Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Ideális hajszín – unod a kísérletezést?

Ideális hajszín – unod a kísérletezést?
A színtanácsadás természetes színeink (szem, haj, bőr) összhangjára épül. Sok hölgy a hajszín ajánlás miatt kíváncsi a színtípusára, beszámolójuk alapján az rajzolódik ki, hogy ebben a kérdésben a legtanácstalanabbak, millió hajfestésen vannak túl, de nem találják meg az igazit.

A színtípusunk pontosan behatárolja, melyek azok az árnyalatok, melyek mellett smink nélkül is felragyog a szemünk, egységesebb lesz a bőrünk. Igen, egy jól kiválasztott hajszín ezekre képes, az esetek 90%-ában a természetes hajszínünk ez az optimális vágy-árnyalat.

Már tini korban vágyunk a változtatásra, ez a legnagyobb kereső időszak, amikor önmagukat és stílusunkat kutatjuk. Az első lépcső általában a hajszín módosítása, ami sajnos rengetegszer balul sül el.

A fodrászok – tisztelet a kivételnek- általában a trendi hajszíneket javasolják a vendégeknek, illetve a hamvas, hideg szőkék/ barnák helyett a meleget preferálják.

hajszín választás

Míg a hajfestékeken a színek elnevezései random változhatnak, addig a számozásuknak alapvetően ugyanazt kell jelenteniük (igen, minimális eltérések még így is lehetnek a márkák között, hiszen az összetevők mások, azonban ennek nem szabadna látványosnak lennie). Ezek a technikai számok 1-3 számjegyből állhatnak, amik közül

  • az első adja meg a színmélységet: 1 = fekete, 10 = nagyon világos szőke
  • a második és harmadik szám adja a színárnyalatot: 0-6 skálán.

Színmélységek számozása:

1 = fekete                           

2 = nagyon sötét barna

3 = sötétbarna

4 = barna

5 = világosabb barna

6 = sötétszőke

7 = szőke

8 = világosabb szőke

9 = világos szőke

10 = nagyon világos szőke

 

Színárnyalat számozása:

0 = természetes

1 = hamvas 

2 = opálos

3 = arany

4 = réz

5 = mahagóni

6 = vörös

Például, a 9.3-as szín a „világos aranyszőke” hajszínt jelöli.

hajszínek
Forrás: latest-hairstyles

A hajszínek típusokba sorolása is a legjellemzőbb színtulajdonságok alapján történik, vagyis egy hajszín lehet: hideg vagy meleg; telített vagy telítetlen; világos vagy sötét.

Ha tudatában vagyunk a színtípusunknak, tengernyi horror hajfestést úszhatunk meg.

Színtípusok tipikus hajfestési szokásai

A nyár típusú hölgyek azok, akik már tiniként befestik a hajukat, mivel hamvas sötétszőke hajukat nem látják érdekesnek, helyette szürkének, seszínűnek aposztrofálják. Legtöbbször a vörös színt választják, pedig épp ezzel ellenkező hatást érnek el. Leugrik róluk a hajszín, sápasztja őket.

A tél típus a sötétbarna, középbarna vagy fekete hajszínüket előszeretettel világosítják, szőkítik, melíroztatják. Akkor van probléma, ha ez a melír túl világos, ráadásul meleg aranyszőkére sikerül (és a festés után kezd sárgulni is). Egy tél típus aranyszőke hajjal elveszíti kontrasztosságát, szeme csillogását.

Az ősz típusú nők hajszíne elég változatos, sok esetben természetes rezes, vörösesbarna hajjal rendelkeznek, melyet a környezet hatására elkezdenek festeni hidegebb barnára vagy hidegebb szőkére. A hideg hajszín sápasztóan hat rájuk, aranylásukat veszítik.

Emma Stone élénk tavasz típus
Forrás: brightside.me

A tavasz színtípusok általában szerencsésebbek, ugyanis természetes hajszínük általában élénk, aranyszőke vagy vörösesszőke, de a világos tavaszoknak felnőtt korukra előfordul, hogy hamvas barnává fakul, ilyenkor érdemes egy világos aranyszőkét választaniuk. A mély, azaz sötétebb vörösek vagy hamvas barnák egészen beöregíthetik az arcukat.

Melyek az ideális hajszín árnyalatok színtípus szerint?

Nyár típus:
Forrás: szerző

Nyár típus: hideg világosszőkétől sötétszőkéig terjed a skála, de akár rosé vagy pasztell lila hajszín is szóba jöhet, a kulcsszavak: a hideg és tompa.

tél típus
Forrás: szerző

Tél típus: fekete (akinek egyébként is fekete a természetes hajszíne), hideg, azaz hamvas középbarna vagy sötétbarna (ash vagy cool brown), hideg telek padlizsánt vagy platinaszőkét is választhatnak.

ősz típus
Forrás: szerző

Ősz típus: közepesen sötét vagy sötét és tört árnyalatok, mindig legyen aranyló, meleg pl.: mézszőke, aranybarna, rezes barna, sötétebb gesztenyebarna, karamell, fahéj

tavasz típus
Forrás: szerző

Tavasz típus: náluk mindig a telített, élénk és inkább világosabb árnyalatok a befutók: aranyszőke, lenszőke, eperszőke, meleg aranybarna (nem sötét), élénk vörös (nem narancsos, inkább pirosas).

Az ideális hajszín tehát egy jól behatárolható skálán mozog, ami a színtanácsadás során meghatározható, ami a hölgyek visszajelzései alapján igazán felszabadító élmény.

Strapless Dress

A SZERZŐ

Szalai Szilvi
Szalai Szilvia 
Beauty Coach 
 
Két gyerkőc Anyukája, ex-HR tanácsadó, harmónia nagykövet.
 
A Beauty Coach mindent magában foglal, ami én vagyok: tanácsadó, mentor, sminkes, színtanácsadó és egy kicsit pszichológus.
 
Nagyon szeretem átadni a tudást, felemelni másokat, megmutatni a Nőknek, hogy mennyire értékesek és gyönyörűek a természetes színeikkel.
 
Oktatásaimat, sminkjeimet éppen ezért sok beszélgetés jellemzi.
 
Vendégeim megismerése, igényeinek és céljainak feltérképezése segít abban, hogy maximálisan személyre szabott lehessen egy-egy tanácsadás vagy épp az adott kapszula smink szett.
És ahol megtalálsz: Insta oldalam

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet