fbpx

Magyarország 1000. születésnapja | Budapest gyerekszemmel

Millennium
A Minimag legújabb sorozatában Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója, gyakorlott idegenvezetőként különleges sétákat mutat nekünk, miközben Budapest titkait is felfedezhetjük, mindezt gyerekszemmel, szórakoztatva. November 17-én ünnepeljük a főváros születésnapját, amiről már korábban írtam. Viszont nem csak a saját születésnapja volt meghatározó fővárosunk életében, hanem az ország 1000. születésnapja alkalmából megrendezésre kerülő Ezredéves Kiállítás is. A Millenniumra egy új, fejlettebb, szebb Budapest várta a látogatókat. Ma erről mesélek Nektek!

Meg kell ünnepelni!

Millennium plakát
Forrás: Wikipedia

Az első feladat, a honfoglalás pontos idején meghatározása volt. Fel is kérték a Tudományos Akadémia három tagját, hogy derítse ki a pontos dátumot, de ők csak annyit tudtak mondani, hogy 888 és 900 között történt.

Végül 894-ra esett a tudósok választása. A szervező bizottság mégis 1895-re tervezte a kiállítást, hogy több idejük legyen az előkészületekre, de ezt sem tudták tartani, így lett 1896 a Millennium éve. 1896. május 2-án Ferenc József nyitotta a meg az Ezredéves Kiállítást.

Az országos ünnepség sorozat kettős célt szolgált, egyfelől mutassa be Magyarország akkori fejlettségi szintjét, illetve gyűjtse össze a dicső múlt legszebb emlékeit. Emellett a szórakoztatásra is komoly hangsúlyt fektettek, íme a legizgalmasabb helyszínek:

  • Szerecsen falu: 50 krajcárért bárki megtekinthette az Afrikából érkező szerecsen falu mindennapjait. A lakosok a mai Állatkert területén berendezett mintafaluban éltek és őket nézhették meg a látogatók. Napjainkban ez az attrakció rengeteg kérdést vetne fel…
  • Hőlégballon: 1 koronáért 500 m magasba repülhetett fel a nagyérdemű és onnan csodálhatta meg az akkori Budapestet. Sajnos csak augusztusig, amiről a Vasárnapi Ujság 1896. október 11-ei számának 686. oldalán így olvashatunk az eseményről: „a Godard-féle [ballon], áldozatul esett az augusztusi nagy viharoknak s izre-porrá tépett selyem testének rommaradványait nagy nehezen szedték össze itt-ott. Ezután az 50,000 forint értékű gömb rongyai, néhány száz forintért szállottak ószeresek kezére. S ez példázza legjobban a világ állhatatlanságát: ma a fellegek közt, holnap az ószeres bódéjában.”
Forrás: Plakát – és Kisnyomtatványtár

Egy modern világváros

A kiállítás megnyitása előtt számos infrastrukturális fejlesztést is végrehajtottak Budapesten, ezzel is megkönnyítve a programokra érkezők közlekedését. Ilyen volt a Ferenc József híd átadása.

Tudjátok melyik hidunkról is van szó? A névváltoztatáson átesett Szabadság hídról. A híd a 3. állandó átkelő volt a Dunán, így nem számított szenzációnak, de az átadása már igen. Maga a névadó, Ferenc József is részt vett rajta és ő ütötte be a híd utolsó szegét.

Ne képzeljük azt, hogy a császár kalapácsot ragadott volna!

A neki felállított sátorban megnyomott egy gombot, ami lendületbe hozta a kalapácsot, ami ténylegesen beütötte a szeget.

A másik újítás az Andrássy út alatt futó Kisföldalatti volt, amit 21 hónap alatt építettek meg a Gizella tér (mai Vörösmarty tér) és a Széchenyi fürdő között.

Hogy tartani tudják az átadás időpontját, a kéregvasút mellett döntöttek, így csupán 4,5 m mélységben fut. A világ második metrója volt a minek, de az első, ami árammal működött (a londonit gőzmozdony húzta). Ferenc József az itteni átadáson is részt vett, sőt ő volt az első utasa is a Kisföldalattinak. A neki készített 20-as pályaszámú királyi kocsin utazott.

Földalatti
Forrás: www.ligetbudapest.reblog.hu

Nagyjából kétszer ennyit tudnék még mesélni erről az ünnepségről, amit egyszer már meg is tettem a Mindenki Akadémiája előadásomban. Ha szeretnétek további érdekességeket, helyszíneket megismerni, akkor nézzétek meg videón:

A szerző

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

GYEREKPROGRAM

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)