Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szuper kirándulás tippek gyerekekkel | Budapesthez közel

csaladikirandulas1napos_minimag

Korábban már mutattunk nektek néhány 1 napos kirándulás tippet, amiket gyerekekkel is könnyen meg lehet közelíteni, most folytatjuk a sort.

Budapestről könnyen megközelíthető, és talán nem annyira ismert helyeket mutatunk, amik tökéletesek a családi kirándulásokhoz.

Tamási és környéke

tamasi vadaspark kirándulás gyerekkel

Budapesttől 1,5 órás autóútra találjátok Tolna megyében Tamási városát. És ha szeretitek az erdővel kombinált aktív kikapcsolódást, akkor a Tamási Vadaspark egész biztosan izgalmas úti cél lesz. A parkban dámszarvasok, vaddisznók, gímszarvasok, és muflonok is várnak rátok.

„Az erdei környezetben több különleges, földbe süllyesztett les kunyhót is kialakítottunk, melyeket speciális üveggel láttunk el, hogy a vadak számára láthatatlanok maradjanak látogatóink, így közvetlen közelről csodálhassák meg a tolnai erdőségek nagyvadvilágát természetes környezetükben.”

A környéken sétálva keressétek fel a Tamási-kilátót, az Ökoturisztikai Látogatóközpontot, a Présház múzeumot, és a gyönyörű Szent Hubertus kápolnát, ami a Miklósvári-tó partján fekszik.

Útvonal:

Tatai Fényes Tanösvény

Tatai Fényes Tanösvény MINIMAG

Budapestről alig 1 órás autózással elérhető a Tatai Fényes Tanösvény. Tatán a legnépszerűbb látnivaló az Öreg tó, de mellette a lápos területen fekvő, különleges, Tanösvény sem fog csalódást okozni.

Az 1350 méteres cölöp sétány tizennyolc állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai kirándulóhely, interaktív módon mutatja be a terület természeti kincseit. Igazi kalandos szórakoztató, informatív kirándulás vár rátok :önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatjátok be, és csodálhatjátok meg a karsztforrások lenyűgöző élővilágát.

Jegyárak

3 év feletti gyermek, nappali tagozatos diák és nyugdíjasok: 900 Ft

teljes árú: 1300 Ft

családi jegy (anya,apa,2 kiskorú gyermek): 3 000 Ft

Útonal

Lak-völgyi tó

Lak-völgyi tó MINIMAG

Szintén 1,5 óra autó útra található a festői Lak-völgyi tó. A Lak-völgyi tó Magyarország egyik legmagasabban, 350 méterrel a tengerszint felett fekvő tava. Bélapátfalva mellett, a Bél-kő sziklás hegyoldala alatt található és csodaszép. 

Egy hely ahol a régi és az új találkozik. A Bükk-hegység nyugati oldalán fekvő Bélapátfalván a természet, a történelem és a modernkori iparság egy-egy fontos momentuma látható.

Itt találjátok az 1232-ben épült ciszterciek egyetlen épen megmaradt apátsági templomát, a cementgyártás következtében legyalult fehér óriás, a Bél-kő hegyet és az idők folyamán festői szépségűvé váló Lakvölgyi-tavat.

Az apátsági templom és kolostor falmaradványai nemzetközileg is elismert műemléki és történeti nevezetességekké váltak. A templom külön nyitvatartási időben látogatható, a romok pedig bármikor megtekinthetőek.

Az apátságtól induló, és a csúcsot is meghódító 4 kilométeres sétaúton a Bélkő-tanösvény információs táblái nyújtanak tájékoztatást a környék kultúrtörténetéről a hegy földtani felépítéséről, növényekről és a sziklagyepek növény- és állatvilágáról.

Az út inkább nagyobb gyerekekkel élvezhető, ha felértek a kanyargós szerpentin úton, a látvány lenyűgöző lesz. 

A Bél-kő sziklás hegyoldala alatt  terül el a Lakvölgyi-tó. Az eredetileg Gyári-tó névre hallgató állóvíz valamikor a cementgyárhoz tartozott, de a gyártás leállást követően ezt is átrendezte a természet, csakúgy, mint a hegyet. 

A 2,3 hektár nagyságú tavat a nyugalom és békesség lengi körül, és igazi felüdülést nyújt a pihenőknek.

A tóban úszni és horgászni is lehet. 

Útvonal:

Vegyük Morgósra- Morgó-gödör

Vegyük Morgósra- Morgó-gödör
Kép: Forgács Attila

Budapestről 1 órányira, Nemtiben találjátok ezt az amerikai kanyonokra hasonlító hasadékot, ami mintegy 20-23 millió éves, és a tengerben lerakódott puha, könnyen málló homokkő és a magasabb mésztartalmú rétegek váltakozásából áll. Ahogy sétálunk a szél és a víz formálta különleges hasadék 15-20 méter magas sziklafalai között, néhol alig fél méter széles szűkületeken kell átkelnünk. A hasadék mindössze 50-60 méter hosszan húzódik, de így is lenyűgöző látványt nyújt. Nagyobb gyerekekkel ajánljuk, babakocsival sajnos nem igazán működik a túra.

Ha már itt vagytok, akkor érdemes a 6 méter magas, Kőleány homokkő alakzatot is megnézni, a szoborforma nevét a falubeliek adták, akik szerint , a leány hazugsága miatt változott kővé.

Éppen apjának vitt ebédet, de útközben megéhezett és megette, majd mikor édesapja számon kérte, a lány így felelt: „Változzak kővé, ha nem mondok igazat.” És tessék… mindig mondtam, hogy vigyázzunk mit mondunk:).

Számos érdekes formájú homokkőt találtok még itt, például a Sárkány-sziklát is.

Útvonal:

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet