fbpx

A baba alvásigénye | problémák és tippek 0-6 hónapos kor között

Babák alvása, alvásproblémái 0-6 hónapos kor között

Alvás, aludni, pihenni. Nagy valószínűséggel ezek azok a szavak, amik foglalkoztatnak titeket, vagy éppen a hozzájuk fűződő cselemény hiánya, az első 6 hónapban.  Még akkor is, ha azon szerencsések közé tartozol, akiknek a babája egész éjjel alszik, időről időre felmerülhetnek alvási problémák nálatok is.

A Minimag legújabb sorozatában Dr. Garan Diána, csecsemő-és gyermekgyógyász klinikai szakorvos, tanársegéd, gyermekreumatológus jelölt segít nekünk, NEMALVÓBABÁK szüleinek a minőségi alváshoz vezető út kialakításban.

A cikk sorozat első részében néhány nemalváshoz vezető háttérinformáció mellett markáns tippeket is kaptunk, amiknek segítségével elindulhatunk az alváshoz vezető úton.

Most, a 2. részben a 0-6 hónapos babák alvásigényéről, a hozzájuk kapcsolódó alvás problémákról, és nem utolsósorban tanácsokról lesz szó, amik segíthetnek a baba minőségi alvásának kialakításában.

Babák alvása, alvásproblémái 0-6 hónapos kor között

Az élet első évében az alvás felépítése, alvási szokások, alvás-szabályozás is dinamikusan fejlődik, de az első 3 év mindenképpen nagyon változékony a rendszer. Körülbelül 5 éves kora fejlődik ki az az alvásmintázat, ami a felnőtteket jellemzi.  Képzeljétek el, hogy az újszülötteknél REM szakasszal indul még az alvás és sokkal többet vannak ebben az álmodós, mozgós állapotban, majdnem az egész alvás 50%-ában.

Hogy mit várhatunk el egy babától alvásügyben, sok mindentől függ, de leginkább az életkorától. Az altatási módszerek kiválasztásánál és a problémák megoldása esetén ez kulcsfontosságú.

baby-infant-new born-birth

A 0-6 hónapos kor alvásának jellegzetességei röviden, a baba alvásigénye:

baby-toddler-kid-cradle-crib

A BABÁK ALVÁSIGÉNYE 0-6 HÓNAPOS KOR KÖZÖTT

Fontos tudni, hogy ez egy tartomány (néha elég széles), mivel vannak genetikailag úgy “kódolt” babák, gyermekek, akiknek a természetes alvási szükséglete kevesebb. A napi össz pihentető alvás 0-3 hónapos kor között 14-17 óra, majd 4 hónapos kortól 11 hónapos korig 14-15 óra National Sleep Foundation (USA) szerint.

MIT NEM VÁRHATUNK EL EGY PICI BABÁTÓL?

Babák alvása, alvásproblémái 0-6 hónapos kor között

Alvás problémák a babáknál

Minél kisebb a baba, annál gyakoribb, hogy az éhség áll a gyakori ébredések hátterében, ezért mindig ezzel kell kezdenie a gyermekorvosnak és a védőnőnek, hogy körbejárják a csecsemőtáplálás kérdéseit az édesanyával.

4-5 hetes kortól a hasfájás, vagy reflux (minden 4. baba) nehezíti leggyakrabban az alvásokat, sokszor a bélrendszer “érése” az egészséges flóra kolonizációja eltart 3 hónapos korig. “Haladóknál” viszont 6 hónapos korig is, a hozzátáplálás elkezdéséig eltart a hasfájósság, a refluxot pedig sokszor csak a felállás és így a függőleges lét oldja meg. Van, hogy segít a hozzátáplálás megkezdése a hasfájósságon, de sose felejtsük, a nehezen alvó babákat az egyensúlyból nemcsak a hasfájás, pukizavar billentheti ki, hanem bármi, sajnos… Tehát a baba temperamentumát is erősen figyelembe vesszük, amikor kialakítjuk a megfelelő alvási, altatási szokásokat.

2 hónapos korban már elég fejlett az alvásszabályozás ahhoz, hogy elkezdjük bevezetni a szülőt és a csecsemőt az “önnyugtatás”-os altatás felé, vagyis amikor el lehet kezdeni óvatosan megtanítani a babának, hogyan aludjon el segítség nélkül: félálomban, de ne mélyálomban tegyük le aludni (nem muszáj, csak érdemes:)).

Vagyis, ez az az időszak, amikor akarva akaratlanul is kialakíthatunk “rossz” alvási szokásokat a babánál ( hangsúlyozom a “rossz” valakinek jó, vagy megfelelő, mindig ez egyéni családi  helyzetet kell figyelembe venni). Ez igen nagy kihívás éretlen idegrendszerű csecsemőknél, akiknek számos asszisztencia szükséges az elalváshoz, alvás előtti ellazuláshoz, de próbálni mindig érdemes, ugyanakkor vegyük észre, figyeljük aktívan gyermekünket, ha még nem áll készen erre.

4-5 hónapos korban is sok minden történik: a fogak kezdik el először tolni, nyomni csiklandozni feszíteni az ínyecskét és a mozgásban is nagy fejlődés indul, ez a forgás….sokan ekkor csatlakoznak be a Nem alszik a baba, mit rontottam el? című anyuka csoportokba. De ahol gördülékeny a dolog, ott éjjel már 7-8 órát is tud aludni a baba egyben. A nappali alvások száma attól függ, milyen a baba saját ritmusa: vannak A Napocska csoportba tartozó rövideket alvók: 4-5x 30-45 perc plussz 1,5 -2 óra ébrenlét, és vannak A Holdacska csoportban a hosszabban alvók, 3x 1,5-2 óra alvás és 2-2,5 óra ébrenlét. Ugyanakkor figyelmi kell arra, hogy vidáman és kipihenten viselkedik-e ébren. Ha igen, akkor nincs mit változtatni ezen a ritmuson, akkor van baj, ha pl. A Holdacska csoportba tartozó valami miatt – pl. fogzási kínlódás – Napocskaként kezd aludni, nyilván ő nyűgös és fáradt, nehezen kezelhető lesz egy 30-perces szundi után. Tehát a legfőbb üzenet: amellett, hogy figyeled, mit csinál a babád (és akár rögzíted az alvási naplóban az alvások idejét), azt is észlelni kell, hogy emellett milyen a baba viselkedése ébren.

sleeping baby

BABA ALVÁST SEGÍTŐ TANÁCSOK

BABA ALVÁST SEGÍTŐ AKCIÓK

HA EZEKET CSINÁLOD, NEM FOG ÖSSZEJÖNNI A PIHENTETŐ BABA ALVÁS

Babák alvása, alvásproblémái 0-6 hónapos kor között

EZ IS SZABOTÁLHATJA A JÓ ALVÁST A BABÁKNÁL

baby-toddler-kid-mobile-sleep

FOLYTATJUK…

Nézzétek meg Diána edukációs oldalát , ahol számos blogcikkben járja körül az alvás, az egészségmegőrzés és a mozgás gyerekkori aspektusait. 

Irodalomjegyzék:

A clinical guide to pediatric sleep. Diagnosis and management of sleep problems. 3rd edition. Jodi A.Mindell, Judith A. Owens.

www.sleepfoundation.org

www.babysleep.com 

Pediatric Sleep Problem. A clinical guide to behavioral interventions. LJ. Meltzer, V McLaughlin Crabtree.

A Szerző

Dr. Garan Diána csecsemő-és gyermekgyógyász klinikai szakorvos, tanársegéd, gyermekreumatológus-jelölt, a privát életben pedig egy kisfiú anyukája. 

2007 óta a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikájának gyermekorvosa, kiemelt tudományos és gyakorlati szakterülete az autoimmun betegségek ellátását magába foglaló gyermekreumatológia. Ez a szakiránya jelenleg szünetel, mivel éppen az anyaság örömeit, mélységeit és magasságait éli meg.  Helyette a babaalvás medicina területén képzi magát folyamatosan.

A Nemzetközi Gyermekkori Alvás Társaság (International Pediatric Sleep Association – IPSA) tagja, a nemzetközi fronton az észak-amerikai kontinensen praktizáló szaktekintélyek (Jodi A Mindell, Judith A. Owens, Lisa J Meltzer, Stephen H. Sheldon) tudományos tanításai alapján segíti a nehezen alvó családokat.

Egészség

Népszerű cikkek

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)