fbpx

Valódi fotókat szeretnél a családodról? | Akkor próbáld ki a dokumentarista családi fotózást

egynapfoto dokumetarista családi foto

Észrevetted, hogy egy bizonyos életkor felett te már nem öregszel, csak a gyerekek lesznek egyre idősebbek? Ezzel párhuzamosan varázslatos módon megnő az igényed jó minőségű családi fotók iránt. Mert posztolnád, mert kiraknád a falra, mert örülne neki a nagyi… És bár a kötelező ovis fotózásoknak is megvan a maga bája, a telefonodban pedig gyerekekenként kábé ezer fotó csücsül, mégiscsak jó lenne néhány kép, amin kivételesen te is rajta vagy, nem igaz?!

Családi fotózás stresszmentesen

egynapfoto dokumetarista családi foto

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy létezik családi fotózás idegbaj nélkül? Dokumentarista családi fotózás során ugyanúgy gyönyörű fotók készülnek rólatok az otthonotokban, a családi nyaralóban vagy valamely külső helyszínen, viszont elmarad minden kellemetlen előkészület.

A fotós az előre megbeszélt időben felkeres titeket és néhány órát, vagy akár egy egész napot is veletek tölt. Beszélget veletek, elkísér a játszótérre vagy a nagyihoz és hagyja, hogy az életetek a normális mederben folyjon tovább. Nem pózoltat, nem készít el egy képet százszor és nem kéri, hogy egyszerre mondjátok ‘csíííz!’. Egyszerűen csak dokumentálja az életeteket épp úgy, ahogy megélitek.

egynapfoto dokumetarista családi foto

A dokumentarista családi fotózás lényege, hogy valódi képet mutat a családról. Nincs kötelező smink vagy belőtt frizura, vannak viszont őszinte hétköznapi pillanatok és sok-sok nevetés, meg szeretet.– meséli Gál Dóra, az Egy nap… dokumentarista fotósa, családfotós.

Amikor egy család megkeres, többnyire életszagú, manírmentes és meghitt fotókra vágynak, én pedig igyekszem megfelelni az elvárásoknak.

Általában külső helyszínen, vagy a család otthonában keresem fel megbízóimat és nem csupán dokumentálom mindazt, ami az adott idő alatt velük történik, hanem igyekszem kreatív nézőpontokból megmutatni a szürke hétköznapokat vagy épp elkapni egy családi esemény legszebb, legviccesebb, apró kis pillanatait.

Más fotósok képeivel ellentétben ezek nem biztos, hogy mind mehetnek is fel a közösségi oldalakra, mert (megbeszélés szerint) megörökítek olyan intim pillanatokat is, mint a szoptatás, az öltöztetés, fürdetés vagy altatás. Ha a gyerkőc sír, mert elvette az öcsi a játékát, akkor pedig fotózom a bánatot, a sértődöttséget, a könnyeket, de természetesen az anyai vigaszt és az engesztelő puszit is, egyszóval mindent, ami valódi, mindent, ami érzelem. 

Szerintem egy kép akkor igazán értékes, ha évek múlva ránézve egyből érzed a babaillatot, felelevenedik egy esemény hangulata vagy épp jót nevetsz egy vicces, elkapott pillanaton. Hiszem, hogy a dokumentarista stílus adhat a családoknak valódi érzelmekben gazdag, örök emléket. ”

egynapfoto dokumetarista családi foto

5 érv a dokumentarista családi fotózás mellett

A leggyakoribb aggodalom a dokumentarista családi fotózást illetően, hogy nem lesz-e kellemetlen kerülgetni egy idegent otthon?

De a tapasztalat azt mutatja, hogy még a legfeszengőbb családtagok is feloldódnak előbb-utóbb, így róluk is őszinte, mosolygós, természetes képek készülnek majd. Van 5 jó érvünk, miért érdemes a dokumentarista családi fotózás mellett dönteni:

egynapfoto dokumetarista családi foto
 1. Bababarát

   

  Minden anya tudja, hogy alvó gyereket nem ébresztünk fel, éhes gyereket pedig nem hagyunk éhezni. Így aztán a családi fotózás időpontjának kiválasztását komoly tervezőmunka előzi meg: ne legyen túl korán, de ne legyen etetési időben és közvetlenül alvás előtt sem. De az se jó, ha közvetlenül délutáni alvás, vagy fürdésidő előtt kerül sor a fotózkodásra. És akkor még a napirend váratlan megváltozásáról, fogzásról, kakipuki gondokról még nem is beszéltünk!

  A dokumentarista családi fotózás során ez a probléma azonban nem merülhet fel! Ha enni, inni, pisilni, fürödni, aludni, kakilni kell a fotós kéréseteknek megfelelően dokumentál vagy kivár. Nincs para, csak nyugis baba!

 2. Apabarát

  Tegyük fel, hogy a gyerekeid kivételesen együttműködőek és minden flottul alakul. No, akkor tuti, hogy van egy férjed, aki a), utálja az inget, b), utálja ha fotózzák, c), utálja a családi fotózást, mert csak. Ha szerencsés vagy, valami titkos trükkel, csábító ajánlattal, zsarolással vagy könyörgéssel rá tudod venni, hogy azért álljon ő is a kamera elé ő is. Ha megaszuperszerencséd van, még mosolyog is.

  De mit tehetsz, ha egyszerűen zsigerből utálja az egész hajcihőt? Hívj dokumentarista fotóst és nyugtasd meg, hogy nem kell se fodrászhoz mennie, se öltönyben feszítenie! Sőt, ha akarja, végezheti a szokásos hétvégi rutint, a fotós ebbe sem szól bele.

 3. Anyabarát

  Természetes, hogy nőként csinos anyuka és vonzó barátnő/feleség akarsz lenni. De ha amúg farmer-póló kombóban tolod a mindennapokat, kellemetlen lehet kikerázva-bodorítva pózolni a kamerába.

  Ha inkább adnád önmagad a közös fotókon, a dokumentarista fotózás igazán neked való! A kedvenc szettedben, lelazulva és ízlésed szerinti sminkben élheted az életed, a végeredmény pedig épp olyan lesz, mint ti vagytok a valóságban. Így is édes képek készülnek majd, manírok és muszájok nélkül.

 4. Ilyen nincs mindenkinek

  Bárhol éltek is az országban, egészen biztos, hogy megvan a környékbeli fotósceleb, akihez sikk bekerülni. Ennek eredményeképpen karácsonykor elárasztják a hírfolyamodat a tizenkettő-egy-tucat ünnepi fotók, anyák napja előtt minden gyerek ugyanazt a szilikon tulipáncsokrot szorongatja és Pistike első szülinapos maszatolós fotózása szinte megszólalásig hasonlít a kis Jázmin ünnepi képeire. (Persze a dekor szigorúan kék vagy rózsaszín, de érteeeed…)

  A dokumentarista családi fotózás során olyan képek születnek, amik tényleg megismételhetetlenek. Csak rólatok szólnak és pont olyanok, mint ti magatok!

 5. Sokkal több(en) fér(tek) bele

  A műtermi fotózások során nemcsak az időkeret, de a tér szűkössége is meghatározó lehet. Sőt, sok fotósnál az alap családi fotózásba legfejebb 4-5 fő fér bele, nagyobb létszám esetén dupla időponttal és költségkerettel kell számolni.

  A dokumentarista családi fotózásra azonban beugorhat a nagyi, a kis barátok és a keresztszülők is, nincs határ! Így egy szűkebb esküvő, egy meghitt szülinapi buli vagy egy babyshower is megörökítésre kerülhet anélkül, hogy bárkinek is feszengenie kellene.

egynapfoto dokumetarista családi foto

Dóri extra tippje: 

Ha kültéri fotózást (is) szeretnétek, válasszatok délutáni, nyáron késő délutáni időpontokat! Ilyenkor adja a napfény a legszebb árnyalatokat és kontúrokat, így különleges, akár a mostanában divatos lifestyle stílusra hajazó képek is készülhetnek. Ha pedig fontos, hogy valóban emlékértékűek legyenek a fotók, válasszátok a fél- vagy egy napos fotózást!

Így igazán meghitt pillanatokban is veletek lehetek, az idő hosszúsága miatt pedig bőven van időtök feloldódni, a végére szinte észre sem veszitek, hogy ott vagyok. Akkor sem kell aggódnotok, ha szeretnétek néhány klasszikus, kamerába nézős vagy épp bolondozva pózolós családi csoportképet is, ezeket is szívesen elkészítem.

A SZERZŐ

Z. Kocsis Blanka vagyok, háromgyerekes mamikaze, szövegíró, nő.

Hosszú éveken át semmi másra nem vágytam, csak arra, hogy anya legyek. Aztán amikor az lettem, igencsak meglepődtem, hogy a grandiózus „anya vagyok” életérzés helyett inkább csak zavart éreztem. Hát hol a megígért babaillat, rózsaszín köd, teljes összeolvadás és belső béke, amire szerződtem?! Megdöbbenve vettem észre, hogy nekem nem megy az „aludj, amikor a baba alszik”, és egyáltalán nem tudok belelazulni az anya – mártásztyúárt – szexistennő szerepbe. Csak úsztam az árral – nem ritkán ráadásul az árral szemben.

Ma már három okos, ügyes, szép és – nekem – tökéletes kiskorú kevéssé tökéletes, gyakran bakizó és önleevésben világbajnok anyja vagyok, főállásban szövegíró vállalkozó. Néha elbízom magam, és kis korkülönbséges anyukaként azt képzelem, láttam már mindent, meg annak az ellenkezőjét is. Aztán jönnek a gyerekeim, és bebizonyítják, hogy már megint alábecsültem őket.

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

A SZERZŐTŐL

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)