Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mennyi lesz, ügyvédnő? | Azaz milyen költségekre számíthatunk lakás vásárlás esetén?

Azaz milyen költségekre számíthatunk lakás vásárlás esetén?

A lakásvásárlás költsége-, biztos nem mondok újdonságot, nem áll meg a lakás vételáránál.  A kérdés csak az, hogy vajon van-e elegendő pénzünk a teljes lakásvásárlási projektre? Mindannyian tudjuk, hogy a lakásvásárlás olyan, mintha egy izgalmas utazás lenne, de mielőtt belekezdenél álmaid otthonának tervezgetésébe, itt az ideje, hogy beszéljünk a, kőkemény valóságról: a pénzről.

Ismerős a vicc?

– Jean, elég a pénzünk hó végéig?
– ???
– Csak ha meggyújtom, uram

 A megvásárolni kívánt lakást és ezzel a vételárat úgy kell meghatározni, hogy ne csak a vételárra, hanem az egyéb költségekre is elegendő legyen a rendelkezésre álló pénzünk.

Milyen költségekre kell számítani adás-vételkor?

1. AZ ÁLLAM VÁRJA: az illeték

Kezdjük a mumussal: ha lakást vásárolsz illetéket kell fizetni. Az illeték mértéke a vételárhoz igazodik, mégpedig a vételár 4 %-a. Ezen a ponton rögtön megfordul az ember lánya fejében, hogy a megoldás az, ha kevesebbet írunk a szerződésbe. Ez két okból sem javaslom: ha túl kevésnek találja az adóhatóság a vételárat, akkor helyszíni szemlét tart és a helyszíni szemle után megállapítja a vételár reális értékét és az alapján állapítja meg a fizetendő illetéket. Másrészt bűncselekmény kategóriájába esik.

Azaz milyen költségekre számíthatunk lakás vásárlás esetén?

DE VAN EGY JÓ HÍRÜNK

Szerencsére van rá mód, hogy lefaragjunk némi összeget ebből a kiadásból:

Csökkenthető az illeték?

Igen, több esetben is. Nézzük!

VOLT MÁR ELADOTT INGATLAN:

Ha vásárláskor már volt három éven belül eladott lakásod, akkor ezt jelezni kell az adóhatóság felé az úgynevezett B400 adatlapon, csatolni kell a szerződést és a két vételár közti különbözet négy százalékát kell „csak” fizetned, ha a vásárolt lakás magasabb értékű, mint az eladott.

Nézzünk egy példát: Az eladott lakás húsz millió forint volt, a most vásárolt harmincmillió forint, akkor a különbözet, azaz a tízmillió forint után kell fizetni a négy százalékot, tehát négyszázezer forintot.

Ha az eladott ház negyvenötmillió forint volt, most pedig negyvenmillió forintért veszel lakást, akkor nem kell fizetned. Ne ijedj meg, ha ennek ellenére érkezik fizetési meghagyás az adóhatóságtól, nulla forint fog szerepelni rajta. Ha mégsem, akkor 15 napod van arra, hogy tájékoztasd a NAV-ot erről a tényről.

TERVEZEL ELADNI INGATLANT:

Ha a vásárlást követő egy éven belül tervezed az eladást, mindenképpen jelezd az adóhatóságnak írásban a vásárláskor. Az adóhatóság egy évvel elhalasztja az illetéket, így kapsz egy kis lélegzetvételnyi időt. Nagyon fontos, hogy a kapott levelet tedd el, mert neked kell majd benyújtanod az adás-vételi szerződést, ezzel igazolod az eladást. Hivatkozz a levélben található iktatószámra.

CSOK-OT VESZEL FEL. Ha jogosult vagy CSOK-ra, akkor illetékmentességet kapsz.. Csak ne feledd, hogy jövő évtől a „városi” CSOK megszűnik, ugyanakkor a „falusi” CSOK felpörög, sőt a keretösszeget felemelik 10-ről 15 millió forintra.

Azaz milyen költségekre számíthatunk lakás vásárlás esetén?

2. Hitelt veszel fel? akkor ezekkel a költségekkel kell számolnod

Ha hitelt veszel fel, még két költséget kell szem előtt tartanod: az értékbecslés díját és a közjegyző díját. Ez utóbbi a hitel nagyságától függően változik. Készülj fel, mert a CSOK leépítésével a hitelfelvétel drágulni fog, és magasabb önerőt kell biztosítanod.

3. Ügyvédi díj és egyéb költségek

Az ügyvédi díj szabad megállapodás tárgya. A piacon a vételár mértékéhez igazodik az ügyvédi megbízási díj, ami a vételár 0,5-1 %- a között van általában. Nem azt mondom, hogy az olcsó rossz, de ne az ügyvéden spórolj. Fontos, hogy biztonságban érezd magad és már akkor fordulj ügyvédhez, mikor megfordul a fejedben, hogy megvennéd az ingatlant.

4. Földhivatali költségek

Ez egy apróság a többi kiadáshoz képest, de azért légy vele tisztában. A bejegyzés díja 6600,- Ft, a jelzálog bejegyzése 12600,-, a tulajdoni lap 3000,- Ft/darab. Ezek már elenyésző költségek, de jó, ha tudod, része a kirakós játéknak, amit úgy hívunk, hogy lakásvásárlás.

5. Költözés, felújítás

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezz meg az új lakásod állapotáról, tudsz-e rögtön költözni, vagy esetleg albérletet kell keresned néhány hónapra. A költözési költségek és a lakásfelújítások gyorsabban felemészthetik a költségvetésed, mint ahogyan kimondanád, hogy: „a múlt hónapban ez még csak 15.000 Ft volt”.

Ne feledd, ez a cikk nem jogi tanácsadás, csupán egy baráti útmutató a lakásvásárlás gyakran figyelmen kívül hagyott költségeiről. A cikk tájékoztató jellegű és az illeték vonatkozásában nem teljeskörű, egyéb információkért érdemes ügyvédhez fordulni.

A lakástulajdonláshoz vezető út nem csak az árcéduláról szól – hanem arról is, hogy megértsük a vele járó összes extra költséget. Most pedig indulj el, és találd meg a tökéletes otthont!

A SZERZŐ

dr FÜLÖP eDINA

dr. Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, valamint mediátor vagyok.

Folyamatosan képzem magam szakmailag és egyéb területeken is. Jártam üzleti kommunikáció szakra, tanulok előadás-technikát, önfejlesztést és meditációt. Szeretek előadni, és erre többször is volt már lehetőségem konferenciákon. Célom a jogtudatosság növelése és az útmutatás a jogi labirintusban. Kreativitásom a festésben és írásban élem ki. Ez utóbbi vezetett ide a szakértők közé. A mottóm: „A kabátot alakítsd az emberhez, és ne az embert a kabáthoz.” (Anthony de Mello)

Honlap: drfulopedina.hu

Youtube csatornám: Jogos kávészünet dr. Fülöp Edina ügyvéddel

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet