Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A legértékesebb Barbie babák 2023-ban | Kincsesbánya a szakértők szerint

A legértékesebb Barbie babák 2023-ban

Mi különbözteti meg Barbie-t a játékuniverzum többi babájától? Mitől van az, hogy egyre értékesebbek a Barbie babák, és a gyűjtők akár 37.000.000,- forintnak megfelelő összeget is áldoznak rájuk?

 

Egy olyan világban, ahol a filmsztárok és celebek uralkodnak, létezik egy ikonikus figura, amely kb 30 centi magas, teljesen műanyagból készült, mégis világszenzációnak számít.

Nem kisebb személyről van szó, mint Barbie-ról.

Az űrhajós szerepkörétől kezdve az elnöki székbe kerülésig Barbie mindig is a legnagyobb trendteremtő volt. És mos már  a filmvásznon is az lett,  a tehetséges Greta Gerwig által rendezett Barbie-filmben.

De mi különbözteti meg Barbie-t a játékuniverzum többi babájától?

A válasz a fantasztikus életútjában rejlik, amelynek során egyszerű gyerekjátékból globális szupersztárrá vált.

Ebben a cikkben ennek a műanyag ikonnak a figyelemre méltó felemelkedését tárjuk fel, és elmerülünk a szakértői értékbecslések világában, hogy felfedezhessük, milyen rejtett kincsek rejtőzhetnek a padláson.

Bepillantás Barbie történetébe

1959 eredeti Barbie, Barbie.com.
Az 1959-es eredeti Barbie, Barbie.com.

Barbie 1959-ben debütált a kaliforniai Mattel játékgyártó cég nagyszabású bemutatóján. A baba megalkotója, Ruth Handler a német újdonságként megjelenő Bild Lilli nevű ajándékbabából, a szőke bombázóból merített ihletet. Barbie-t azonban elsősorban lányoknak tervezték, és a korszak babáinak egy feltörekvőbb alternatíváját kínálta. A hivatalosan Ruth Handler lánya után Barbara Millicent Robertsnek nevezett Barbie világszerte meghódította a gyermekek szívét.

Egy évtizeddel később, a hatvanas évek végén Barbie átalakult, és friss arccal, „twist ‘n’ turn” derékkal és a hatvanas évek szvinges ruhatárával lépett a „mod korszakába”. Simon Farnworth, a népszerű dollstoysngifts.co.uk online áruház szakértője elárulta, hogy ez a korszak hozta el Barbie brit unokatestvérét, Francie-t, és az ikonikus modell által inspirált Twiggy babát.

A nyolcvanas és kilencvenes évek „rózsaszín dobozos korszakában” Barbie-t élénk, dögös rózsaszínbe csomagolták, és ezzel az Egyesült Királyságban a legkelendőbb babává vált, megelőzve még Sindy-t is.

A nosztalgia mélyen gyökerezik a gyűjtőkben e korszakból, így ezek a babák rendkívül keresettek.

Barbie útja az elmúlt hat évtizedben az alkalmazkodóképességéről tanúskodott.

Ma már különféle bőrszínekben, hajszínekkel és testtípusokkal jelenik meg, ezzel is demonstrálva a befogadást és a sokszínűséget.

Vannak művégtaggal és hallókészülékkel ellátott babák is, ami még inkább hangsúlyozza a Barbie elkötelezettségét a való világ reprezentálása iránt.

Nem is beszélve a több mint 75 világmárkával – köztük a Balmain, a Moschino és Karl Lagerfeld – való együttműködéséről, amely őrületbe kergette a gyűjtőket, hiszen ezek a dizájner babák mind érzelmi, mind pedig pénzbeli értéket képviselnek.

A legértékesebb Barbie babák bemutatkozása

2014-es Karl Lagerfeld Barbie
A 2014-es Karl Lagerfeld Barbie forrás: Barbie.com

Ha a legértékesebb Barbie babákról van szó, a ritkaság a lényeg. Simon szakértőként megjegyzi, hogy a limitált kiadású vagy „egyedi” babákért szokták a legmagasabb árat fizetni. Vegyük például a 2014-es Karl Lagerfeld babát, amelyből mindössze 900 darab készült. Ezeket eredetileg 135 fontért adták el, de a tervező 2019-ben bekövetkezett halála óta az ára 8000 font fölé emelkedett.

Az 1999-es De Beers 40th Anniversary Barbie:
Az 1999-es De Beers 40th Anniversary Barbie forrás: Barbie.com

Az extravaganciára hajlamosak számára igaz ínyencfalat az 1999-ben megjelent, gyémántokkal kirakott De Beers 40th Anniversary Barbie, amely 85 000 fontos eredeti kiskereskedelmi árával leesett az álluk. 2010-ben pedig Stefano Canturi ausztrál ékszertervező különleges, valódi gyémántékszerekkel díszített babája 300 000 fontot ért el az árverésen, amelynek bevételét a mellrákkutatás javára ajánlották fel.

Értékes kincsek, amelyeknek a birtokosává válhatsz

De nem csak gyémántokról és tervezőkről van szó. Ha van egy eredeti, 1959-es Barbie-babád, amelyet eredetileg mindössze 3 dollárért adtak el, akkor akár 25 000 fontot is elérhet egy árverésen, ha érintetlen állapotban van., azaz általános szabály szerint minél régebbi egy baba, annál értékesebb lehet.

A hatvanas-nyolcvanas évekből származó babák általában figyelemre méltóan jól teljesítenek az árveréseken, és Simon egyetért azzal, hogy az olyan babák, mint az 1977-es Superstar Barbie, lenyűgöző árakat érhetnek el.

A kilencvenes évekből származó Barbie babák is egyre nagyobb teret nyernek a gyűjtői piacon. A gyűjtők gyakran 25-30 évvel később kezdik el gyűjteni a gyermekkorukból származó játékokat. Ez azt jelenti, hogy azok, akik 1995-ben 12 évesek voltak, most lépnek be a gyűjtők közé, ami felhajtja a kilencvenes évekbeli Barbie-k árát.

Az egyik ilyen szenvedélyes gyűjtő Clare Rawling, aki több mint 1000 babát birtokol, és az Instagramon (@vintagebarbieclare) stop-motion videókon keresztül mutatja be az irántuk érzett szeretetét.

Clare útja a Barbie-gyűjtés felé a Barbie Benetton kollekcióval kezdődött, amely a neves ruhamárkával való együttműködés eredménye volt. Amikor ezek a babák először 1990-ben megjelentek, körülbelül 20 fontért árulták őket. Manapság, ha van egy eredeti dobozos ilyen babád, akár 170 font körüli összeget lehet érte kapni.

a Totally Hair Barbie
1992-es Totally Hair Whitney forrás: Barbie.com

Hasonlóképpen, az 1992-ben megjelent, minden idők legkelendőbb Barbie, a Totally Hair Barbie is 150 fontért kelhet el, ha teljes és jó állapotban van. Barbie barátnője, Totally Hair Whitney még ennél is lenyűgözőbb árat érhet el, akár 800 fontot is. Az eredeti ruházat döntő szerepet játszik egy Barbie értékének meghatározásában.

1968-as beszélő Barbie
1968-as beszélő Barbie forrás: Barbie.com

 Még az olyan „giccsesebb” babák is, mint az 1968-as beszélő Barbie, amely arról volt ismert, hogy az első olyan baba volt, amely beszélni tudott, és olyan mondatokat mondott, mint „Ma este randim lesz”, 700 fontot is meghaladó árat tudnak elérni, ha még eredeti csomagolásukban vannak.

A jövőbe tekintve - Mely új Barbie babák értéke fog felértékelődni?

Ha azt szeretnénk előre megjósolni, hogy mely új Barbie-babák értéke emelkedhet, Simon azt javasolja, hogy tartsuk szemmel a Barbie Signature címkét. Ezeket a babákat jellemzően felnőtt gyűjtők számára forgalmazzák, és általában magasabb értéket képviselnek.

A limitált vagy különleges kiadású kollekciókat is érdemes figyelni, mivel ezek gyakran híres tervezőkkel, hírességekkel való együttműködéseket tartalmaznak, vagy jelentős eseményekről emlékeznek meg. Ilyen például a 2019-es Gold címke Ziggy Stardust témájú David Bowie Barbie.

2019-es Ziggy Stardust Barbie
2019-es Ziggy Stardust Barbie forrás: Barbie.com

Úgy gondolod, hogy az a régi Barbie baba, ami nálad van, értéket képviselhet? Íme a nyolc legértékesebb baba, amire érdemes odafigyelni...

Az 1999-es De Beers 40th Anniversary Barbie: A De Beers gyémántkonzorciummal közösen készített Barbie 40. évfordulója alkalmából 85 000 fontot kóstált.

A 2010-es Stefano Canturi Barbie: Az ausztrál ékszertervező különleges kiadású babája valódi gyémánt ékszereket tartalmaz, és 300 000 fontért kelt el az árverésen.

A 2014-es Karl Lagerfeld Barbie: Ezt a limitált kiadású babát eredetileg 135 fontért árulták, de a tervező 2019-ben bekövetkezett halála óta a modellek több mint 8000 fontért keltek el.

Az 1992-es Totally Hair Barbie: Minden idők legkelendőbb Barbie-ja – hosszú arany fürtjeivel együtt – 150 fontot érhet, ha még mindig a dobozában van.

Az 1992-es Totally Hair Whitney: Barbie barátnője, Whitney még ennél is magasabb árat érhet el – ha újszerű állapotban van, 800 fontot is elérhet az árveréseken.

Az 1968-as beszélő Barbie: Ennek az újdonságnak – az első olyan babának, amelyik beszélni is tudott (például „Ma este randim lesz”) – az ára elérheti a 700 fontot is.

A 2022-es II. Erzsébet királynő Barbie: A megjelenésekor 95 fontért árulták ezt a királyi babát, de ma már jóval 200 font fölött is eladják az interneten.

A 2019-es Ziggy Stardust Barbie: A fényes űrruhával és vörös hajjal rendelkező, Bowie ihlette Barbie eredetileg 50 fontért volt kapható, de most 300 font fölött lehet eladni.

via goodhousekeeping

MINIMAG HÍRLEVÉL

Ne maradj le a Minimag friss híreiről, se az ajándékokról, amit küldünk!

Mi sem szeretjük a SPAMeket, ezért nem is fogunk neked ilyet küldeni.
Ellenben 2 hetente értesítünk a legérdekesebb gyerek- és szülőfókuszú irásokról, különleges ajánlókat mutatunk a legmenőbb gyerekboltok kínálatából.
SŐT!!! olyan akciókról értesítünk, amelyek csak a MINIMAG olvasóknak járnak.

IZGALMASAN HANGZIK?

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

MINDEN FELIRATKOZÓ KAP TŐLÜNK EGY AJÁNDÉKOT :))

 

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet