fbpx

Anya és a szex, avagy van (szexuális) élet szülés után?!

Anya és a szex, avagy van (szexuális) élet szülés után?!

Legyünk őszinték, a szex, ha jól csinálják, az egyik legjobb dolog a világon. Játék, harmónia, élvezet, olykor gyengéd, máskor állatias és vad összekapcsolódás, testi szerelem.

Nőként egy kicsit talán más helyzetben vagyunk, mint a pasik. Az egyetemi évek alatt csak reménykedünk, hogy a szüleink soha nem tudják meg, miket művelünk, és imádkozunk, nehogy még csak véletlenül is meglátogasson minket a gólya. Kicsit később meg már akár lasszóval is befognánk azt a rohadt dögöt, csak érne már ide… De mi történik a szexszel, ha végre bekaptuk a legyet?!

Szex a várandósság alatt: kincs, ami nincs?

Szex a várandósság alatt: kincs, ami nincs?

 

Közkeletű az a vélekedés, hogy az első trimeszter fáradt bágyadtságát a kismamák kivirágzása követi, a kutatások azonban inkább azt mutatják, hogy épp az első trimeszter a párok szexuálisan legaktívabb időszaka. A középidőben még megvan a heti betevő, de a harmadik trimeszterben még a fű se nő – legalábbis, ha hinni lehet a statisztikáknak és a kismamáknak, akik elég bevállalósak voltak ahhoz, hogy válaszoljanak a kérdéseimre.

A női test változásai – a megnövekedett ösztrogén- és progeszteronszint, valamint a medenceövi régió fokozott vérellátottsága – általában növelik a nemi vágyat, a gyermekért való aggódás, az érzelmi-fizikai megterhelés és a test változásával járó szorongás azonban gyakran mérsékli is azt.

terhes nő

A kispapák igényei ugyanakkor általában nem változnak, így előfordulhat, hogy étlen-szomjan kell kibírniuk néhány hetet vagy hónapot, de az sem ritka, hogy az aktív kismama mellett szinte nem bírják az iramot. Míg Petra férje egy idő után alig mert hazamenni, mert tudta, hogy szinte azonnal hadrendbe kell állnia, Peti szomorúan mesélte, a várandósság alapjaiban változtatta meg a kapcsolatukat:

Első együttlét a szülés után

Első együttlét a szülés után

A hivatalos verzió szerint a hathetes gyermekágyi időszak után máris indulhat az ungabunga. Bár a városi legendák szerint egyes párok már a kórház parkolójában egymásnak esnek, azért nem ritka, hogy a gyermekágyas hat hét inkább tíz vagy tizenkettő, sőt. Egyes kutatások szerint a párok szexuális élete általában 4-6 hónap alatt normalizálódik. (De az sem ritka, hogy egy év is kell, míg helyreállnak a dolgok – és akkor még a szoptatás, a fogzás, az érzelmi hullámvasút kérdéseiről szó sem esett!)

Az első – vágyott vagy tervezett – együttlét a szülés után mindenesetre mindkét félnek tartogat izgalmakat: nem lesz-e túl szűk, túl tág? Nem fáj-e a gátmetszés helye, lesz-e még élvezet, és mi a helyzet az anyatejjel?

Ezek teljesen normális kérdések, amik a legtöbb nő – és férfi – fejében állandó programként futnak a nagy esemény előtt. Mivel hazánkban 100-ból 40 szülés császármetszéssel végződik, a hüvelyi szülések esetében pedig csaknem 70% a gátmetszések aránya, várható, hogy az első együttlétbe öröm mellett üröm is vegyül. Sőt! Egyes felmérések szerint az első aktus során tízből kilenc nő tapasztal fájdalmat, függetlenül attól, mennyi idő telt el a szülés és az aktus között.

Medencefenék, süllyedéses panaszok: mi van?!

női test szülés után

A női test csodálatos átalakulásra képes, előfordulhat ugyanakkor, hogy a szülés visszavonhatatlan változásokkal jár. Az aranyér, a szétnyílt hasizom kisebb problémának számít, a hólyag-, méh- és végbélsüllyedés, a megnyúlt izmok és az elgyengült medencefenék azonban megkeseríthetik a nő és a pár életét, hiszen nemcsak csökkent szexuális érzékelést, hanem más komoly problémákat is okozhatnak.

Honnan tudhatod, hogy nincs minden rendben?

Nemcsak olyan drasztikus tüneteid lehetnek, mint a vizelet- vagy székletvesztés, a fájdalmas szex vagy a hüvelyben látható dudor, esetleg érezhető nyomás! A gyakori szellentés, a puncipuki vagy a „bennem vagy már?!”-életérzés mind-mind belépő tünetek, ezért komolyan foglalkozni kell velük!

Ha te – vagy a párod – úgy érzed, egy, két, három vagy sokkal több gyerek után már nem vagy ugyanolyan odalent, fordulj szakorvoshoz vagy gyógytornászhoz, hiszen rendszeres intimtorna hatására a helyzet javítható, vagy akár helyre is állítható!

 

Anya és a szex

szex szülés után

Hogy milyen a nő, ha anya?

Gyakran fáradt és sokszor ideges, ezer teher nyomja a vállát, önértékelési zavarai, bizonytalanságai és szorongásai vannak. Előfordul, hogy úgy érzi, nem értik meg őt, és az is lehet, hogy a szülést követően hormonális problémák lépnek fel nála, így csökken vagy eltűnik a libidó. Így volt ezzel Zsolt felesége is: 

Szerencsésebb esetben azonban idővel helyreáll a rend, és a férfi-női vegyespáros nemcsak a házimunkában, hanem az ágyban is leosztásra kerül. Kata például így beszélt erről:

Mit gondolsz erről? neked milyenek a tapasztalataid a szülés utáni szexről? Milyen az anya szex?

Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy emailen:minimag@minimag.hu email címre és mi anomym beszerkesztjük majd a cikkbe. 

Felhasznált irodalom:

 

Iványuk Áron: Szex a terhesség alatt

Jamie Eske: How does sex drive change during pregnancy?

 

Maureen Salamon: Sexual Pain Common After Childbirth, Study Finds

 

Ola Gutzeit, MD, Gali Levy, MD, and Lior Lowenstein, MD: Postpartum Female Sexual Function: Risk Factors for Postpartum Sexual Dysfunction

 

A SZERZŐ

Z. Kocsis Blanka vagyok, háromgyerekes mamikaze, szövegíró, nő.

Hosszú éveken át semmi másra nem vágytam, csak arra, hogy anya legyek. Aztán amikor az lettem, igencsak meglepődtem, hogy a grandiózus „anya vagyok” életérzés helyett inkább csak zavart éreztem. Hát hol a megígért babaillat, rózsaszín köd, teljes összeolvadás és belső béke, amire szerződtem?! Megdöbbenve vettem észre, hogy nekem nem megy az „aludj, amikor a baba alszik”, és egyáltalán nem tudok belelazulni az anya – mártásztyúárt – szexistennő szerepbe. Csak úsztam az árral – nem ritkán ráadásul az árral szemben.

Ma már három okos, ügyes, szép és – nekem – tökéletes kiskorú kevéssé tökéletes, gyakran bakizó és önleevésben világbajnok anyja vagyok, főállásban szövegíró vállalkozó. Néha elbízom magam, és kis korkülönbséges anyukaként azt képzelem, láttam már mindent, meg annak az ellenkezőjét is. Aztán jönnek a gyerekeim, és bebizonyítják, hogy már megint alábecsültem őket.

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)