fbpx

Mi a baj a gyermekeink alvásával? – alvás problémák gyerekkorban

Copy of ALVASTIPPEK (2)

Talán az egész világegyetemben nem létezik olyan család, ahol ne merült volna fel valamilyen, gyerekekhez kapcsolódó alvás probléma. A szerencsések csak egy-egy zűrős nap után ( pl oltás) találkoztak alvás problémákkal, míg mi többiek nap, mint nap.

A Minimag legújabb sorozatában Dr. Garan Diána, csecsemő-és gyermekgyógyász klinikai szakorvos, tanársegéd, gyermekreumatológus jelölt segít nekünk NEMALVÓBABÁK szüleinek a minőségi alváshoz vezető út kialakításban.

A cikk sorozat első részében néhány nemalváshoz vezető háttérinformáció mellett markáns tippeket is kapunk, amiknek segítségével elindulhatunk az alváshoz vezető úton.

Alvastippek babáknak

Mi a baj a gyermekeink alvásával?

4-ből 3 család gyermekük első 1 éve során szembesül valamilyen mértékű alvászavarral, vagy altatási problémával. Sőt, nagy valószínűséggel, akinek az alvás mumus volt piciként, a későbbi életkorokban is más-más formában meg fog jelenni.

Nézzük a klasszikus alvásgondokat a Ti szavaitokkal csecsemőkortól a kamaszkorig:

Lehetne folytatni a sort vég nélkül és az obstruktív alvási apnoeról, alvajárásról, rémálmokról, éjjeli felriadásokról, az éjjeli bepisilésig, inszomniáig. 

 

A civilizált és “digitális országok” elektroszmogjában éljük felgyorsult életünket hatalmas impulzus generátorok és tökéletesség hajsza mellett. Kismamaként is és azon túl. Korunkban sincs könnyű dolguk az érkező babáknak és a felnőtteknek sem, ha nyugodtan szeretnénk mindannyian aludni.

 

Alvastippek babáknak

Sokunknak meg kell tanulni jól aludni. Napjainkban csupa olyan képességet tanulunk, amit 30-40 évvel ezelőtt nem “kellett”, most is inkább azt mondom, érdemes. Az alvási szokások kialakítása, alvás higiéne bevezetése az egészség megőrzés egyik alapja.

Érdemes pici baba kortól tudatosan beépítenünk a jó alvás feltételeit gyermekünk életébe. A jó alvás egy kincs, reményeim szerint egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni a családok életében és nemcsak azokban, ahol 20 percenként ébred éjjel a baba. Az alvással kapcsolatos alapismeretek és az alvás higiéne elsajátítását nemcsak lelkünk, hanem testünk is meghálálja.

Életkor szerint más-más altatási problémák fordulnak elő és ezeket máshogyan kell kezelni korcsoporttól függően.  A különböző életkorok alapvető problémáiról a következő néhány cikkben olvashattok.

A legtöbb baba- kisgyermek alvási probléma háttere komplex, tanácsadás során ezt térképezzük fel, hogy személyre szabott megoldásokat alakítsunk ki.

Vannak azonban általános szabályok, amelyeket jó, ha a lehető legkorábban bevezettek és következetesen betartjátok őket a gyermek növekedése során:

FOLYTATJUK...

Nézzétek meg Diána edukációs oldalát , ahol számos blogcikkben járja körül az alvás, az egészségmegőrzés és a mozgás gyerekkori aspektusait. 

Irodalomjegyzék:

Cook, Fallon et al.: Profiles and Predictors of Infant Sleep Problems Across the First Year Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics. March 2020.

A clinical guide to pediatric sleep. Diagnosis and management of sleep problems. 3rd edition.Jodi A.Mindell,Judith A. Owens.

A Szerző

Dr. Garan Diána csecsemő-és gyermekgyógyász klinikai szakorvos, tanársegéd, gyermekreumatológus-jelölt, a privát életben pedig egy kisfiú anyukája. 

2007 óta a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikájának gyermekorvosa, kiemelt tudományos és gyakorlati szakterülete az autoimmun betegségek ellátását magába foglaló gyermekreumatológia. Ez a szakiránya jelenleg szünetel, mivel éppen az anyaság örömeit, mélységeit és magasságait éli meg.  Helyette a babaalvás medicina területén képzi magát folyamatosan.

A Nemzetközi Gyermekkori Alvás Társaság (International Pediatric Sleep Association – IPSA) tagja, a nemzetközi fronton az észak-amerikai kontinensen praktizáló szaktekintélyek (Jodi A Mindell, Judith A. Owens, Lisa J Meltzer, Stephen H. Sheldon) tudományos tanításai alapján segíti a nehezen alvó családokat.

Egészség

Népszerű cikkek

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)