Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A baba alvásigénye | problémák és tippek 6-18 hónapos kor között

Babaalvás 6 hónapos kor-1,5 éves korig.

Folytatjuk a nemrég megkezdett sorozatunkat, amelyben alvás szakértő segítségével körbejárjuk a babák alvás problémáit, alvási igényeit, és a lehetséges megoldásokat, amik könnyebbé tehetik a megfelelő alvási szokások kialakulását.

A Minimag szakértője Dr. Garan Diána, csecsemő-és gyermekgyógyász klinikai szakorvos, tanársegéd, gyermekreumatológus jelölt, segít nekünk, NEMALVÓBABÁK szüleinek a minőségi alváshoz vezető út kialakításban.

A cikk sorozat első részében néhány nemalváshoz vezető háttérinformáció mellett markáns tippeket is kaptunk, amiknek segítségével elindulhatunk az alváshoz vezető úton.

A második részben a 0-6 hónapos babák alvás igényeit, és lehetséges alvás problémákat, és azok megoldásait jártuk körbe

Babaalvás 6 hónapos kor-1,5 éves korig.

Babaalvás 6 hónapos kor-1,5 éves korig

Elérkeztünk a nagy csecsemőkor és a korai kisdedkor időszakához, amikor babáink alvására számtalan tényező lesz hatással:

Nézzük mi minden befolyásolhatja a baba alvási szokásait

Ritkulnak ugyan a növekedési ugrások, a nagymozgások fejlődése ugyanakkor megiramodik: más látvány tárul elé a keresztezett mozgások (kúszás, mászás), majd ülés, felegyenesedés révén.

Változnak az étkezési szokások, és a fogzás is elkezdődik a legtöbbek gyereknél. 

Új jelenség, a szeparációs szorongás, mely a babák távolodó mozgásával egyidejűleg alakul ki. Kezd tudatosulni, hogy baba és mama két különálló személy.

Babáink már egyre tudatosabbá válnak, „kezdenek eligazodni” az életben, egyértelműbben ki tudják fejezni az érzéseiket, akaratosabbak lesznek.

Babaalvás 6 hónapos kor-1,5 éves korig.

6-11 hónapos kor jellegzetességei:

éjjel 10-12 órát is képes aludni, nappal meg 2-3 alvás szokott lenni zömében 1-1,5 órásak.

14-15 óra a National Sleep Foundation (USA) szerint.

Az éjjeli 2-3x rövid ébredés teljesen normális.

Ha nehezen alszik a baba, akkor legtöbbször a fogzás és a mozgásfejlődés (felül, kúszni, mászni kezd, felállhat és nem tud visszaülni) viseli meg, akár óránként felkelhet sírva.

Az éjjeli kalóriabevitel, vagyis étkezés már nem létszükséglet, maximum 1-2 alkalommal történik. Ha ennél gyakoribb, akkor a babának valószínűleg nyugtatásra van szüksége, vagyis nem tud egyedül visszaaludni egy mikroébredést követően, vagy fogzási fájdalma, vagy más diszkomfortot okozó tényező áll fenn, amire a legkézenfekvőbb megoldásnak a cici tűnik elsőre.

12-18 hónapos kor jellegzetességei:

Kettő, majd egy nappali alvás lesz a jellemző, ami általában 2 órás 12:00-15:00 közt valamikor. Az éjjeli alvás hossza 10-11 óra. A napi össz alvásigény: 12-14 óra.

Az éjszakai ébredések tovább ritkulnak (1-2), vagy rövidebbek lesznek.

Az éjjeli étkezés, kalóriabevitel szükségessége megszűnik, ha mégis szopizik a kicsi, azt inkább önnyugtatásra használja.

A fogzás a legtöbb babát megviseli, de átlagban csak 3-4 nap nagyon kellemetlen az alvás szempontjából, amíg áttöri az ínyt a fog. Van egy kisebb csoport, akit viszont nemcsak az áttörés, hanem az ezt megelőző néhány hétig tartó feszülés, nyomás a szájüregben is megvisel, nekik tartós alvási nehézségeik lesznek sajnos.

12 és 18 hónapos kor környékén megfigyelhető, de ezekben az életkorokban már nem jár olyan masszív éhséggel, hogy éjjel is felkeljen a kisded többször enni.

(ha az nem túl felgyorsult) a felállás, a függőleges nézőpont az újdonság és lassan a járás is megkezdődik. Mozgásfejlődési mérföldkőhöz érés esetén a stabilan alvó gyerekeknél is van néhány nehezebb nap, de náluk ez átmeneti. Éjjel is gyakorolhatja a felállást a kiságyban, de a leülés még nem biztos, hogy megy segítség nélkül.

Babaalvás 6 hónapos kor-1,5 éves korig.

Alvás problémák 6-18 hónapos kor között

A leggyakoribb alvászavar ilyenkor az éjjeli többszörös ébredés, vagy éjjeli hosszabb ébrenlétek. Fontos leszögezni, hogy az éjjeli ébredések normálisak 2-3 alkalommal ebben az életkorban, a visszaalvás képtelensége az, amely problémát okoz.

1,5 éves kor felé már az esti lefektetési nehézségek, esti elalvási nehézségek (inszomnia), alkudozások, paraszomniák csoportja veszik át a vezető szerepet.

A rosszul alvó babáknál, gyerekeknél jellemző, hogy ha okot kell keresni a nemalvásra, akkor mindig találunk sajnos. DE: az első mindig a betegség, fájdalom kizárása kell legyen, amennyiben hirtelen kialakuló alvászavar lép fel.

Amennyiben a babának van valamilyen krónikus alapbetegsége, ami hajlamosít obstruktív alvási apnoe-ra (horkolással szokott kezdődni, majd a légvételek kimaradása, szabálytalan légzés lesz jellemző), akkor már ilyen korai életkorban is megjelenhetnek annak jelei. Először az alapellátó gyermekorvost, majd gyermek alváscentrumot szükséges felkeresni műszeres alvás vizsgálatok céljából.

Babaalvás 6 hónapos kor-1,5 éves korig.

Általános javaslatok, hosszútávon hogyan tedd nyugalmasabbá az éjszakáitokat

6 hónapos babák

9 hónapos babák

Az előzőek, kiegészítve:

12-18 hónapos babák

Az előzőek, kiegészítve:

Hangsúlyozom, ha szopizik még a gyermek és ez nem okoz alvási panaszt számotokra, akkor így van jól. Akinek viszont alvási nehézségeket okoz az éjjeli 10-20 szopi, annak érdemes tudnia, hogy élettanilag ebben az életkorban már nincsen szükség az éjjeli kalória bevitelre.

A stabil és rugalmas napirend és az esti fektetés fix menete és időpontja segítségével a kisgyermekek a dolgok egymás utániságát, alapszabályokat tanulnak meg, melyek mind segítik az elalvást is. Minél idősebb a gyermek, annál nagyobb szerepet fog betölteni a következetes esti lefektetés időpontja és menete.

 

FOLYTATJUK...

Nézzétek meg Diána edukációs oldalát , ahol számos blogcikkben járja körül az alvás, az egészségmegőrzés és a mozgás gyerekkori aspektusait. 

Irodalomjegyzék:

Cook, Fallon et al.: Profiles and Predictors of Infant Sleep Problems Across the First Year Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics. March 2020.

A clinical guide to pediatric sleep. Diagnosis and management of sleep problems. 3rd edition.Jodi A.Mindell,Judith A. Owens.

A Szerző

Dr. Garan Diána csecsemő-és gyermekgyógyász klinikai szakorvos, tanársegéd, gyermekreumatológus-jelölt, a privát életben pedig egy kisfiú anyukája. 

2007 óta a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikájának gyermekorvosa, kiemelt tudományos és gyakorlati szakterülete az autoimmun betegségek ellátását magába foglaló gyermekreumatológia. Ez a szakiránya jelenleg szünetel, mivel éppen az anyaság örömeit, mélységeit és magasságait éli meg.  Helyette a babaalvás medicina területén képzi magát folyamatosan.

A Nemzetközi Gyermekkori Alvás Társaság (International Pediatric Sleep Association – IPSA) tagja, a nemzetközi fronton az észak-amerikai kontinensen praktizáló szaktekintélyek (Jodi A Mindell, Judith A. Owens, Lisa J Meltzer, Stephen H. Sheldon) tudományos tanításai alapján segíti a nehezen alvó családokat.

Egészség

Népszerű cikkek

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet