fbpx

Tippek, amik megkönnyítik az ünnepi étkezést | #gyerekkelvagyok

Tippek, amik megkönnyítik az ünnepi étkezést | #gyerekkelvagyok
Javában benne vagyunk a karácsonyi szezonban, reggeltől estig szól a Jingle Bells, Kis karácsony, nagy karácsony a lejátszási listáinkon, te pedig enyhén összeszorult gyomorral gondolsz a szent napra: hogyan fogom egy/két picivel az ünnepi étkezéseket levezényelni? Ne aggódj, van néhány tippünk:

1. Vond be őket

Ha te vagy a vendéglátó, akkor nyugodtan vond be a gyerkőcöt: Ha egy kicsit előre készülsz, és kisebb tálakba rakod a hozzávalókat, a gyerekek imádni fogják a nagyobb keverőtálakba önteni őket. Az ünnepi sütemények vagy desszertek díszítésében való részvétel a non plus ultrája ennek a folyamatnak.

A lényege ennek az egésznek az, hogy hagyni, hogy a gyerekek, akár csak egy kicsit is, részt vegyenek a felkészülésben, ez hidd el, gyakran könnyebb, mint megpróbálni rávenni őket, hogy hagyjanak békén téged egy kis időre. Emellett lehetőség nyílik arra, hogy együtt szórakozzatok, és fontos életkészségeket sajátítsanak el a gyerekek. De ez az együtt dolgozás azt is jelenti, hogy tekintve, hogy részesei lesznek az elkészítésnek, szívesen megmutatják munkájukat, és nagyobb valószínűséggel fognak enni is az elkészült zöldséges ételekből,

2. Fogadd el, hogy nekik is lehet döntésük

Tippek, amik megkönnyítik az ünnepi étkezést | #gyerekkelvagyok

Mindannyian szeretünk saját döntéseket hozni az életben. Óriás meglepetés, a gyerekek sincsenek ezzel másként!

A vacsoraasztal csaták beszüntetésének egyik lehetősége, ha beleszólást adunk nekik, hogy mi kerüljön a tányérjukra.

Helyezd a tálalóedényeket az asztal közepére, és ösztönözd őket arra, hogy maguknak vegyenek: ez arra készteti a gyerekeket, hogy jobban irányítsák az adagokat, és segít nekik maguktól megismerni a teltség érzését, ahelyett, hogy egy felnőtt mondaná meg nekik, hogy végeztek az evéssel.

Bónusz: több időd jut a saját étkezésed elfogyasztására anélkül, hogy folyamatosan felügyelni kellene szemed fényét/fényeit. Igen, tudjuk persze, ez egy kicsit összevissza lesz, ahogy megtalálják a megfelelő mennyiséget, de hosszú távon megéri, hidd el.

3. Kísérletezés az ízekkel

3. Kísérletezés az ízekkel

Egy olyan izgalmas esemény, mint például a karácsonyi vacsora, vagy egy étkezés egy étteremben nagymamával és nagypapával, remek alkalom lehet arra, hogy a gyerekeket új ízek kipróbálására ösztönözzük, mint például a kelbimbó, gomba, stb megkóstolása. Lehet, hogy ki kell térned a saját komfortzónádból, ha megszoktad, hogy „biztonságos választási lehetőséget” kínálj nekik. Nyugodtan legyen egy kicsit merész a nevükben… és mindannyian felfedezhettek valami új gasztró élményt.

4. Társasági élet az asztalnál

A kisgyerekek nagyon nagy party arcok, és gyakran minél változatosabb az asztal, annál többet szeretnének enni. A felnőttekkel ülni nagyobb élvezet, mint gondolnád, ezért a lehető legtöbbet kommunikálj a gyerekekkel az asztalnál, és biztasd a többi vendégedet is erre. Ne aggódj amiatt, hogy a beszélgetés elvonja a figyelmüket a tányérjuktól – hosszú távon rendkívül jót tesz az étellel való kapcsolatuknak, ha az étkezést az élvezettel és a megerősítéssel társítják.

5. Adj neki feladatot

Amikor azt mondod a gyermekednek: „Azt hiszem, ezt már egyedül is meg tudod csinálni”, azzal azt mutatod ki, hogy bízol benne, ami igazán növeli az önbizalmát. Nyugodtan hagyd, hogy maga tegye az evőeszközöket az asztalra, sőt még a szalvétát is kirakhatja. Vagy esetleg ösztönözhetnék a többi gyerek vendégeket, hogy próbáljanak ki különféle ételeket ők is?

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket