fbpx

A MINIMAG LEGJOBB TIPPJEI, HA A BABÁD TÚL KORÁN ÉBRED

A MINIMAG LEGJOBB TIPPJEI, HA A BABÁD TÚL KORÁN ÉBRED

Amikor kisgyermeked vagy a csecsemő korú babád túl korán ébred, akkor az egyenesen arányos lehet egy borzalmas nap kezdetével, igazam van? Szeretem a gyerekeimet, de amikor meghallom, hogy a kicsi reggel 7 előtt kimondja a nevemet, azonnal készen állok a sírásra, elvégre egy anyának is szüksége van alvására, vagy nem, rosszul tudom?

Van néhány trükk és tipp, amivel vissza lehet terelni a normális vágányba a kicsiket, ha véletlenül maguktól nem menne nekik. Ehhez egy Amerikában óriási respektben tartott szakértő álláspontjait hívtuk segítségül, egész pontosan Nicole Johnson a vezető alvási szakértőt, tanácsadót, a The Baby Sleep Site tulajdonosát. Az ő tanácsai, ötletei alapján állítottuk össze ezt a cikket, mert szerintünk tök jó ötletei vannak.

A MINIMAG LEGJOBB TIPPJEI, HA A BABÁD TÚL KORÁN ÉBRED

 

LEHET, HOGY JÓ A HULLÁMVASÚT..DE NEM BIZTOS, HOGY JÓ MÓKA IS

A csecsemők és a kisgyermekek kimerült szüleinek a szeme előtt egyetlen téma lebeg: az éjszakai alvás. Ez persze teljesen érthető; hiszen hónapok (vagy néha évek!) éjszakai ébredései után ( nálunk nem volt ritka az egy éjszak alatt 42 ébredés, nem is nagyon emlékszem azokra az évekre, simán beválogattak volna zombinak a The Walking Deadbe)  a teljes éjszakai alvás ugyanolyan jól hangzik, mint a lottó ötös!

De amint azt az éjszakai ébredés Bermudaháromszögében élő kicsik tanúsíthatják, az alvási problémák nem tűnnek el csodával határos módon, ha el is érték ezt a mérföldkövet egyszer az életben. A gyermekünk képes elsajátítani az éjszakai alvást (egybe), csak hogy egy újabb alvásprobléma máris újra sminkel minket, és máris újra a csúnya, panda karikás fej néz ránk a tükrünkből. És íme, máris fenn ülünk a hullámvasúton.

Példa, amivel a szülők a leggyakrabban megkeresték Nicole-t: „A csecsemőm / kisgyermekem egész éjjel remekül alszik, de most túl korán ébred! Tud segíteni? ”Persze, hogy tud, hiszen ez a munkája, nem véletlenül híres alvás szakértő ő.

Persze nem szabad arról megfeledkezni, hogy  a „korai” egy viszonylagos kifejezés – egyes szülők számára az 5: 30-as ébresztési idő ideális, míg mások számára a reggel 8:00 előtti dolgokat „túl korainak” tekintik! ( jelen).

Azt is szem előtt kell tartani, hogy hogyan ébred fel gyermekünk- boldog és energikus? Ha kicsid reggel 6 órakor vagy után nem sokkal ébred, és felfrissültnek és késznek tűnik a nap elkezdésére, nem ásítozik, dörzsöli a szemét, akkor (bármennyire is fájdalmat okozhat, ami most következik) nagy valószínűséggel nincs korai kelés problémád. Vagyis van, neked, de az inkább lehet, hogy egyéni szoc problem, ahogy mondani szokták.

Fejlődési szempontból a legtöbb csecsemő és kisgyermek számára a 6:00 vagy annál későbbi ébredési idő teljesen jogos, feltéve, hogy megfelelő éjszakai alvást kapnak. Ha azonban gyermeked reggel 6- nál hamarabb ébred, és / vagy ha a kicsi a reggeli ébredés után gyorsan elfárad, nyűgőssé válik, akkor valószínűleg már beszélhetünk a korán kelés problémájáról.

A MINIMAG LEGJOBB TIPPJEI, HA A BABÁD TÚL KORÁN ÉBRED

KERESD MEG A GYÖKERÉT

Sok minden okozhat időszakos, időnként korai kelést: betegség, fogzási tünetek, fejlődési ugrások, növekedési rohamok, életváltások (például egy új testvér születése vagy új házba költözés), bilire való szoktatás, átmenet a kiságyról a nagy ágyra … mindez néhány napos vagy hetes kora reggeli ébredést eredményezhet.

Ahogy megyünk előre az időben (évszak szintjén) egyre korábban világosodik előfordulhat, hogy fokozatosan egyre korábban ébred a kicsid, nem árt, ha ellenőrzöd,hogy nem jön-e be túl sok reggeli napfény a szobájába.

Szerkesztői kikacsintás: saját példa, a fiam 6:00-kor kukorékolt, minden reggel, amikor extrán lehúztam a redőnyt, láss csodát, akár 7 óráig is aludt, na azóta vagyok én ilyen kipihent, és mosolygós

Ha azonban a gyermeked rendszeresen túl korán ébred, és ha ez a korai felkelés hetek vagy hónapok óta zajlik, akkor ütemezési probléma lehet a háttérben.

FIXÁLD LE A KORAI KELÉS PROBLÉMÁIT

Szóval, milyen ütemezési problémák vezethetnek ahhoz, hogy túl korán ébredjen életünk értelme? Konkrétan három van:

NAPKÖZBENI ALVÁSOK CSÖKKENTÉSE

Ha a gyermek nem alszik eleget, akkor valószínűleg túl fáradt, mire elérkezik az alvásidő, és egy túl fáradt gyermek valószínűleg sokkal korábban ébred, mint egy jól kipihent. Azonban a túl sok alvás is problémát jelent.

Tehát az a gyermek, aki túl sokat szundikál napközben, nagyon keveset alhat éjszaka, és túl korán ébredhet fel. Ez pillanatok alatt mintává válhat – gyermeked 10 órát alszik éjszaka és 4 órát nappal, ahelyett, hogy például éjjel 12 órát, nappal pedig 2 órát aludna.

SZUNDI IDŐZÍTÉSE

Az összes napközbeni szundi mennyiség számít; ugyanígy nagyon fontos ezeknek a szundikálásoknak az időzítése is. Pontosabban nézd meg az eltelt időt a gyermeked utolsó szundikálása és az esti lefekvés között.

Ha ez az időtartam túl hosszú, akkor az esti lefekvéskor már túl fáradt lehet a gyerkőc, ami bizony korai felkeléshez vezethet.

TÚL KORAI/KÉSŐI ESTI ALVÁS

Tudjuk, hogy ellentmondásos, de ettől függetlenül igaz – egy csecsemő vagy kisgyermek sokáig ébren tartása általában nem vezet későbbi kelési időhöz! Ehelyett túlzott fáradtságot okozhat, ami viszont még korábbi ébredési időkhöz vezethet. Szerintünk ezt te szeretnéd.

Tehát a legokosabb, ha elkerülöd a késői lefekvést. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy ne túl korán tedd ágyba, tiszta időmenedzselés igaz?. Általában azt tanácsolja Nicole, hogy este 6 előtt ne legyen lefekvés, és az idősebb csecsemők és kisgyermekek esetében az ideális az este 7-kor vagy azt követő időszak ( max fél óra eltérés)

AKKOR MOST, HOGYAN ÉRED EL, HOGY KITOLÓDJON A KORAI ÉBREDÉS

A korai kelés megoldásának első lépése az, hogy elkezded a kicsi kora reggeli ébredését éjszakai ébredésként kezelni. Ez kulcsfontosságú – ha továbbra is hagyod, hogy gyermeked 5 órakor fent legyen, akkor megerősíted, hogy hajnali 5 óra tökéletesen alkalmas az ébredésre, sőt az igazi bulik pont akkor kezdődnek!

Ehelyett, amikor gyermeked korán felébred, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy visszaaltasd. Kínáld meg néhány megnyugtató simogatással és puszival, mondj neki valami olyat, hogy “Szundi idő van – találkozunk reggel!” majd hagyd őt pihenni. Ha a távozás túlságosan felzaklatja a kicsit, akkor próbálj a szobában maradni, de maradj a lehető legcsendesebben és a lehető legunalmasabban, játszd azt, hogy papír vagy, vagy egy darab kő, simán menni fog, hiszen hulla fáradt vagy..

Ugye még véletlenül se akarsz semmi olyat tenni, ami elbűvöli vagy felizgatja a gyermeked? – szavaiddal és tetteiddel megpróbáld abban megerősíteni, hogy ez bizony az alvás ideje, nem pedig az ébredésé.

Majd amikor eljön a reggeli ébredés ideje, végezz egy nagy, drámai ébresztési rutint. Húzd el a függönyt, kapcsold fel a lámpákat, énekeljen egy jó reggelt dalt, mondjuk ezt itt:

 

 

Ha ezt sikerül következetesen végrehajtani, akkor nagyban hozzájárulsz a gyermeked reggeli ébredési idejének fokozatos eltolásához.

Receptek

Népszerű cikkek

Aludni kéne már -Tippek

Aludni kéne már -Tippek, hogy jól aludj te is és a babád

A gyerek előtti időszakban gondoltatok valaha arra, hogy az alvás, vagyis inkább annak hiánya, központi szerepet fog betölteni az életetekben? Én őszinte leszek: soha nem gondoltam erre…Az alvás max annyiban volt érdekes, hogy voltam-e előző éjjel bulizni, ki tudtam magam pihenni, vagy be kell pótoljam a munkahelyemen :).

Tovább olvasom

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)