtől. (Mert ez könnyűnek tűnik, de hidd el, a gyakorlatban egyáltalán nem az.)

Amikor a majdani időbeosztásodat, vagy árazásodat kalkulálod, ne felejtsd el beleszámolni a tervbe a pisiidőket, a kutatásra, önképzésre, háttérmunkára fordítandó időt, és minden olyan tevékenységet, amelyet az ügyfeleid, vásárlóid nem látnak, ezért nem is forintosíthatók! Gondolj arra is, hogy nem túl szerencsés, ha kényed-kedved szerint változtatod az áraidat, és valószínűleg nem is fogod. Tehát már elsőre jól kell számolnod.

4. Ha most azt hiszed, sűrűek a napok, tévedsz!

Vállalkozó anyák, anyavállalkozók: 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz

Anyaként gyakran kell olyan dolgokat csinálnod, amihez semmi kedved, zsarnokoskodó kis hisztigépek irányítják a napodat, és bizony az is előfordul, hogy látástól mikulásig egyfolytában talpon vagy. Egy személyben vagy személyi edző, táplálkozási szakértő, pszichológus, tanár, szakács, feleség, anya, orvos, takarítónő, házvezetőnő, fuvaros és még sok minden más.

Nos, a jó hír, hogy ez vállalkozóként sem fog megváltozni!

Ezek mellé azonban vállalkozóként vagy száz másik is társul. Lehetsz még menedzser, pénzügyes, ügyfélszolgálatos, alkotó, socialmedia-szakember, sales-es, CEO és egy csomó olyan szakma és szerep képviselője, amit most még el se tudsz képzelni.

Persze a vállalkozói időbeosztás előnye az is, hogy napközben elugorhatsz a gyerekekért, belefér a fogadóóra, és magadnak alakítod a munkarendedet, de ez csak két dolgot jelenthet: vagy keveset dolgozol és zsebpénzt, esetleg konyhapénzt gyűjtesz, vagy – legalábbis az első egy-két évben – gyakran dolgozol majd hétvégén, sorban állva, a beteg gyerek alvásidejében vagy éjszaka is.

5. Hamar rájössz, mihez nem értesz

Vállalkozó anyák, anyavállalkozók: 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz

Amikor vállalkozásindításon töröd a fejed, mérlegeled, mihez értesz, miben vagy jó, és azt is végig gondolod, mi az, amiben nehézségeid lehetnek.

De hidd el, rengeteg olyan dolog van, ami rutin híján eszedbe se jut!

Ahogy azonban elkezdesz terméket készíteni vagy szolgáltatni, rájössz, hogy jó lenne egy logó, még jobb egy honlap, kellene néhány jó fotó, látványos kreatívokra, színes-szagos szórólapokra és hatékony közösségi média kampányokra vágysz… viszont nem értesz, nem is érthetsz mindenhez.

Amikor erre rájössz, két dolgot tehetsz: vagy a pénzedet áldozod fel arra, hogy mások elvégezzék helyetted a nemszeretem és a nemtudom feladatokat, vagy megtanulod őket. Ez azonban sok-sok időt igényel, emellett rengeteg alvásmegvonással és még több tanulásra fordított energiával jár. Bármelyiket választod is, a feszültség – legalábbis egy darabig – hatalmas, hiszen nap mint nap megéled, mi az, amit nem tudsz.

Van még valami, amiről a vállalkozóanyukák között sem túl élénk a párbeszéd, ez pedig a partner és a család támogatása.

Könnyen lehet, hogy a kedvesed úgy gondolja, támogat téged, te mégsem kapod meg azt a biztonságot, amire vágysz. Az is előfordulhat, hogy az ötleted beválik, azaz egyre többet dolgozol, és egyre többet keresel majd. Ezzel azonban felbomlik a korábbi status quo, megváltozik a kapcsolat dinamikája, és újra kell értelmeznetek a párkapcsolatban betöltött szerepeiteket. Ez nem mindenkinek siker, és vannak, akiknek igen, de sokat fizetnek a sikerért.

A vállalkozásindítás hülyeség?!

A válasz egyértelmű: nem az!

Bár a legtöbb édesanya szükséghozta okokból dönt a vállalkozásindítás mellett, ez a kényszerszülte lépés kell a boldogsághoz. Hazudnék, ha azt mondanám, nem várnak rád veszélyek, buktatók és csalódások, mert biztosan tudom, hogy számos kudarcban lesz részed. Ez a fejlődés és az előrelépés elkerülhetetlen velejárója.

Ugyanakkor vállalkozóként újraépítheted magad, megtalálhatod saját értékeidet, megtapasztalhatod saját erődet és tehetségedet. Olyan életet építhetsz, amit mindig is élni akartál – és eközben ott lehetsz a gyermekeidnek, akiknek szüksége van rád.

A SZERZŐ

Z. Kocsis Blanka vagyok, háromgyerekes mamikaze, szövegíró, nő.

Hosszú éveken át semmi másra nem vágytam, csak arra, hogy anya legyek. Aztán amikor az lettem, igencsak meglepődtem, hogy a grandiózus „anya vagyok” életérzés helyett inkább csak zavart éreztem. Hát hol a megígért babaillat, rózsaszín köd, teljes összeolvadás és belső béke, amire szerződtem?! Megdöbbenve vettem észre, hogy nekem nem megy az „aludj, amikor a baba alszik”, és egyáltalán nem tudok belelazulni az anya – mártásztyúárt – szexistennő szerepbe. Csak úsztam az árral – nem ritkán ráadásul az árral szemben.

Ma már három okos, ügyes, szép és – nekem – tökéletes kiskorú kevéssé tökéletes, gyakran bakizó és önleevésben világbajnok anyja vagyok, főállásban szövegíró vállalkozó. Néha elbízom magam, és kis korkülönbséges anyukaként azt képzelem, láttam már mindent, meg annak az ellenkezőjét is. Aztán jönnek a gyerekeim, és bebizonyítják, hogy már megint alábecsültem őket.

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

A SZERZŐZŐL

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)