Nyár, napsütés, és egy frissítő ital, ami mindig kéznél van? Nos, ha már unod a bolti üdítőket, és a gyerekek is a természetesebb ízekért vannak oda, akkor mutatunk egy szuper receptet, amit akár a nagyi titkos füzetéből is elleshettünk volna, de ehelyett Bella, a @kaland_makik küldte el nekünk.
Isteni, és nagyon egyszerű a bodzaszörp recept, muszáj lesz kipróbálnotok.
Ez a kis fehér virág nem csak szép látványt nyújt, de számtalan jótékony hatással is bír, ami miatt igazi kincs a házi patikában. Miért is olyan különleges ez a növény, és hogyan használhatjuk ki a legtöbbet belőle? Lássuk, milyen titkokat rejt a bodza!
A Bodza gyógyhatásai:
A bodza már évszázadok óta szerepel a népi gyógyászatban, és nem véletlenül. Gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságai révén kiválóan alkalmas megfázás és influenzaszerű tünetek enyhítésére. C vitamintartalma kiemelkedő, ami nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem segít a stressz leküzdésében és az energia szint növelésében is.
Bodza a konyhában: nem csak szörpnek való
Bár a bodzaszörp az egyik legnépszerűbb módja a bodza felhasználásának, számos más receptben is helyet kaphat. Bodzavirág teát is készíthetünk belőle, ami különösen jó választás lehet azok számára, akik a nyári melegben egy könnyű, frissítő italra vágynak. A bodza virágából készült tea enyhe hashajtó hatású, így emésztési problémák esetén is ajánlott.
Szépségápolás bodzával
Nem csak belsőleg, hanem külsőleg is csodákra képes a bodza. Bőrápoló termékekben gyakran használják az érzékeny, gyulladt bőr nyugtatására. Bodzavirágból készült arcpakolások segíthetnek a bőr megnyugtatásában és a finom vonalak halványításában is.
Jöhet a recept?
Kb. 20 db bodza virágot szedünk, tálcára gyűjtjük és picit hagyjuk pihenni, hogy a bogarak távozhassanak. Ezután a vastag szárait levagdossuk a virágokról, úgy finomabb lesz és tányérjával lefelé beáztatjuk 5 liter vízbe. Mellé teszünk még 2 citormot karikázva és 2 citromot belefacsarva. 24 órát hűvös helyen, letakatva érni hagyjuk, időnként megkavarjuk.
Másnap leszűrjük a zamatos vizet és 10 dkg citrom savval, 1 teáskanál na-benzonattal és 4 kg cukorral felforraljuk.
Szirupot készítünk 1 liter víz-1 kg cukorból szirupot főzünk és ha kihűlt, óvatosan a felforralt italhoz keverjük.
Forrón üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
+tipp: a kiázott citromkarikákat mélyhűtőbe tehetjük, és bármikor egy hűs, ízletes szörphöz adhatjuk.
Köszönjük a receptet Bella, mindenki másnak: jön a folytatás:)
Bordás Andrea
Minimag Főszerk